tłuszcze

 0    21 fiszek    natifilar
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
dlaczego tłuszcze smażone są złe
rozpocznij naukę
dlaczego tłuszcze smażone są złe po polsku
są źródłem wolnych rodników, uszkadzających błony kom, enzymy i organelle
zły cholesterol
rozpocznij naukę
LDL
dobry cholesterol
rozpocznij naukę
HDL
zalecany źródła tłuszczów (produkty zbożowe)
rozpocznij naukę
pieczywo z pelnego ziarna, platki owsiane, ryz pelnoziarnisty, makaron, kasze gruboziarniste
zalecany źródła tłuszczów (nabial)
rozpocznij naukę
chude sery, markowe sery, jogurty, bialko jajek
zalecany źródła tłuszczów (zupy)
rozpocznij naukę
warzywne, wtwary mięsne
zalecany źródła tłuszczów (ryby)
rozpocznij naukę
z rusztu, z pieca, gotowane
zalecany źródła tłuszczów (mięso)
rozpocznij naukę
indyk, kurczak, cielęcina, króliczyna, dziczyzna, szynka, bekon, wątroba
zalecany źródła tłuszczów (tłuszcze)
rozpocznij naukę
oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sloncznikowy, kukurydziany, krokoszowy, sojowy, margaryna
zalecany źródła tłuszczów (warzywa i owoce)
rozpocznij naukę
świeże i mrożone, strączkowee, ziemniaki, owoce suszone
zalecany źródła tłuszczów (desery)
rozpocznij naukę
galaretki, bezy, budynie, sałatki
zalecany źródła tłuszczów (przyprawy)
rozpocznij naukę
pieprz, musztarda, chrzan, zioła, korzenie
niezalecane źródła tłuszczów (produkty zbożowe)
rozpocznij naukę
rogaliki, biale pieczyeo
niezalecane źródła tłuszczów (nabial)
rozpocznij naukę
mleko skondensowane, smietana, zabielacze dp kawy
niezalecane źródła tłuszczów (zupy)
rozpocznij naukę
zupy zageszczane smietana
niezalecane źródła tłuszczów (ryby)
rozpocznij naukę
smazone
niezalecane źródła tłuszczów (mięso)
rozpocznij naukę
mięso odtluszczone, kaczki, gęsi, salami
niezalecane źródła tłuszczów (tluszcze)
rozpocznij naukę
smalec, slonina, tluszcze wytopione z miesa
niezalecane źródła tłuszczów (owoce i warzyw
rozpocznij naukę
ziemniaki pieczone, frytki, smazone lub solone warzywa
niezalecane źródła tłuszczów (desery)
rozpocznij naukę
lody, kremy, bita smietana
niezalecane źródła tłuszczów (przyprawy)
rozpocznij naukę
majonez, sól, sosy sałatkowe

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.