chemia tem. 2

 0    17 fiszek    Tusica
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
co to chemia
rozpocznij naukę
nauka o właściwościach substancji i ich przemianach
Co to materia
rozpocznij naukę
wszytsko co nas otacza, materia składa się z substancji
czym zajmuje się chemik
rozpocznij naukę
badaniem właściwości substancji (czyli ich cech charakterystycznych substancji)
rodzaje właciwosci
rozpocznij naukę
fizyczne i chemiczne
właściwości fizyczne
rozpocznij naukę
1. stan skupienia 2. barwa 3. przezroczystość 4. rozpuszczalność, 5. twardość 6. połsyk 7. temperatura wrzenia 8. temp. topnienia 9. gęstość 10. przewodnictwo elektryczne 11. przewodnictwo cieplne
właściwości chemiczne
rozpocznij naukę
palność, smak, zapach, interakcje (oddziaływania) z innymi substncjami
o czym należy pamiętać przy określaniu właściwości substancji?
rozpocznij naukę
1. o warunkach (temperatura i ciśnienie) 2. o bezpieczeństwie
jak prawidłowo badać zapach subst.
rozpocznij naukę
1. ręka kieruje opary ruchem nagarniającym w str. nosa 2. butla z daną subst. jest odsunięta na bezpieczną odległość
jak prawidłowo podgrzewać substancję?
rozpocznij naukę
1. probówkę umieścić w łapie (nie w dłoni) 2. nie nachylać się nad probówką 3. wyot probówki powinien być skierowany w stronę, gdzie nie ma żadnej z osób
wymień stany skupienia
rozpocznij naukę
1. stały 2. ciekły 3. gazowy
stan stały
rozpocznij naukę
zachowuje ściśle określony kształt, odległości między drobinami są niewielkie, całość jest gęsto upakowana
stały stan
rozpocznij naukę
zachowuje kształt naczynia w którym się znajduję
stan gazowy
rozpocznij naukę
swobodnie się rozprzestrzenia w wypełnionym naczyniu, odległości międy drobinami są duże - słabe oddziaływanie drobin między sobą
zamiana ze stalego w gazowy
rozpocznij naukę
sublimacja (odwrotnie - resublimacja)
zamiana z ciekłego w gazowy
rozpocznij naukę
parowanie (odwr. = skraplanie)
zamiana ze st. ciekłego w stały
rozpocznij naukę
krzepnięcie (odwr. = topnienie)
co to właściwość
rozpocznij naukę
cecha charakterystyczna danej substancji

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.