Kulinaria

 0    358 fiszek    serau
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Maltańska zapiekanka z makaronu
rozpocznij naukę
Timpana
Fenek
rozpocznij naukę
Smażony królik z Malty
Macedońska zapiekanka ze świeżą fasolą
rozpocznij naukę
Tawcze grawcze
Cypryjski alkohol
rozpocznij naukę
Ziwania
Owsianka ze Szwecji i Norwegii
rozpocznij naukę
Navgrot
Inaczej masa cukrowa
rozpocznij naukę
Fondant
Stąd kiełbasa czabajska
rozpocznij naukę
Węgry
Grecka kremówka z ciasta filo
rozpocznij naukę
Bougatsa
Wymyslil Red Bulla w Tajlandii, tam znany jako Krating Daeng (Czerwony bizon)?
rozpocznij naukę
Chaleo Yoovidhya
Koktajl na bazie koniaku
rozpocznij naukę
Sidecar
Amerykańskie cukierki jak krówki
rozpocznij naukę
Fudge
Ostrygi owinięte boczkiem
rozpocznij naukę
Angels on horseback
Surowa wołowina w kostki z Etiopii i Erytrei
rozpocznij naukę
Gored gored
Tyle mentosów w opakowaniu
rozpocznij naukę
14
Gruzińskie ciastko z orzechami
rozpocznij naukę
Kada
Australijskie ciastka biszkoptowe pokryte kokosem
rozpocznij naukę
Lamingtony
Miód o najjaśniejszym kolorze
rozpocznij naukę
Rzepakowy
Co przyznaje restauracjom żółty przewodnik Gault & Millau
rozpocznij naukę
Czapki
Kawa Frappe me galla
rozpocznij naukę
Z mlekiem
Sosy bazowe wg Antonina Careme
rozpocznij naukę
1) Sos holenderski, sos majonezowy 2) Sos demi-glace 3) Sos beszamelowy 4) Sos veloute 5) Sos pomidorowy
Pochodne sosu holenderskiego, majonezowego
rozpocznij naukę
Ailloli, bearneński, gibiche, rouille
Pochodne sosu pomidorowego
rozpocznij naukę
Marinara, boloński
Pochodne sosu demi-glace
rozpocznij naukę
Chausseur, afrykański, huzarski, Robert
Pochodne sosu beszamelowego
rozpocznij naukę
Mornay, Soubise
Pochodne sosu veloute
rozpocznij naukę
Rybny veloute, musztardowy, kreolski
Zwyczaj podania calvadosu albo sorbetu polanego calvadosem między posiłkami
rozpocznij naukę
Dziura normandzka
Maltańskie ciastka z nadzieniem daktylowym
rozpocznij naukę
Imquaret
Ciasteczka opracowane przez nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznyc nr 2 w Krakowie wpisane na Listę Produktów Regionalnych kt
rozpocznij naukę
Ciastka wyśmienite
Katalońska zupa z kilku rodzajów mięsa i warzyw
rozpocznij naukę
Escudella
Toskańska zupa fasolowa
rozpocznij naukę
Ribollita
Włoska zupa na bazie rosołu z Lombardii
rozpocznij naukę
Solferino
Połączenie krupniku i zupy grochowej
rozpocznij naukę
Zupa rumfordzka
Zupa z marchewek, soli i wody
rozpocznij naukę
Zupa Moro
Francuski krem z porów, ziemniaków i cebuli
rozpocznij naukę
Vichyssoise
Tybetańska zupa z makaronem i warzywami
rozpocznij naukę
Thukpa
Czeska zupa z wody, śmietany, grzybów, jajek, ziemniaków i przypraw
rozpocznij naukę
Kulajda
Maltańska zupa z bobu
rozpocznij naukę
Kusksu
Węgierskie danie podobne do zupy gulaszowej
rozpocznij naukę
Palocleves
Gęsta wielkopolska zupa jarzynowa
rozpocznij naukę
Rumpuć
Grenlandzka zupa z reniferów, płetwonogich, wielorybów
rozpocznij naukę
Suaasat
Potrawa z mąki lub kaszki kukurydzianej
rozpocznij naukę
Nsima
Dla jakich zwierząt czekolada szkodliwa, nie metabolizują teobrominy
rozpocznij naukę
Koty, psy, konie i papugi
Kiedy Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady
rozpocznij naukę
7 lipca
Kiedy Dzien Czekolady w Polsce
rozpocznij naukę
12 kwietnia
Bliskowschodnie ciasto z migdałami
rozpocznij naukę
Basbusa
Tradycyjne ciasto serowe w kuchni greckiej i tureckiej
rozpocznij naukę
Kunafa
Tatarskie pierogi
rozpocznij naukę
Jeczpoczmaki
Zapiekane ciasto z nadzieniem z kuchni tatarskiej
rozpocznij naukę
Pierekaczewnik
Skąd nazwa bajaderki?
rozpocznij naukę
Zbiegły się w czasie z operetką Kalmana „Bajadera”
Tam bardzo popularne prince polo
rozpocznij naukę
Islandia
Ciasto (najczęściej ouarka) z farszem np. mięsnym
rozpocznij naukę
Bastela inaczej pastilla
Masa z ugotowanych i rozgniecionych bulw manioku i bananów warzywnych lub pochrzynu
rozpocznij naukę
Fufu
Zupa z nasionami melona z Nigerii
rozpocznij naukę
Egusi
Lekko słodki chleb z Etiopii i Erytrei na specjalne okazje
rozpocznij naukę
Himbasza
Ryba pieczona w liściach bananowca
rozpocznij naukę
Liboke
Owoc zwany afrykańskim mango
rozpocznij naukę
Irwingia
Masa z mąki kukurydzianej rozdrobnionej z wodą
rozpocznij naukę
Ugali, Tanzania i Kenia
Papka z prosa afrykańskiego z Namibii
rozpocznij naukę
Oshifima
Papka z mąki kukurydzianej z Namibii
rozpocznij naukę
Pap
Mięso lub warzywa z sosem curry w wydrążonym chlebie popularne w RPA
rozpocznij naukę
Bunny chow
Mielone mięso zapiekane w sosie z jajka z RPA
rozpocznij naukę
Bobotie
Napój popularny na Madagaskarze powstający po zalaniu wrzątkiem resztek przypalonego ryżu
rozpocznij naukę
Ranonapango
Deser z Madagaskaru z orzechów i cukru gotowanych długo w liściach bananowych
rozpocznij naukę
Koban-dravina
Tam popularne kiszone cytryny
rozpocznij naukę
Maroko
Tradycyjne piwo w dniu Św. Patryka
rozpocznij naukę
Stout
Paski wieprzowiny lub wołowiny w kuchni malgaskiej
rozpocznij naukę
Kitoza
Bawarskie Prawo Czystości
rozpocznij naukę
1516, piwo wyłącznie ze słodu jęczmiennego, wody i chmielu
Papka z manioku lub kukurydzy (Tanzania, Kenia)
rozpocznij naukę
Ugali
Skąd się wziął baton Danusia?
rozpocznij naukę
Producent, Adam Piasecki w latach 20. XX wieku zakochał się w pracownicy Danusi
Gruzińskie placki z fasolą
rozpocznij naukę
Lobiani
Irański jogurt
rozpocznij naukę
Dugh
Chleb Beduinów
rozpocznij naukę
Szrak
Danie z indyjskiego stanu Goa, wieprzowina z winem i czosnkiem
rozpocznij naukę
Vindaloo
Bublea tea- herbata z kulkami z tapioki pochodzi z?
rozpocznij naukę
Tajwan
Chińskie kulki z ryżu zatopione w syropie
rozpocznij naukę
Tangyuan
Sałatka chlebowa z serem w Tadżykistanie
rozpocznij naukę
Qurutob
Najstarsze wino cały czas w produkcji
rozpocznij naukę
Cypryjska Commandaria, od 12 wieku
Placuszki mączne polane sosem w Indiach
rozpocznij naukę
Pani Puri
Kiedy wprowadzono Fantę
rozpocznij naukę
1940
Kiedy wprowadzono Sprite
rozpocznij naukę
1961
Kiedy Schweppes założono?
rozpocznij naukę
W 1783 przez zegarmistrza i jubilera Johana Schweppesa
Marki spożywcze w PepsiCo
rozpocznij naukę
Lay’s, Cheetos, Star, Dorritos
Z tego olej palmowy
rozpocznij naukę
Olejowiec gwinejski
Kropla w logu napoju 7 up?
rozpocznij naukę
Coolspot
Maskotka 7Up
rozpocznij naukę
Fido Dido
Kiedy powstał 7up
rozpocznij naukę
1929
Ziemniaczane kluseczki
rozpocznij naukę
Hałuski
Pierwotna nazwa pepsi
rozpocznij naukę
Brad’s drink
Wprowadził Pepsi Colę?
rozpocznij naukę
Caleb Bradham
Normalna objętość wina
rozpocznij naukę
0,75 l
1,5 litra alkoholu
rozpocznij naukę
Magnum
3 litry alkoholu
rozpocznij naukę
Jeroboam
4, 5 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Rehoboam
6 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Matuzalem
9 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Salmanazar
12 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Baltazar
15 litrów alkoholu
rozpocznij naukę
Nabuchodonozor
Duński deser z migdałów
rozpocznij naukę
Mandelgave
Jajko marmurkowe?
rozpocznij naukę
Tłuczemy skorupkę po ugotowaniu
Śląska potrawa na zimno z pokrojonego śledzia, ugotowanego jajka, kiszonego ogórka, cebuli, z pieprzem i musztardą
rozpocznij naukę
Hekele
Kiszone lub marynowane ogórki charakterystyczne dla Brandenburgii
rozpocznij naukę
Ogórki spreewaldzkie
Ramen oryginalnie z której kuchni?
rozpocznij naukę
Chińskiej
Cukierki, których nazwa od nazwiska rosyjskiego właściciela fabryki cukierków w 19w. Fiodora Łandrina
rozpocznij naukę
Landrynki
Sos soubise do
rozpocznij naukę
Baraniny
Szwajcarska coca cola z serwatki
rozpocznij naukę
Rivella
Pasta do kanapek z ryby i sera
rozpocznij naukę
Awanturka
Połączenie zasmażki i wywiaru drobiowego
rozpocznij naukę
Veloute
Trzecia reatauracja z gwiazdką Michelin
rozpocznij naukę
Bottiglieria 1881 Kraków, poprzednie (Atelier Amaro i Senses zakończyły działalność)
Porcjowanie mięsa
rozpocznij naukę
Tranżerowanie
Krojenie surowych warzyw w romby
rozpocznij naukę
Paysanne
Przecieranie produktów przez sito
rozpocznij naukę
Fasowanie
Spożywanie ograniczonej liczby posiłków mięsnych w tygodniu
rozpocznij naukę
Fleksitarianizm
Duża (5mm)
rozpocznij naukę
Macedoine
Przyrządzanie potrawy owiniętej w folię aluminiową lub natłuszczony pergamin
rozpocznij naukę
Papillote
Kratki z rusztu odbite na grillowanym jedzeniu
rozpocznij naukę
Ryfla
Dokładne wymieszanie surowego mięsa i przypraw na jednolitą masę (np kotlety mielone)
rozpocznij naukę
Tablerowanie czyli macerowanie
Słownik kulinarny
rozpocznij naukę
Na codogara.pl
Skąd ser jarlsberg
rozpocznij naukę
Norwegia
Skąd ser Blue Costello
rozpocznij naukę
Dania
Krótko peklowany policzek wieprzowy lub podgardle, może zamiast pancetty być składnikiem Carbonary
rozpocznij naukę
Guanciale
Symbol do znaczenia żywności utrwalonej radiacyjnie
rozpocznij naukę
Radura
Guma z sączyńca, służy do wyrobu gumy do żucia
rozpocznij naukę
Chicle
Pojedyncza porcja na wynos w kuchni japońskiej
rozpocznij naukę
Bento
Rumunski napój bezalkoholowy ze sfermentowanych kwiatów bzu
rozpocznij naukę
Sokata
Inaczej pszenica orkisz
rozpocznij naukę
Szpelc
Miejsca gdzie głównie uprawiany orkisz
rozpocznij naukę
Niemcy i Szwajcaria
Gdzie obecnie się uprawia samopszę
rozpocznij naukę
Zakaukazie
Śląska potrawa z piernika na Boże Narodzenie
rozpocznij naukę
Moczka
Kanapka z Filadelfii z wołowiną przemieszaną z serem
rozpocznij naukę
Cheesesteak
Świąteczne danie z Surinamu, głównym skłDnikiem bulwy kolokazji jadalnej
rozpocznij naukę
Pom
Polewka na kwaśnym mleku lub maślance, popukarna na Śląsku Cieszyńskim
rozpocznij naukę
Chuda jewa
Regionalna zupa z ziemniaków, warzyw, podsmażonej cebuli, skwarek, kaszy jęczmiennej i przecieru pomidorowego
rozpocznij naukę
Fitka kazimierska
Meksykańska zupa z kukurydzą
rozpocznij naukę
Pozole
Danie kuchni czeskiej z duszonej wołowiny, nazwa wywodzi się od Rudolfa II
rozpocznij naukę
Hiszpański ptaszek
Smażone kulki mięsne jak w IKEI
rozpocznij naukę
Köttbullar
Kolorowy makaron japoński z mąki gryczanej
rozpocznij naukę
Soba
Holenderskie ciastko w kształcie kuli z ciasta parzonego wypełnionego słodką bitą śmietaną
rozpocznij naukę
Moorkop
Tradycyjne naczynie kuchni chińskiej do przyrządzania potraw bezpośrednio na stole
rozpocznij naukę
Huoguo
Pasta serowa z Bawarii
rozpocznij naukę
Obazta
Sałatka jarzynowa na Górnym Śląsku
rozpocznij naukę
Szałot
Substytut mięsa, którego głôwnym składnikiem są mykoproteiny z grzyba Fusarium venenatum
rozpocznij naukę
Quorn
Co to jest flat white?
rozpocznij naukę
Napój z Nowej Zelandii lub Australii - zalanie espresso spienionym mlekiem
Napój pochodzący z Madrytu powstały ze zmieszania espresso z ciepłym mlekiem ale nie spienionym tylko parzonym
rozpocznij naukę
Cortado (znaczy pocięty)
Te słodycze wymyślono w 1941 r z myślą o żołnierzach
rozpocznij naukę
M&M-sy
Co oznacza czekolada w języku Azteków?
rozpocznij naukę
Gorzka woda
Gdzie w 1948 r wyprodukowano Mentosy
rozpocznij naukę
W Holandii
Gdzie produkowano Donald Bubble Gum
rozpocznij naukę
Holandia
Od czego nazwa HARIBO?
rozpocznij naukę
HAns RIegel BOnn
Śląski deser przygotowywany z jajek kurzych
rozpocznij naukę
Szpajza
W logo Toblerone ukryty?
rozpocznij naukę
Niedźwiedź
Co oznacza ekler?
rozpocznij naukę
Błyskawica
Kto pierwszy zacząl produkować krówki?
rozpocznij naukę
Feliks Pomorski
Holenderskie kawowe cukierki
rozpocznij naukę
Hopje (nazwa od wynalazcy- Hendrika Hopa)
Element procesu produkcji czekolady polegający na kontrolowanej krystalizacji masła kakaowego w celu zapewnienia tabliczce czekolady połysku, gładkiej powierzchni i równomiernej łamliwości.
rozpocznij naukę
Tempering
Babeczki budyniowe z Portugalii
rozpocznij naukę
Pasteis de nata
Skąd M & M
rozpocznij naukę
Od założycieli- Marsa i Murriego
Początkowa nazwa lizaków Chupa Chups
rozpocznij naukę
Gol
Napój gazowany ze Szkocji z kofeiną
rozpocznij naukę
Irn-Bru
Napój alkoholowy wytwarzany w Andach ze specjalnego gatunku kukurydzy
rozpocznij naukę
Chicha
Francuskie wino białe
rozpocznij naukę
Chardonnay
Narodowy napój Peru
rozpocznij naukę
Inka Cola
Wykorzystywany w profilkatyce malarii
rozpocznij naukę
Tonik
Najdroższa herbata na świecie
rozpocznij naukę
Da Hong Pao
Pu-erh to herbata w Polsce zaliczana do?
rozpocznij naukę
Czerwonych
Kiedy powstał Schweppes?
rozpocznij naukę
1783
Czego dodaje się do tajskiej zupy Tom-yum i Inca Coli
rozpocznij naukę
Palczatka cytrynowa
Zawiera najwięcej kofeiny (4razy więcej niż kawa)
rozpocznij naukę
Paulinia guarana-cierniopląt, guarana lub osmęta
Skąd nazwa mokka
rozpocznij naukę
Od miasta mokka w Jemenie
Co to jest miki?
rozpocznij naukę
Napój z wodzianem chloralu
Napój sporządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego znany w kuchni bałkańskiej i tureckiej
rozpocznij naukę
Salep
Kto opatentował kapsel do butelek
rozpocznij naukę
William Painter
Co znaczy salep?
rozpocznij naukę
Lisie jądra
Deser na bazie mleka kokosowego popularny na Hawajach
rozpocznij naukę
Haupia
Od czego nazwa deser?
rozpocznij naukę
Sprzątać ze stołu
Podwójne espresso
rozpocznij naukę
Doppio
Espresso plus odrobina pianki mlecznej z gorącego mleka (caldo) lub zimnego (freddo)
rozpocznij naukę
Macchiato
Espresso plus 125-135 ml spienionego mleka i pianki mlecznej plus opcjonalnie kakao w proszku
rozpocznij naukę
Cappuccino
Espresso plus 125-135 ml mleka
rozpocznij naukę
Caffe latte
Espresso plus 130 ml gorącego mleka z mleczną pianką
rozpocznij naukę
Latte macchiato
Espresso i ciemna czekolada i mleko i kakao w proszku
rozpocznij naukę
Mocaccino
Espresso plus 50 ml mlecznej pianki nakładane łyżeczką
rozpocznij naukę
Schiumato
Espresso przygotowane wcześniej i wstawione do lodówki
rozpocznij naukę
Caffe freddo
Espresso i 3 ml likieru
rozpocznij naukę
Corretto
Toskańska sałatks z chleba, pomidorów, cebuli, oliwy i parmezanu
rozpocznij naukę
Panzanella
Gulasz rybny z Livorno
rozpocznij naukę
Cacciucco
Włoski placek z ciecierzycy z Ligurii
rozpocznij naukę
Farinata
Gdzie pojWia się słowo pizza?
rozpocznij naukę
W łacińskim tekście z 997 roku w archiwach katedry w Gaeta (Lacjum)
Gin + campari + vermut?
rozpocznij naukę
Negroni
Likier na bazie żółtek i marsali
rozpocznij naukę
Vov
Mała trójkątna wloska kanapka?
rozpocznij naukę
Tramezzino
Gruziński placek z mięsem (wołowym zwłaszcza)
rozpocznij naukę
Kubdari
Pasteis de nata to ciasteczka
rozpocznij naukę
Lizbony
Cienkie ciasto, podstawa narokańskiej potrawy Bastela
rozpocznij naukę
Ouarka
Inna nazwa remulady
rozpocznij naukę
Sos duński
W jakiej formie sprzedawany jest brie a w jakoej camembert
rozpocznij naukę
Brie w formie wycinków koła, camembert małe koła w całości
Kotlet pożarski w odróżnieniu od mielonego zawiera
rozpocznij naukę
Mięso drobiowe
Partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem
rozpocznij naukę
Szponder
Szwedzki dżem z brusznicy
rozpocznij naukę
Lyngonsylt
Szwedzki dżem z moroszki
rozpocznij naukę
Sylt hjortron
Co znajduje się w dziurach w serze
rozpocznij naukę
Dwutlenek węgla
Birnen, Bohnen und Speck to danie z
rozpocznij naukę
Hamburga (mieszanina słodkich składników)
Ogórki kiszone z Niemiec
rozpocznij naukę
Ogórki spreewaldzkie
Tradycyjny fiński ser skrzypiący w ustach
rozpocznij naukę
Leipäjuusto
Ser havarti
rozpocznij naukę
Krowi, z Danii
Cytrus z Japonii używany jak w Europie limonka
rozpocznij naukę
Sudachi
Morski szpa, popularny w kuchni anglisaskiej, o słonym smaku
rozpocznij naukę
Soliród
Macedoński łagodny sos z pieczonej papryki
rozpocznij naukę
Pindżur
Wołowina pochodząca z udźca, odpowiednik wieprzowego schabu
rozpocznij naukę
Ligawa
Jedna z popularnych potraw w Normandii, lubiał ją Napoleon Bonaparte
rozpocznij naukę
Rukiew wodna
Ruchanki (placki drożdżowe smażone na oleju) zjemy
rozpocznij naukę
Na Kaszubach
Słodka potrawa piernikowa, zjadana na wigilijnym stole w Wigilię
rozpocznij naukę
Moczka
Gatunek zielonej herbaty o smaku umami
rozpocznij naukę
Gyokuro
Kto opracował recepturę zupy rumfordzkiej (połączenie krupnika i grochówki)
rozpocznij naukę
Benjamin Thompson
Gatunek drzewa z bobowatych, owoce mają szkodliwy kwas djenkolowy (djenkolizm to ostra niewydolność nerek)
rozpocznij naukę
Archidendron jiringa
Jaki olej z lnicznika siewnego
rozpocznij naukę
Olej rydzowy
Hiszpańska potrawa jednogarnkowa gotowana z resztek (dawano wszystko co dostępne)
rozpocznij naukę
Olla podrida - dosłownie zgniły garnek
Wyspa która kiedyś była głównym producentem rodzynek korynckivh
rozpocznij naukę
Zakyntos
Makaron sojowy, który jest przezroczysty, robi się z?
rozpocznij naukę
Fasoli mung
Kucharz na dworze Augusta III, dawał kiełbasę „na Wereszczaka”, pokrojona na talarki, z ostrym sosem, jadana łyżką
rozpocznij naukę
Wereszczak
Zupa rybna z wybrzeża Adriatyku
rozpocznij naukę
Brodetto
Tajwañska zupa z wołowiną i makaronem
rozpocznij naukę
Hong Shao Niu Rou Mian
Morskie winogrona popularne w Portoryko
rozpocznij naukę
Coccoloba uvifera
Autor „Le guide culinaire”
rozpocznij naukę
Georges Auguste Escoffier
Ciasto weselne np. na Podlasiu
rozpocznij naukę
Korowaj
Skąd broązowy ser gammelost?
rozpocznij naukę
Z Norwegii
Roślina z dyniowatych, ogórek i papryka w jednym
rozpocznij naukę
Cyklantera
Ciasto drożdżowe smażone w głębokim tłusxczu z Afryki (Kenia, Tamzania)
rozpocznij naukę
Mandazi
Paproć jadana w innych państwach, np w Japonii zbiera się końcówki rozwijających się pastorałów
rozpocznij naukę
Pióropusznik strusi
Pizza africana (z curry, bananem, szynką, orseszkami ziemnymi) z?
rozpocznij naukę
Szwecja
Roślina wykorzystywana w produkcji angielskiego żółtego sera Gloucester
rozpocznij naukę
Przytulia właściwa
Owsiane ciasteczka anzac z?
rozpocznij naukę
Australii
Ser do carbonary
rozpocznij naukę
Pecorino
Nerczan to inaczej
rozpocznij naukę
Homarzec
Sałatka warzywna z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, główny składnik to buraki
rozpocznij naukę
Winegret
Skład tego mleka najbardziej przypomina ludzkie, nie pasteryzuje się bo nie ma żadnych bakterii
rozpocznij naukę
Ośle
Duży pieróg z nadzieniem, np na wesele
rozpocznij naukę
Kurnik
Potrawa staropolska, ostry i gęsty sos z bulionu z dodatkiem jaj
rozpocznij naukę
Sapor
Tradycyjny angielski placek z mąki owsianej, melasy i imbiru jadany z serem i jabłkami
rozpocznij naukę
Parkin
Pochodząca z Majorki tradycyjna potrawa warzywna, zbliżona do francuskiego ratatouille. Przygotowywana jest z bakłażanów, pomidorów, ziemniaków i papryki, pokrojonych w plastry i zapieczonych z sosem pomidorowym, oliwą i przyprawami
rozpocznij naukę
Tumbet
Bułeczka - ślimak z Majorki
rozpocznij naukę
Ensaimada
Cheeseburger, w którym ser nie jest umieszczony na plastrze mięsa, lecz w jego środku. Podczas smażenia mięsa ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie.
rozpocznij naukę
Jucy Lucy
Danie izraelskiej kuchni ulicznej, kanapka z chleba pita z plastrami grillowanego bakłażana i jajkami gotowanymi na twardo
rozpocznij naukę
Sabich
Popularna w Ameryce Północnej kanapka z chleba, warstwy masła orzechowego oraz dżemu, powszechnie składająca się z dwóch kromek chleba lub czasami zjadana na jednej albo w zawiniętej kromce
rozpocznij naukę
PB & J
rodzaj kanapki z białego chleba wypełnionego oliwkami, kaparami, sałatką warzywną i tuńczykiem. Specjalność kuchni tunezyjskiej.
rozpocznij naukę
Casse- croute
Portugalska kanapka z wieprzowiną
rozpocznij naukę
Bifana
Najgorsze danie świata
rozpocznij naukę
Sałatka Indigirka z ryby z Rosji
Potrawa alzacka z kiszonej kapusty, podawana zazwyczaj z ziemniakami
rozpocznij naukę
Chocroute garnier
Ikra z cefala
rozpocznij naukę
Bottarga
Francuska tarta z gruszkami
rozpocznij naukę
Tarta bourdaloue
Beszamel + żółtko jaja + starty ementaler
rozpocznij naukę
Sos mornay
Beszamel + cebula + cukier
rozpocznij naukę
Sos soubise
Skąd nazwa bouillabasse?
rozpocznij naukę
Od „gdy się zagotuje, zmniejsz ogień”
Rodzaj francuskiej kiełbasy wytwarzanej z pokrojonych podrobów wieprzowych lub cielęcych zawiniętych w jelito
rozpocznij naukę
Andouillette
Kiedy opracowana metoda sous-vide?
rozpocznij naukę
1799
Ciasto pieczone w środę popielcową na Kaszubach?
rozpocznij naukę
Popielnik
Co to?
rozpocznij naukę
Suflet salzburski
Chleb z Ukrainy?
rozpocznij naukę
Palenica
Argentyńskie ciasteczka
rozpocznij naukę
Alfajores
Zupa śledziowA z dodatkiem cebuli i ziemniaków
rozpocznij naukę
Rosopita
Zupa z nasion konopii podawana w Wigilię na Śląsku
rozpocznij naukę
Siemieniotka
Śląskie danie przygotowywane z purée ziemniaczanego i kapusty, zwykle kiszonej.
rozpocznij naukę
Ciapkapusta
Śląska sałatka. Przyrządzana z pokrojonych w kostkę: ziemniaków ugotowanych w łupinach, jajek na twardo, ogórków kiszonych, cebuli oraz dodatków mięsnych jak np. solone filety śledziowe, kiełbasa, pokrojony a następnie wysmażony na patelni wędzony boczek
rozpocznij naukę
Szałot
Potrawa kuchni śląskiej, rodzaj kotletów mielonych. Są to smażone na głębokim tłuszczu kulki z mielonego mięsa, tradycyjnie wieprzowego
rozpocznij naukę
Karminadle
Słodki wyrób piekarniczy, połączone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub z dżemem).
rozpocznij naukę
Buchty
Śląski deser przygotowywany z jajek kurzych
rozpocznij naukę
Szpajza
Tradycyjny deser pochodzący z Górnego Śląska, protoplasta kopy ornontowickiej
rozpocznij naukę
Kopa
Tradycyjna śląska wędlina podrobowa, produkowana dawniej przy okazji świniobicia, by wykorzystać wszystkie składniki tuszy wieprzowe
rozpocznij naukę
Żymlok
Gęsta zupa jarzynowa (danie jednogarnkowe – eintopf), charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej.
rozpocznij naukę
Rumpuć
Rodzaj rosyjskiej zupy ogórkowej
rozpocznij naukę
Razsolnik
Japońska pasta z mielonego mięsa ryb (rodzaj kamaboko), ze spiralnym wzorem (przeważnie różowym) kojarzonym z wirami Naruto w cieśninie Naruto, rozdzielającej wyspy Awaji i Sikoku
rozpocznij naukę
Naruto
Rodzaj brązowego, nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej. Nazwa pochodzi od holenderskiej kolonii w Gujanie
rozpocznij naukę
Demerara
Rodzaj deseru, jeden z przysmaków kuchni rosyjskiej. Jest to miąższ z jagód lub innych owoców, ugotowany z miodem lub cukrem sok, zagęszczony po odparowaniu, wylany warstwami.
rozpocznij naukę
Pastyła
Tradycyjne węgierskie ciasto. Piecze się je nad żarzącym ogniem. W Polsce najczęściej spotykane są w food truckach, przyrządzane w specjalnym opiekaczu
rozpocznij naukę
Kurtoszkołacz
Tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji, z miasta Skalica. Jest wykonane z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grillowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem.
rozpocznij naukę
Trdelnik
Marokańska zupa z bobu
rozpocznij naukę
Bissara
Głownia kukurydzy jako przyprawa w Meksyku
rozpocznij naukę
Huitlacoche
Suszona wołowina, danie charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej.
rozpocznij naukę
Machaca
W tej potrawie pszenną tortillę o różnych rozmiarach pokrywa się farszem mięsnym i składa tworząc prostokątną torebkę
rozpocznij naukę
Chimichanga
Waniliowy napój z mączki kukurydzianej popularny w Panamie
rozpocznij naukę
Chicheme
Sałatka z selera, jabłek, orzechów włoskich, winogron, popularna w USA
rozpocznij naukę
Waldorf salad
rodzaj ciasteczek charakterystycznych dla regionu kurpiowskiego Puszczy Zielonej[1] i Białej[2], dawniej występujących także na Mazurach[3].
rozpocznij naukę
Fafernuchy
Słodkie okrągłe pieczywo z ciasta drożdżowego, z nadzieniem z sera, lub owoców. Popularna ukraińska i rosyjska potrawa.
rozpocznij naukę
Watruszki
Lekko słodki fiński chleb z kardamonem, czasami rodzynkami i migdałami. Ma kształt warkocza (pitko) formowanego z trzech lub więcej części ciasta
rozpocznij naukę
Pulla
Tradycyjne pieczywo z Malty w kształcie rombu lub koliste
rozpocznij naukę
Pastizz
Skandynawskie bułki cynamonowe
rozpocznij naukę
Kanelbulle
Chleb z obyczajowości Amiszów
rozpocznij naukę
Chleb watykański
Tradycyjny walijski słodki chleb o smaku herbaty, suszonych owoców i przypraw
rozpocznij naukę
Bara brith
Angielski deser bezowy z bitą śmietaną i truskawkami.
rozpocznij naukę
Eton mess
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe upieczone w podłużnej formie, popularne w Wielkiej Brytanii. Po przekrojeniu kawałki ciasta mają wzór szachownicy. W środku marcepan
rozpocznij naukę
Battenberg
Walijska papka z wodorostow
rozpocznij naukę
Laverbread
słodkie ciasto owocowe (np. jabłka, brzoskwinie, jagody) charakterystyczne dla kuchni anglosaskich, wymyślone przez amerykańskich pionierów w XIX wieku
rozpocznij naukę
Cobbler
Libański sos czosnkowy
rozpocznij naukę
Toum
Sanakji, co to?
rozpocznij naukę
Danie z żywej ośmiornicy w Korei Pd
Włoskie danie przygotowywane z gotowanych grzebieni kogucich
rozpocznij naukę
Cibreo
Ciemna pasta z drożdży piwowarskich, powstała jako produkt uboczny przy wyrobie piwa
rozpocznij naukę
Marmite
Polewka z piwa, danie kuchni staropolskiej, zaliczane do postnych, chętnie również podawane na śniadanie[1][2], wyparte w tej roli przez kawę.
rozpocznij naukę
Gramatka (faramuszka, biermuszka)
Podstawowy składnik remulady
rozpocznij naukę
Majonez
Zapiekanka z gotowanego ryżu i zielonego groszku posypana tartym parmezanem
rozpocznij naukę
Risi bisi
Sałatka z pokrojonego mięsa, warzyw, sałaty, pikli, jajek na twardo i anchovies
rozpocznij naukę
Salmagundi
Eskalopki cielęce, popularna potrawa kuchni włoskiej.
rozpocznij naukę
Saltimbocca
Mięso (głównie cielęcina) w postaci niewielkiego plastra, lekko rozbite i usmażone w tłuszczu.
rozpocznij naukę
Eskalopki
Co to za ciasto?
rozpocznij naukę
Stefanka
Rodzaj rosołu, w którym gotuje się drobne kluski lane z rzadkiego ciasta powstałego przez wymieszanie drobno utartego parmezanu i jajek;
rozpocznij naukę
Stracciatella
Szwajcarski deser z biszkoptowego ciasta z kremem nasączony alkoholem z kasztanów
rozpocznij naukę
Aboukir
Tradycyjny chleb drożdżowy Nowej Anglii w Stanach Zjednoczonych,
rozpocznij naukę
Anadama
Od czego nazwa angostura?
rozpocznij naukę
Od nazwy drzewa i miasta w Wenezueli
Glioozyd z borówki brusznicy
rozpocznij naukę
Arbutyna
Mleczny deser staropolski (jajka, mleko i śmietanka), serwowany zwłaszcza na Podlasiu i w Pilaszkowicach, prawdopodobnie pochodzący z Armenii. Był to jeden z ulubionych przysmaków króla Jana III Sobieskiego.
rozpocznij naukę
Arkas
Amerykański barman, twórca wielu koktajli
rozpocznij naukę
Thomas Jerry
Ten olej wykorzystywany był i jest do zwalczania wszy i stosowany jest przy ukąszeniach przez owady
rozpocznij naukę
Olej z sasafrasu
Sos custard zmiksowany z puree z maronów z owocami kandyzowanymi, rodzynkami i Maraschino
rozpocznij naukę
Pudding nesselrode
Portugalskie espresso
rozpocznij naukę
Bica
Etiopska przyprawa o ostro-słodkim smaku
rozpocznij naukę
Berbere
Rodzaj ostrej kiełbasy wieprzowej pochodzenia francuskiego, która jest także znanym produktem kulinarnym w Luizjanie w USA, gdzie została sprowadzona przez francuskich imigrantów.
rozpocznij naukę
Andouille
Co to jest bulletproof coffee?
rozpocznij naukę
Kawa z masłem
Odmiana dużych pierogów typu ravioli[3], potrawa kuchni szwabskiej, charakterystyczna dla niemieckiej Szwabii (Bawaria i Badenia-Wirtembergia), 22 października 2009 zarejestrowana przez Unię Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne
rozpocznij naukę
Maultaschen
Pieczenie w paczce z papieru
rozpocznij naukę
En papillote
Różnica między creme brulee a crema catalana
rozpocznij naukę
Brulee na bazie smietanki, catalana mleka
Faszerowana kaczka
rozpocznij naukę
Balotyna
Popularna potrawa szwedzka, jest to zapiekanka z ziemniaków, cebuli i szprotek (lub anchois) z dodatkiem śmietany i białego pieprzu. Jest prostym w przyrządzeniu i dość często spotykanym na szwedzkim stole posiłkiem
rozpocznij naukę
Pokusa Janssona (Janssons frestelse)
sól sezamowa używana w kuchni japońskiej»
rozpocznij naukę
Gomashio
Nazwa ta znaczy „obracające się pieczone mięso”
rozpocznij naukę
Doner kebap
Co znaczy calzone?
rozpocznij naukę
Nogawka spodni
Kiedy w Polsce otwarto pierwszą pizzerię?
rozpocznij naukę
r. 1952- „Poranek” w Słupsku
Tradycyjna kuchnia japońska wpisana w 2013 roku na listę.„Niematerialnego Dziedzictwa Unesco”
rozpocznij naukę
Washoku
Ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem, przyprawiony pastą z papryczek chili, z Korei
rozpocznij naukę
Bibimbap
karelski kociołek mięsny. Danie fińskie przypominające nieco gulasz węgierski
rozpocznij naukę
Karjalanpaisti
Budyń posypany migdałami i pistacjami, na Bliskim Wschodzie
rozpocznij naukę
Mahalabeya
nalewka alkoholowa, powstała przez macerowanie węża w mocnym alkoholu
rozpocznij naukę
Żmijówka
solona, sfermentowana potrawa kuchni koreańskiej. Przygotowywana jest przy użyciu różnych owoców morza
rozpocznij naukę
Jeotgal
ostra koreańska pasta stosowana jako przyprawa do jedzenia, produkowana z czerwonej papryki chili, kleistego ryżu, fermentowanej soi i soli
rozpocznij naukę
Gochujang
Popularne danie kuchni koreańskiej. Przyrządzane jest z cienko pokrojonej w paski wołowiny, marynowanej przez minimum 2 godziny w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, soli, cukru, oleju sezamowego, cebuli oraz sezamu
rozpocznij naukę
Bulgogi
rodzaj sfermentowanej pasty sojowej[1] w całości przyrządzanej z soi i solanki
rozpocznij naukę
Doenjang
Toskańska zupa z fasoli
rozpocznij naukę
Ribollita
Włoski gulasz rybny z Livorno
rozpocznij naukę
Cacciucco
Chleb z Sardynii
rozpocznij naukę
Pane carasau
„Winogrona z pustyni” z Australii
rozpocznij naukę
Kutjera
Pilantny rosyjski sos z chrzanu, pomidorów i czosnku
rozpocznij naukę
Chrenowina
Rosyjska sałatka ze śledzi i buraków
rozpocznij naukę
Salatka szuba
tradycyjne danie kuchni tureckiej, które składa się z cienkiego, chrupiącego ciasta drożdżowego formowanego na kształt łodzi, wypełnionego różnorodnymi składnikami
rozpocznij naukę
Pide
Turecka zupa instant, mieszanka pszenicy i jogurtu i wody
rozpocznij naukę
Tarhana
Zupa z Angoli z liści manioku gotowana z masłem arachidowym
rozpocznij naukę
Kizaka
fińskie i estońskie smarowidło na kanapki i pierogi karelskie. Jest to pasta z masła i drobno posiekanego jajka na twardo z dodatkiem soli[1].
rozpocznij naukę
Munavoi
Duszone mięso renifera, fińskie danie
rozpocznij naukę
Poronkaristys
Fińska slodka bułka z kardamonem
rozpocznij naukę
Pulla
Rodzaj bardzo pikantnej włoskiej kiełbasy o miękkiej konsystencji, dzięki czemu odpowiedniej też do smarowania na pieczywie.
rozpocznij naukę
Nduja
rumuńskie kiełbaski z mielonego mięsa, serwowane najczęściej w towarzystwie musztardy i zimnego piwa.
rozpocznij naukę
Mititei
Pene Carasau to plaski chleb z?
rozpocznij naukę
Sardynii
Irański płaski chleb
rozpocznij naukę
Barbari
tradycyjny jamajski placek z manioku
rozpocznij naukę
Bammy
Proces kulinarny stosowany od stuleci na terenie Mezoameryki, polegający na specjalnym przygotowaniu masy kukurydzianej przez gotowanie ziaren kukurydzy w zasadowym roztworze (wodzie wapiennej lub potażu).
rozpocznij naukę
Nixtamalizacja
Percebes nazywane również palcami Lucyfera
rozpocznij naukę
Pąkle kaczenice
W kuchni meksykańskiej kruche, pieczone lub podsmażane kawałki tortilli, najczęściej w kształcie trójkątów
rozpocznij naukę
Totopos
meksykańskie określenie różnych jadalnych owadów z rodziny Pentatomidae
rozpocznij naukę
Jumiles
Grecka kiełbaska z wieprzowiny
rozpocznij naukę
Loukanika
Wywodzące się jeszcze z czasów prekolumbijskich tradycyjne naczynie meksykańskie, przypominające wklęsłą patelnię, służące do pieczenia tortilli
rozpocznij naukę
Comal
Popularny filipiński deser lodowy z kruszonym lodem, mlekiem skondensowanym, owocami, słodką fasolą i żelkami
rozpocznij naukę
Halo-halo
Co to?
rozpocznij naukę
Kringiel - estoński wieniec z cynamonu

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.