HOTELARKA SŁÓWKA G-O

 0    50 fiszek    Bill
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
goblet
rozpocznij naukę
kielich do wody, na krótkiej nóżce
grill briestones
rozpocznij naukę
przygotowywanie potraw w otwartej kuchni (np. z widocznymi piecami)
gerydon/etażerka
rozpocznij naukę
patera do serwowania owoców lub ciast
garnirowanie
rozpocznij naukę
dekorowanie, ozdabianie
GMP
rozpocznij naukę
(good manufacturing practise) dobra praktyka produkcyjna
GHP
rozpocznij naukę
(good hygienic practise) dobra praktyka higieniczna
griddle
rozpocznij naukę
suche płyty grillowe do mięs, kiełbas
host desk
rozpocznij naukę
punkt, w którym wita się gości
hoker
rozpocznij naukę
wysoki stołek barowy
HACCP
rozpocznij naukę
(hazard analisis of critical control points) analiza zagrożeń i krytycznych punktów
HB, HP
rozpocznij naukę
(half board, half pension) oferta z dwoma posiłkami: śniadaniem i obiadokolacją
hostessa
rozpocznij naukę
pełni funkcję reprezentacyjną, wita gości, wskazuje miejsca przy stoliku
happy hour
rozpocznij naukę
pora dnia, kiedy w barach drinki są taniej
herb n kitchen
rozpocznij naukę
połączenie oferty dań samoobsługowych (kanapki, sałatki) z daniami na zamówienie
hotel garni
rozpocznij naukę
obiekt ma najwęższy zakres usług gastro., zazwyczaj tylko podania śniadań
jigger
rozpocznij naukę
miarka barmańska
keg
rozpocznij naukę
beczka metalowa do przechowywania piwa lub innych napojów pod ciśnieniem
konsolacja
rozpocznij naukę
stypa
konsolatka
rozpocznij naukę
naczynie do serwowania dań w sosie
kokilka
rozpocznij naukę
naczynie do zapiekania potraw
karczma
rozpocznij naukę
restauracja serwująca kuchnię lokalną kelnerka - serwetka, służy do przenoszenia gorących talerz
kuter
rozpocznij naukę
maszyna gastro. do rozdrabniania mięsa
kandelobr
rozpocznij naukę
świecznik dwu- lub wieloramienny
konfiturówka
rozpocznij naukę
naczynie do serwisu konfitur na bufercie śniadaniowym
lobby bar/lounge bar
rozpocznij naukę
bar w specjalnie wydzielonym miejscu w holu (open space)
lounge service
rozpocznij naukę
świadczenie usług gastro. w holu hot.
live station
rozpocznij naukę
stanowisko do przygotowywania posiłków na życzenie gości
live cooking
rozpocznij naukę
gotowanie przy gościu
listwa bonowa
rozpocznij naukę
służy do przyczepiania kartek/bonów z zamówieniem
laufer/bieżnik
rozpocznij naukę
dekoracyjna wąska serweta wzdłuż stołu
linner
rozpocznij naukę
(lunch + dinner) - obiadokolacja 13.00-18.00
lada sałatkowa
rozpocznij naukę
bufet sałatkowy
locarove
rozpocznij naukę
trend w hot. dotyczący spożywania żywności przygotowanej na miejscu
mandolina
rozpocznij naukę
szatkownica
manko
rozpocznij naukę
stan kasy mniejszy niż wynika to z raportu kasowego, brak gotówki w kasie
molton flonda
rozpocznij naukę
miękka podkładka pod obrus
mlecznik
rozpocznij naukę
dzbanuszek do mleczka, śmietanki
made market
rozpocznij naukę
codzienny gastropub, serwuje piwo i kawę z ciastkiem
menaż
rozpocznij naukę
zestaw z przyprawami
muddler
rozpocznij naukę
drewniany tłuczek do ucierania składników
mise en place
rozpocznij naukę
(fr. wszystko na miejscu) prace kelnera przed przybyciem gości (sprzątanie, wymiana obrusów, czyszczenie sztućców)
moździerz
rozpocznij naukę
naczynie z tłuczkiem do ręcznego rozdrabniania przypraw
MAP
rozpocznij naukę
(modified american plan) - taryfa obejmująca nocleg i dwa posiłki dziennie
metoda jednego talerza
rozpocznij naukę
w drugim daniu talerz kładziemy tak by mięso było w stronę gościa
name tag
rozpocznij naukę
identyfikator, plakietka dla personelu
nelsonka
rozpocznij naukę
mieseczka z dwoma uszkami do serwowania zrazów nelsońskich
napperon
rozpocznij naukę
duża serweta nakładana na obrus
obługa a'la carte
rozpocznij naukę
obsługa gościa, któy wybiera potrawy z menu
OB, OR, OV, RR
rozpocznij naukę
(only bed, only room, overnight, reduced rate) - oferta bez wyżywieia, sam nocleg
open bar
rozpocznij naukę
"otwarty bar", nieodpłatny bar dla gości podczas imprezy, cena jest wliczona w cenę imprezy

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.