Układ pokarmowy.

 0    53 fiszki    arabica
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Rola białek?
rozpocznij naukę
*wchodzą w skład błon komórkowych; *jako enzymy przyspieszają przebieg reakcji chemicznych; *uczestniczą w transporcie wielu substancji do komórek organizmu; *umożliwiają wielu komórkom ruch
Z czego zbudowane są białka?
rozpocznij naukę
Z aminokwasów
Ile aminokwasów występuje w przyrodzie?
rozpocznij naukę
20
Co to są aminokwasy endogenne i ile ich występuje?
rozpocznij naukę
Są one syntetyzowane w organizmie człowieka (11)
Co to są aminokwasy egzogenne i ile ich występuje?
rozpocznij naukę
Oranizm nie potrafi ich wytworzyć (pobieramy je z pożywieniem). Występuje ich 9.
Jakie białka wyróżniamy? (7 głównych)
rozpocznij naukę
Receptorowe, motoryczne, obronne, transportujące, enzymatyczne, sygnałowe, budulcowe.
Cukry to inaczej?
rozpocznij naukę
Węglowodany
Jak dzielimy cukry?
rozpocznij naukę
Na proste i złożone. Proste; glukoza, fruktoza. Złożone; dwucukry (laktoza, sacharoza) wielocukry (skrobia, glikogen, celuloza *błonnik*)
Z czego zbudowane są tłuszcze?
rozpocznij naukę
Z glicerolu oraz kwasów tłuszczowych.
Jaka jest rola tłuszczów (lipidów)?
rozpocznij naukę
*są materiałem budulcowym (wchodzą w skład błon komórkowych) *są źródłem energii (związki wysoko energetyczne)
Źródła białek roślinnych?
rozpocznij naukę
groch, fasola, soja, soczewica, orzechy, warzywa, owoce.
Źródła białek zwierzęcych?
rozpocznij naukę
mięso, drób, ryby, jaja, mleko, sery, jogurty.
Źródła tłuszczy roślinnych?
rozpocznij naukę
oliwa z oliwek, oleje) rzepakowe, słonecznikowe, sojowe), margaryny.
Źródła tłuszczy zwierzęcych?
rozpocznij naukę
masło, słonina, smalec.
Źródła cukrów prostych?
rozpocznij naukę
jabłka, pomarańcze, jeżyny, malin, truskawki (ogólnie owoce), ciasta, dżemy, miód, czekolada, guma do żucia.
Źródła cukrów złożonych?
rozpocznij naukę
kukurydza, owsianka, otręby, jęczmień, makarony, pieczywo, ziemniaki, kasza, ryż brązowy.
Co to są Witaminy?
rozpocznij naukę
Są to związki niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, nie podlegają trawieniu i trafiają bezpośrednio do krwioobiegu.
Co to jest hiperwitaminoza?
rozpocznij naukę
zwiększona ilość witamin w stosunku do potrzeb organizmu.
Co to jest hipowitaminoza?
rozpocznij naukę
zbyt mała ilość witamin w stosunku do potrzeb organizmu.
Co to jest awitaminoza?
rozpocznij naukę
niedobór określonej witaminy
Które witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach?
rozpocznij naukę
A, D, E, K
Które witaminy są rozpuszczalne w wodzie?
rozpocznij naukę
B, C, H, PP
Dlaczego nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może być szkodliwy dla człowieka?
rozpocznij naukę
Ponieważ ich nadmiar może prowadzić do uszkodzenia wątroby i groźnych zatruć.
Rola wody.
rozpocznij naukę
*umożliwia przebieg wszystkich reakcji chemicznych, *rozpuszcza większość związków, na przykład cukry, oraz część witamin, umożliwiając ich transport, *pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii, *regulacja temperatury ciała
Rola układu pokarmowego.
rozpocznij naukę
*rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu, *trawienie, *wchłanianie prostych składników do krwi i limfy, usuwanie niestrawionych resztek pokarmu.
Co to jest trawienie?
rozpocznij naukę
rozkład substancji odżywczych na związki o prostszej budowie.
Przewód pokarmowy tworzą?
rozpocznij naukę
*jama ustna, *gardło, *przełyk, *żołądek, *jelito cienkie, *jelito grube,
Co należy do gruczołów trawiennych?
rozpocznij naukę
*3 pary ślinianek, *wątroba (w której powstaje żółć) *trzustka
Ile zębów ma człowiek?
rozpocznij naukę
32 - po 16 w szczękach i żuchwie
Rodzaje zębów i ich rola.
rozpocznij naukę
Siekacze - służą do odgryzania kawałków jedzenia, Kły - pomagają w rozgryzaniu jedzenia Zęby przedtrzonowe i zęby trzonowe - rozcierają pokarm.
Na co dzieli się układ pokarmowy?
rozpocznij naukę
na przewód pokarmowy i gruczoły trawienne
Co to jest skrobia?
rozpocznij naukę
cukier złożony, będący materiałem zapasowym u roślin.
Co to jest glikogen?
rozpocznij naukę
cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt.
Co to jest celuloza?
rozpocznij naukę
cukier złożony, który jest głównym składnikiem ścian komórkowych u roślin.
Rola trzustki.
rozpocznij naukę
*wytwarza enzymy trawienne, które przepływają do przewodu pokarmowego, *wydziela enzymy do dwunastnicy, *wytwarza hormony, które regulują poziom glukozy we krwi; insulinę i glukagon.
Rola wątroby
rozpocznij naukę
*gromadzi nadmiar glukozy w postaci glikogenu, *magazynuje niektóre witaminy (A, D3, B12) i żelazo, *produkuje białka osocza, *przekształca trujące substancje w obojętne, *wytwarza żółć, która rozbija tłuszcz na mniejsze cząsteczki.
Początkowy odcinek jelita cienkiego, to?
rozpocznij naukę
Dwunastnica.
Jaki enzym działa w jamie ustnej?
rozpocznij naukę
amylaza ślinowa.
Jaki enzym działa w żołądku?
rozpocznij naukę
pepsyna.
Jakie enzymy działają w dwunastnicy?
rozpocznij naukę
trypsyna (rozkłada białka), amylaza trzustkowa (rozkłada cukry), lipaza (rozkłada tłuszcze).
Jaki enzym działa w dalszych odcinkach jelita cienkiego?
rozpocznij naukę
enzymy zawarte w soku jelitowym.
Jakie enzymy działają w gardle, przełyku i jelicie grubym?
rozpocznij naukę
Brak enzymów:D
Jakie czynniki wpływają na zapotrzebowanie energetyczne?
rozpocznij naukę
*wiek, *pora roku, *płeć, *klimat, *rodzaj pracy.
Jaka jest higiena odżywiania?
rozpocznij naukę
*spożywanie produktów regularnie, bez pośpiechu, *przed spożyciem starannie myć jajka, owoce, warzywa, *myć ręce przed posiłkiem, a po myć zęby, *trzymać pożywienie w lodówce, *sprawdzać terminy ważności, *pić ok. 2 litrów płynów dziennie.
Jakie choroby są wywołane przez pasożyty?
rozpocznij naukę
tasiemczyca, owsica, glistnica, włośnica
Jakie choroby są wywołane przez bakterie?
rozpocznij naukę
choroba wrzodowa żołądka, salmonelloza, próchnica
Jaka bakteria wywołuje chorobę wrzodową żołądka?
rozpocznij naukę
Heliocobacter pylori.
Co może być powodem zatruć pokarmowych?
rozpocznij naukę
pestycydy (chem. środki ochrony roślin), metale ciężkie (ołów).
Zaburzenia odżywiania.
rozpocznij naukę
nadwaga, otyłość, niedowaga, anoreksja, bulimia.
Jak należy postępować w przypadku zakrztuszenia?
rozpocznij naukę
1. Chory musi się pochylić, następnie powinieneś uderzeć dłonią w plecy poszkodowanego między jego łopatkami. Trzeba to zrobić 5 razy. 2. Jeśli to nie zadziała, stań za osobą poszkodowaną i obejmij ją ramionami. Energicznym ruchem uciśnij górną część jej brzucha. Powtórz czynność 5 razy z 3-sekundowymi przerwami.
Co to jest perystaltyka?
rozpocznij naukę
aktywność motoryczna w przewodzie pokarmowym, która powoduje przesuwanie pokarmu z przełyku aż do jego końcowego odcinka, czyli odbytnicy.
Czym różnią się makroelementy od mikroelementów?
rozpocznij naukę
Makroelementy występują w organizmie w większej ilości
Czym pokryta jest wewnętrzna powierzchnia jelita cienkiego?
rozpocznij naukę
kosmykami jelitowymi, przez które nastepuje wchłanianie sub. odżywczych

Układ pokarmowy

Układ pokarmowy odgrywa niezwykle ważną rolę w życiu człowieka. Odpowiada za odżywianie i przyjmowanie pokarmów, czyli jedną z najważniejszych funkcji życiowych. Układ pokarmowy to grupa narządów, które współdziałają ze sobą. Zadaniem tego układu jest dostarczanie do organizmu wszystkich składników niezbędnych do powstawania oraz odnawiania się tkanek oraz transportu wody. Bez prawidłowego funkcjonowania tego systemu niemożliwe jest utrzymanie organizmu przy życiu. Dlatego świadomość zdrowotna i znajomość układu pokarmowego powinna być priorytetem dla każdego człowieka. Rola wątroby, rola trzustki oraz znajomość odpowiedzi na pytanie, co to są witaminy to podstawa do utrzymania swojego organizmu w dobrej kondycji.

Z czego składa się układ pokarmowy?

Niektóre z elementów układu pokarmowego to: jama ustna, gruczoły trawienne, jelito cienkie i jelito grube oraz przełyk. Nauczenie się układu pokarmowego to z pewnością wymagające zadanie, ale nie ma się co martwić! Z fiszkoteką szybko i skutecznie przejdziesz przez wszystkie składowe oraz funkcje układu pokarmowego. Nasz sposób nauki sprawia, że można przyswajać wiedzę w rekordowo krótkim czasie. Już chwilę po rozpoczęciu nauki będziesz wiedział jaką rolę pełnią białka, aminokwasy, cukry, tłuszcze i węglowodany. Nagrania mp3, kolorowe grafiki i wiele dostępnych trybów nauki sprawią, że na długo zapamiętasz, jak działa perystaltyka jelit i trawienie. W przypadku, gdyby jednak coś Ci umknęło, Inteligentny System Powtórek sprawi, że momentalnie odświeżysz sobie braki w wiedzy. Wypróbuj proponowaną przez nas lekcje i zobacz czy odpowiada Ci taki sposób nauki.

Ucz się z Fiszkoteką!

Jeżeli planujesz studiować medycynę lub już jesteś szczęśliwcem, który dostał się na uniwersytet medyczny, to na pewno wiesz, że czeka Cię dużo nauki i będziesz musiał przerobić: układ limfatyczny, anatomia - układy narządów oraz układ moczowy i oddechowy. Jednak z Fiszkoteką przejdziesz przez materiał niezwykle szybko, a na koniec z pewnością będzie czekała Cię satysfakcja ze zdobytej wiedzy.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.