Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
prawidłowe widzenie, wzrost kości i rozwój szkliwa zębów
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
kurza ślepota, zaburzenia wzrostu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
mleko, jaja, warzywa zawierające beta karoten
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zwiększa wchłanianie Ca i P z przewodu pokarmowego, odkłada wapń i fosfor w kościach
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni erytrocyty przed rozpadem, antyutleniacz
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
niedokrwistość, zanik mięśni
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oleje roślinne, orzechy, jaja, wątroba
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
tworzenie protrombiny w wątrobie, krzepnięcie krwi
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
bierze udział w oddychaniu tlenowym, metabolizm, prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
beri-beri (uszkodzenie nerwów i mięśni)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zboża, rośliny strączkowe, mleko, wątroba
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wątroba, jaja, mleko, drożdze
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pelagra (łuszczenie się skóry)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
mleko, jaja, mięso, drożdze, ziarna i kiełki zbóż
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
składnik koenzymu A, synteza hormonów nadnerczy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wątroba. ryby, sery, orzechy, jaja
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zaburzenia układu nerwowego, anemia
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
drożdze, wątroba, fasola, orzechy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozwój układu nerwowego u płodu, procesy krwiotwórcze
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wady ukl nerwowego płodu, niedokrwistość
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
anemia, uszkodzenia ukl nerwowego
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
antyutleniacz, wchłanianie żelaza, synteza kolagenu, odporność
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
szkorbut, kruchość naczyń krwionośnych, niska odporność
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
warzywa, czarna porzeczka, cytrusy
|
|
|