SMAKI, PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW, JAK PODAWAĆ, POSIŁKI

 0    65 fiszek    zosya
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
podwieczorek
rozpocznij naukę
le goûter
kolacja
rozpocznij naukę
le dîner
obiad
rozpocznij naukę
le déjeuner
przekąska
rozpocznij naukę
le casse-croûte
kanapka na ciepło z szynką lub serem
rozpocznij naukę
le croque-monsieur
przekąska (=na zewnątrz budynku)
rozpocznij naukę
l'hors d'oeuvre (m)
jajecznica
rozpocznij naukę
les oeufs brouillés
lekka kolacja
rozpocznij naukę
la collation
smażony na dużym ogniu
rozpocznij naukę
sauté
mielony
rozpocznij naukę
moulu
wędzony
rozpocznij naukę
fumé
smażony
rozpocznij naukę
frit
surowy
rozpocznij naukę
cru
wlewać
rozpocznij naukę
verser
piekarnik
rozpocznij naukę
le four
piec
rozpocznij naukę
[faire] rôtir
studzić/schładzać
rozpocznij naukę
refroidir
odgrzewać
rozpocznij naukę
réchauffer
trzeć/utrzeć
rozpocznij naukę
râper
pieprzyć
rozpocznij naukę
poivrer
gnieść/ugniatać (np. ciasto)
rozpocznij naukę
pétrir
obierać
rozpocznij naukę
peler
mielić
rozpocznij naukę
moudre
mieszać
rozpocznij naukę
mélanger
siekać
rozpocznij naukę
hacher
ubijać na pianę
rozpocznij naukę
fouetter
smażyć
rozpocznij naukę
[faire] frire
rozpuszczać/topić
rozpocznij naukę
fondre
rozcieńczać
rozpocznij naukę
dissoudre
gotować pod przykryciem
rozpocznij naukę
cuire à l'etouffée
dusić (gotować)
rozpocznij naukę
mijoter
kroić
rozpocznij naukę
couper
gotować
rozpocznij naukę
bouillir
dodawać
rozpocznij naukę
ajouter
słodki
rozpocznij naukę
sucré
słony
rozpocznij naukę
salé
ostry
rozpocznij naukę
piquant
mocny
rozpocznij naukę
fort
mdły
rozpocznij naukę
fade
delikatny
rozpocznij naukę
doux
gorzki
rozpocznij naukę
amer
kwaśny
rozpocznij naukę
aigre
pasztet
rozpocznij naukę
le pâté
jajko sadzone
rozpocznij naukę
oeuf sur le plat
jajko na miękko
rozpocznij naukę
oeuf à la coque
zestaw surówek
rozpocznij naukę
les crudités (f)
jajko na twardo
rozpocznij naukę
oeuf dur
ciasto na na bazie jajek, śmietany i boczku
rozpocznij naukę
la quiche
przystawka
rozpocznij naukę
entrée (f)
deser
rozpocznij naukę
le dessert
danie
rozpocznij naukę
le plat
śniadanie
rozpocznij naukę
le petit déjeuner
gofr
rozpocznij naukę
la gaufre
ciastko
rozpocznij naukę
le gâteau
ptyś
rozpocznij naukę
le chou à la crème
pączek
rozpocznij naukę
le beignet
ślimaki
rozpocznij naukę
escargots (m)
żabie udka
rozpocznij naukę
cuisses de grenouille (f)
sznycel cielęcy
rozpocznij naukę
escalope de veau (f)
kotlet
rozpocznij naukę
la côtlette
szaszłyk
rozpocznij naukę
la brochette
klopsiki
rozpocznij naukę
boulettes de viande haché (f)
gulasz wołowy z burgundem
rozpocznij naukę
le boeuf bourgignon
rosół z mięsem
rozpocznij naukę
le pot-au-feu
omlet
rozpocznij naukę
omelette (f)

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.