Pytanie |
Odpowiedź |
węgiel, wodór, tlen funkcja rozpocznij naukę
|
|
składnik związków organicznych
|
|
|
węgiel, wodór tlen zródła rozpocznij naukę
|
|
wszystkie składniki pokarmowe
|
|
|
węgiel, wodór, tlen skutki niedoboru rozpocznij naukę
|
|
niedobór masy ciała i zaburzenie funkcji życiowych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
składnik grp. aminowej aminokwasów, składnik kwasów nukleinowych, składnik auksyn
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
prod. białkowe roślinne i zwierzęce
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zaburzenia metabolizmu i funkcji życiowych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
składnik nukleotydu kw. nukleinowych, skłądnik związków wysokoenergetycznych ATP CTP, składnik koenzymów, umożliwia przemiane materi i energi w organizmie, buduje kości i mięśnie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
mięso, sery, warzywa, owoce, orzechy, nasiona
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zburzenie funkcji metabolicznych, zaburzenia rozwoju kości
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
składnik aminokwasów cyteiny i metioniny, możliwia tworzenie dodatkowych wiązań tzw. mostków dwusiarczkowych, składnik sub. zapachowych i smakowych, u zwierząt składnik wytworów naskórka
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
bób, fasola, groch, papryka, cebula, czosnek
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zaburzenia struktury i funkcji białek, co prowadzi do naruszenia homeostazy organizmu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
buduje kości i zęby, niezbędny do funkcjonowania układu krwion. mięsn. i nerwow., regulator pobudliwósci kom., czynnik krzepliwości krwi, gdy poziom jonów wapnia we krwi jest zbyt nisk zwiększa się wytwarzanie parathormonu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
sezam, sardynki, ryby, mleko, sery
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
krzywica u dzieci, osteoporoza u dorosłych, zaburzenia krzepliwości krwi, próchnica, zwiększenie pobudlwości komórek nerwowych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
składnik mięśni zębów kości, skłądnik chlorofilu, aktywtor licznych enzymów, niezbędy do uwalniania energi z ATP, bierze dział w łaczeniu się podjednostek rybosomów
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zaburzenie rytmu serca, tężyczka, zaburzenie biosyntezy białek
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
składnik płynów ustrojowych zwierząt, regulstor gospodarki wodno-elektrolitowej, niezbędny do funkcjonowania mięśni i nerwów, regulator ciśnienia osmotycznego krwi
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
sól kuchenna ryby morskie, przetwory mięsne
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
odwodnienie, zanik różnicy potencjałów, utrata pobudliwości kom. nerwowych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
reguluje intensywność transpiracji, aktywator licznych enzymów, umożliwia ruchy nykty i sejsmonatyczyne
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
awokado, banan, ziemniaki, cytrusy, rośliny strączkowe
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zburzenia funkcjonowania mięśńi gładkich i szkieletowych, zaburzenia rytmu serca
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
utrzymuje równowage jonową organizmu, hcl aktywuje procesy trawienne, aktywator amylazy ślinowej, ułatwia uwalnianie co2 z erytrocytów
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
sól kuchenna, owoce morza
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zaburzenia gospodaki wodno elektrolitowej. zaburzenia procesu oddychania i trawienia,
|
|
|