Pytanie | Odpowiedź | |||
---|---|---|---|---|
w systemie INRA wartość białkowa pasz wyrażona jest w ilości białka właściwego suma aminokwasów rzeczywiście trawionego w jelicie cienkim
|
||||
białko trawione w jelicie
|
||||
białko ulegając rozkładowi w żwaczu
|
||||
białko nie ulegające rozkładowi w żwaczu
|
||||
białko mikroorganizmów które pokrywa 60-80% zapotrzebowania na aminokwasy
|
||||
stopień w jakim białko teoretycznie pokrywa zapotrzebowanie organizmu i stopień w jakim to białko wykorzystuje
|
||||
-poziomu białka w dawce pokarmowej - składu aminokwasowego w białku - wzajemnego stosunku aminokwasów egzogennych w dawce - wartości energetycznej dawki - zawartości witamin soli mineralnych
|
||||
ocena wartości białka na podstawie aminokwasów zawartych w jajku kurzym
|
||||
najniższy stosunek zawartości aminokwasów
|
||||
-metody biologiczne bezpośrednie - metody chemiczne - metody mikrobiologiczne
|
||||
metoda wg blocka i Mitchella metoda osera
|
||||
polega na obliczeniu stosunku zawartości poszczególnych aminokwasów egzogennych badanego białka paszy do zawartości tchże aminokwasów w białku jaja kurzego
|
||||
polega na obliczeniu wskaźnika aminokwasowego jako średniej geometrycznej z iloczynu procentowego stosunków wszystkich aminokwasów w badanej paszy do aminokwasów w jajku kurzym
|
||||
lizyna metionina treonina tryptofan argininy fenyloalanina histydyna izoleucyna leucyna walina
|
||||
cystyna tyrozyna hydroksylizyna
|
||||
alanina asparagina glicyna glutamina hydroksyprolina kwas asparaginowy kwas glutaminowy prolina seryna
|
||||
białko ogólne system tradycyjny, białko trawione w jelicie INRA, aminokwasy trawione w jelicie
|
||||
białko ogólne strawne, białko ogólne
|
||||
białko ogólne, aminokwasy trawione w jelicie INRA, białko ogólne strawne
|
||||
aminokwasy, białko ogólne
|
||||
białko ogolne
|
||||
BTJN=BTJMN+BTJP G/KG
|
||||
BTJE=BTJME+BTJP G/KG
|
||||
białko ulegające rozkładowi w żwaczu
|
||||
białko nie ulegające rozkładowi w zwaczu
|
||||
białko mikroorganizmów trawione w jelicie wliczone z uwzględnieniem ilości dostarczonego N
|
||||
białko paszy nie ulegające rozkładowi w zwaczu trawione w jelicie cienkim
|
||||
strawna masa organiczna ulegając fermentacji w żwaczu
|
||||
białko mikroorganizmów trawione w jelicie wliczone z uwzględnieniem ilości dostarczonej energii
|
||||
bo=no*6.25
|
||||
WS=ilość składnika strawnego/ilość składnika pobranego w paszy *100
|
||||
wskaźnik aminokwasowy 10logCV
|
||||
LOG CV
|
||||
składnik surowy * współczynnik strawnsci /100
|
||||
jako wartość fizyczna jest mierzona w jednostkach cieplnych cal lub w jednostkach pracy 1MJ=239 1kcla=4,18
|
||||
jednostka paszowa produkcji mleka odpowiada energii netto zawartej w 1kg średniego ziarna jęczmienia podanego krowie mlecznej w okresie laktacji jako pasza produkcyjna ta ilość energii może zostać wydzielona w postaci mleka lub tluszczu
|
||||
EM(kcal /KG) *ki/1700kcal
|
||||
jednostka paszowa produkcji żywca odpowiada energii netto zawartej w 1kg średniego ziarna jęczmienia podawannego rosnącym opasowym zwierzęta jako pasza bytowa i produkcyjna
|
||||
EM(kcal/kg) *kbp/1820 kcal
|
||||
EB=5,7*%BO+9,4*%TS+4,1*(%BNW+%WS)
|
||||
85-90%SM
|
||||
87-88%sm
|
||||
90-95%sm
|
||||
10-15%sm
|
||||
15-30 sm
|
||||
świeży mat 15-25 przewiedniety 25-35. podsuszony 35-55
|
||||
1-2 %bo
|
||||
3-6 bo
|
||||
3.2% bo
|
||||
8-12
|
||||
16-21 bo
|
||||
bobik łubin groch ogólnie strączkowe 22-40
|
||||
srota poekstrakcyjna sojowa 42-50 bo
|
||||
maczki zwierzęce 55-60 (kości krew mięso ryby jajka)
|
||||
ES=EB-EK
|
||||
EM=ES-EG-EM
|
||||
EN=ES-EG-ETt
|
||||
energia netto produkcji
|
||||
energia netto laktacji
|
||||
energia netto żywca
|
||||
energia netto bytu czyli np przemian podstawowych aktywności ruchowej termoregulacji
|
||||
energia netto
|
||||
energia metaboliczna rzeczywista
|
||||
energia terminczna np fermentacji trawienia i absorbcji odchodow
|
||||
energia strawna pozorna
|
||||
energia gazów fermentacyjnych
|
||||
energia moczu
|
||||
energia brutto paszy
|
||||
energia kału
|