źródła składników pokarmowych

 0    34 fiszki    guest1671564
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
JNKT
rozpocznij naukę
oliwa z oliwek, słonecznikowy, rzepakowy, migdały, okleina palmowa, tłuszcze zwierzęce
NKT
rozpocznij naukę
olej kokosowy, palmowy, masło kakaowe, prod. poch. zwierzęcego, tłuszcz zwierzęcy
EPA + DHA
rozpocznij naukę
łosoś, śledź, makrela, halibut, sardynka, szprotka, tuńczyk
LA omega-6
rozpocznij naukę
olej kukurydziany, słonecznikowy, krokoszowy, z pestek dyni, z pestek winogron, sojowy, arachidowy
Ala omega-3
rozpocznij naukę
olej rzepakowy, lniany, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona lnu, chia, olej sojowy
Białko
rozpocznij naukę
pełnowartościowe: jaja, mleko, prod mleczne, ryby, drób. niepełnowartosciowe: nasiona roślin strączkowych, nasiona, soja, orzechy
Cholesterol
rozpocznij naukę
żółtko jaja kurzego, mózg wieprzowy, wątroba wieprzowa, pasztet pieczony, masło extra, smalec, śmietana 30%
Błonnik
rozpocznij naukę
otręby pszenne, morele suszone, Śliwki suszone, migdały, orzechy laskowe, chleb żytni pełnoziarnisty, płatki jęczmienne, owsiane, kukurydziane, ryż brązowy suchy
Witamina C
rozpocznij naukę
natka pietruszki, czarna porzeczka, dzika róża, pigwa, kiwi, czerwoną papryka, truskawki, owoce cytrusowe: pomarańcz, cytryna, grejpfrut, jarmuż, brukselka, brokuły, kalafior
Witamina K
rozpocznij naukę
ciemnozielony liściaste: szpinak, sałata, boćwina. kapustne: brokuł, brukselka, jarmuż, kapusta włoska. wątroba, jaja, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, miękkie margaryny
Witamina D
rozpocznij naukę
jaja, tłuste ryby:łosoś, makrela, miecznik, oleje rybne (z wątroby dorsza), drożdże, grzyby
Witamina A
rozpocznij naukę
marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuły, morele, brzoskwinie, masło, mleko i przetwory, wątroba, sery dojrzewające
Witamina E
rozpocznij naukę
tłuszcze roślinne: olej z zarodków pszenicy, słonecznikowy, krokoszowy, nasiona: słonecznik, migdaly, orzechy, produkty zbożowe
Tiamina B1
rozpocznij naukę
mięso wieprzowe, wątroba, przetwory mięsne, nasiona roślin strączkowych, pieczywo pełnoziarniste, orzech makadamia
Ryboflawina B2
rozpocznij naukę
mleko, produkty mleczne (sery twaróg owe, podpuszczkowe), jaja, podroby, produkty pełnoziarniste, warzywa (brokuły, Groszek zielony, szpinak)
Niacyna B3 PP
rozpocznij naukę
wątroba, mięso (kurczak, indyk), przetwory mięsne, ryby, orzechy ziemne, masło orzechowe, produkty pełnoziarniste
Cholina B4
rozpocznij naukę
żółtko jaja, podroby (mózg, wątroba, serce, nerki), kiełki pszenicy, drożdże, n. r. strączkowych, orzechy, ryby
Kw. pantotenowy B5
rozpocznij naukę
prod. poch. zwierzęcego, prod. zboż. pełnoziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, mleko, przetwory mleczne, warzywa, owoce
Witamina B6
rozpocznij naukę
ryby (łosoś, makrela, pstrąg tęczowy), mięso (drobiowe i wieprzowe), podroby (wątroba), rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, orzechy, nasiona, czosnek, imbir, p. pełnoziarniste zbożowe, brązowy ryż, ziemniaki, kapusta kwaszona
Biotyna B7
rozpocznij naukę
mięso, ryby, jaja, wątroba, orzechy włoskie, migdały, niektóre sery, nasiona soi, część warzyw: pomidory, marchew, szpinak
Foliany B11
rozpocznij naukę
warzywa ciemnozielone i kapustne: jarmuż, sałata, kapusta, brokuły, szpinak. suche nasiona roślin strączkowych, wątroba, jaja
Kobalamina B12
rozpocznij naukę
mięso, ryby, jaja, podroby, nabiał
Wapń
rozpocznij naukę
mleko, p. mleczne, konserwy rybne, suche nasiona fasoli, jarmuż, liście pietruszki, szpinak
Magnez
rozpocznij naukę
n. r. strączkowych, przetwory zbożowe, orzechy, kakao, gorzka czekolada, ziemniaki, banany, ryby
Fosfor
rozpocznij naukę
kasza gryczana, sery podpuszczkowe, konserwy rybne, ryby wędzone, podroby, ryby, mięso, ciemne pieczywo, jaja, rośliny strączkowe
Żelazo
rozpocznij naukę
podroby, mięso, jaja, ciemne pieczywo, natka pietruszki, suche nasiona roślin straczkowych
Cynk
rozpocznij naukę
kasza gryczana, jaja, mięso, ciemne pieczywo, sery podpuszczkowe
Mangan
rozpocznij naukę
herbata, kawa, p. zbożowe, warzywa, owoce, suche nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne, orzechy: laskowe, włoskie, ziemne
Fluor
rozpocznij naukę
woda pitna, herbata, ryby, sery podpuszczkowe, p. zbożowe
Selen
rozpocznij naukę
podroby, skorupiaki, ryby, orzechy brazylijskie, czosnek, grzyby, suche n. r. strączkowych
Jod
rozpocznij naukę
skorupiaki, mięczaki, ryby, jaja, sól jodowana, mleko i przetwory
Miedź
rozpocznij naukę
wątroba, zarodku i otręby pszenne, orzechy, kakao, płatki owsiane, nasiona slonecznika
Potas
rozpocznij naukę
kakao, czekolada, suszone owoce, orzechy, nasiona, warzywa, owoce, ziemniaki, mięso, p. zbożowe, banany
Sód
rozpocznij naukę
sól kuchenna, pieczywo, p. zbożowe, mięso i przetwory, sery podpuszczkowe, warzywa konserwowe

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.