jedzenie francuski

 0    91 fiszek    werkanowak
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
le marchand de fruits et légumes
rozpocznij naukę
warzywniak
le poireau
rozpocznij naukę
por
le chou-fleur
rozpocznij naukę
kalafior
une aubergine
rozpocznij naukę
bakłażan
des haricots verts
rozpocznij naukę
fasola
une courgette
rozpocznij naukę
cukinia
un poivron (rouge ou vert)
rozpocznij naukę
papryka (czerwona i zielona)
un concombre
rozpocznij naukę
ogórek
un radis
rozpocznij naukę
rzodkiewka
une salade
rozpocznij naukę
sałata
un oignon
rozpocznij naukę
cebula
une pomme de terre
rozpocznij naukę
ziemniak
les légumes crus
rozpocznij naukę
surowe warzywa
les légumes cuits
rozpocznij naukę
gotowane warzywa
une assiette de crudités
rozpocznij naukę
talerz surówek
une banane mûre
rozpocznij naukę
dojrzały banan
un pamplemousse
rozpocznij naukę
grejpfrut
un melon
rozpocznij naukę
melon
du raisin
rozpocznij naukę
winogrona
des cerises
rozpocznij naukę
wiśnie
des fraises
rozpocznij naukę
truskawka
des framboises
rozpocznij naukę
maliny
une pêche
rozpocznij naukę
brzoskiwinia
un abricot
rozpocznij naukę
morela
une poire
rozpocznij naukę
gruszka
éplucher
rozpocznij naukę
obierać
le poissonnier / la poissonnière
rozpocznij naukę
sprzedawca ryb / to sprzedawca ryb
préparer le poisson
rozpocznij naukę
przygotowanie ryby
ènlever la tête et les arêtes
rozpocznij naukę
zdejmij głowę i grzbiet
des coquillages
rozpocznij naukę
mięczaki
une huître
rozpocznij naukę
ostryga
un crabe
rozpocznij naukę
Krab
une moule
rozpocznij naukę
muszla
une coquille Saint-Jacques
rozpocznij naukę
przegrzebek
le boucher, la boucherie
rozpocznij naukę
sklep mięsny
le charcutier / la charcutière
rozpocznij naukę
rzeźnik / wędliny
le porc (une côtelette, du jambon)
rozpocznij naukę
wieprzowina (kotlet, szynka)
un saucisson, une saucisse
rozpocznij naukę
kiełbasa, kiełbaska
le bœuf (une entrecôte, un filet)
rozpocznij naukę
wołowina (stek, filet)
l’agneau (une côtelette, un gigot)
rozpocznij naukę
jagnięcina (kotlet, udko jagnięce)
le veau (une escalope, un rôti)
rozpocznij naukę
cielęcina (kotlet, pieczeń)
la volaille (le poulet, le canard, la dinde)
rozpocznij naukę
drób (kurczak, kaczka, indyk)
asiette de charcuterie
rozpocznij naukę
talerz wędlin
un fromager, la fromagerie
rozpocznij naukę
producent sera, fabryka sera
365 sortes de fromage (le camembert, le roquefort, le brie, le fromage de cheder)
rozpocznij naukę
365 rodzajów sera (Camembert, Roquefort, Brie, ser Cheder)
la crèmerie
rozpocznij naukę
mleczarnia
le beurre
rozpocznij naukę
masło
le yaourt nature
rozpocznij naukę
jogurt naturalny
la crême fraiche
rozpocznij naukę
śmietana
les oeufs, un oeuf
rozpocznij naukę
jajka, jajko
oeufs fermier, produit fermier
rozpocznij naukę
jajka hodowlane, produkty rolne
les produits de base
rozpocznij naukę
Towary
une épicerie
rozpocznij naukę
sklep spożywczy
la farine
rozpocznij naukę
mąka
le sucre en poudre, le sucre les morceaux
rozpocznij naukę
cukier puder, kawałki cukru
les pâtes
rozpocznij naukę
makaron
le riz brun
rozpocznij naukę
brązowy ryż
les légumes secs
rozpocznij naukę
suszone warzywa
les lentilles
rozpocznij naukę
soczewica
les pois chiches
rozpocznij naukę
ciecierzyca
la confiture(d'orange, de fraise)
rozpocznij naukę
dżem (pomarańczowy, truskawkowy)
les produits alimentaires
rozpocznij naukę
żywność
les produits biologiques
rozpocznij naukę
produkty organiczne
les condiments
rozpocznij naukę
przyprawy
l’huile de tournesol
rozpocznij naukę
olej słonecznikowy
le vinaigre
rozpocznij naukę
ocet
la vinaigrette (l’huile + le vinaigre + le sel + le poivre)
rozpocznij naukę
winegret (olej + ocet + sól + pieprz)
la moutarde
rozpocznij naukę
musztarda
le sel
rozpocznij naukę
sól
le poivre
rozpocznij naukę
pieprz
la sauce tomate
rozpocznij naukę
sos pomidorowy
la mayonnaise
rozpocznij naukę
majonez
les cornichons
rozpocznij naukę
ogórki konserwowe
des fines herbes (basilic, estragon, persil)
rozpocznij naukę
zioła (bazylia, estragon, natka pietruszki)
le pain
rozpocznij naukę
chleb, pieczywo
la pâtisserie, le pâtissier
rozpocznij naukę
cukiernia
les sucreries
rozpocznij naukę
słodycze
le boulanger, la boulangerie
rozpocznij naukę
piekarz, piekarnia
un pain aux raisins
rozpocznij naukę
chleb z rodzynkami
une tarte aux pommes
rozpocznij naukę
szarlotka
un éclair au café
rozpocznij naukę
eklerek do kawy
un millefeuille
rozpocznij naukę
napoleonka
des commerces
rozpocznij naukę
sklepy
le vin et les alcools
rozpocznij naukę
wino i alkohole
un marchand de vin
rozpocznij naukę
sprzedawca wina
le vin rouge, blanc, rosé
rozpocznij naukę
czerwone wino, białe, różowe
la bière
rozpocznij naukę
piwo
le cidre
rozpocznij naukę
jabłecznik, cydr
les apéritifs (le muscat, le porto, le pastis, le whisky
rozpocznij naukę
alkohol przed jedzeniem (muszkatoł, porto, pastis, whisky
les digestifs (le cognac, l’armagnac)
rozpocznij naukę
alkohol po jedzeniu (koniak, armagnac)
l’eau gazeuse, plate
rozpocznij naukę
woda gazowana, bez gazu

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.