propedeutyka - zaliczenie

 0    76 fiszek    nataliamiszta1803
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
cechy mieszańca w krzyżowaniu towarowym
rozpocznij naukę
zwiększona żywotność; lepsze wykorzystanie paszy; większa wydajność rzeźna
rasy mateczne świń w krzyżowaniu towarowym
rozpocznij naukę
polska biała zwisłoucha (PBZ); wielka biała polska (WBP); złotnicka pstra; złotnicka biała; puławska
rasy ojcowskie świń w krzyżowaniu towarowym
rozpocznij naukę
Hampshire; duroc; pietrain; linia 990
kierunki użytkowania świń
rozpocznij naukę
rzeźny
wydajność rzeźna świń
rozpocznij naukę
75-85%
mięsność świń
rozpocznij naukę
56-59%
ogon świni - półtusza
rozpocznij naukę
lewa
budynki inwentarskie dla świń - sektory
rozpocznij naukę
sektor krycia i rozrodu; sektor odchowu; sektor tuczu
system utrzymania świń out-door
rozpocznij naukę
utrzymywanie świń bez budynków chlewnych
przyrost rogu kopytowego bydła
rozpocznij naukę
5mm/miesiąc
szybkość ścierania rogu kopytowego bydła w zależności od podłoża
rozpocznij naukę
ściółka - wolno; mokry beton - szybko
Catallo beefalo
rozpocznij naukę
krzyżówka bydła i bizona (3/8 krwi bizona)
żubroń
rozpocznij naukę
krzyżówka bydła i żubra
typy użytkowe bydła
rozpocznij naukę
mleczny, mięsny, kombinowany (mleczno-mięsny)
rasy mleczne i mięsno-mleczne bydła w Polsce
rozpocznij naukę
Polska holsztyńsko-fryzyjska (polska czarno-biała, polska czerwono-biała); polska czerwona (PC); Simental; Montbeliarde; białogrzbieta; Brown Swiss (Bydło Brunatne); szwedzka czerwona; norweska czerwona
rasy mięsne bydła na świecie (głównie z Francji, Włoch, Anglii i USA)
rozpocznij naukę
Hereford; Aberdeen Angus (Angus); Shorthorn; Charolaise; Limousine; Blonde D’aquitaine; Salers; Piemontese; Chianina; Marchigiana; Simental (mięsny); Belgijska Biało-Błękitna (BBB); Highland (Szkockie Bydło Górskie)
typy obór
rozpocznij naukę
uwięziowe (ściółkowe, bezściółkowe); wolnostanowiskowe (ściółkowe, bezściółkowe)
obory wolnostanowiskowe - typy
rozpocznij naukę
głębokie; płytkie (boksowe; kombiboksowe)
typy dojarni
rozpocznij naukę
rybia ość; karuzelowa; *roboty do doju
żołądek bydła - komory
rozpocznij naukę
żwacz, czepiec, księgi, trawieniec
kapłon - wiek uboju
rozpocznij naukę
150-180 dni
masa ubojowa kapłona
rozpocznij naukę
2,5-5 kg
pularda - wiek uboju
rozpocznij naukę
150-180 dni
pularda - masa ubojowa
rozpocznij naukę
1,2-1,5 kg
współczesne rasy kur użytkowych
rozpocznij naukę
Leghorn; Rhode Island Red; zielononóżka kuropatwiana; Sussex; Dominant White Cornish
kury - użytkowanie
rozpocznij naukę
przemysłowe pozyskiwanie produktów spożywczych (mieszańce towarowe): mięsne (kurczęta brojlery, kurczęta zagrodowe, kapłony) i nieśne; chów gospodarski (mięso i jaja na własny użytek); hobbystyczne (rasy amatorskie); walki kogutów (w Polsce nielegalne)
kury nieśne - charakterystyka
rozpocznij naukę
drobne, lekkie (ok. 1,5kg); słabo umięśnione; zaczynają nieść się w wieku 18-20 tygodnia życia; produkcja trwa ok. 60 tygodni (320-350 jaj)
brojlery - charakterystyka
rozpocznij naukę
szybko rosną; ubój w wieku 5-6 tygodni; masa ubojowa 2-3kg; bardzo dobrze umięśnione
chów przydomowy (gospodarski na własny użytek) - charakterystyka
rozpocznij naukę
do 350 kur; brak przepisów/kontroli/regulacji; brak profilaktyki i opieki weterynaryjnej; jakość produktów, dobrostan i zdrowie ptaków zależną tylko od gospodarza; jaja i mięso przeznaczone do własnego użytku, nadwyżki sprzedawane tylko na rynku lokalnym
chów ekologiczny (0)
rozpocznij naukę
bardzo kosztowny; produkcja na małą skalę; w kurniku na ściółce z dostępem do ograniczonych wybiegów; żywienie paszą z gospodarstw ekologicznych
chów wolnowybiegowy (1)
rozpocznij naukę
kosztowny; produkcja drobnotowarowa; w kurniku na ściółce z dostępem do ograniczonych wybiegów; żywienie paszą przemysłową
chów ściółkowy (2)
rozpocznij naukę
produkcja drobno- i wielkotowarowa; brojlery tylko w chowie ściółkowym; chów w budynku zamkniętym na podłożu ściółkowym lub ściółkowomatowym; żywienie paszą przemysłową
chów klatkowy (3)
rozpocznij naukę
niskie koszty produkcji; produkcja wielkotowarowa; chów w budynku zamkniętym w wielokondygnacyjnych bateriach klatkowych; żywienie paszą przemysłową; tylko nioski
obowiązkowe elementy oznaczenia na opakowaniach jaj konsumpcyjnych
rozpocznij naukę
klasa wagowa; metoda chowu; data minimalnej trwałości; zakład pakowania jaj; klasa jakościowa
klasy wielkości jaj kurzych
rozpocznij naukę
S - poniżej 53g; M - 53-63g; L - 63-73g; XL - 73g i więcej
jak określić świeżość jaja?
rozpocznij naukę
wrzucić do wody: świeże opada poziomo na dno; stare układa się pionowo i wypływa na powierzchnię
współczesne rasy kur ozdobnych
rozpocznij naukę
serbitka, bojowce, Brahma, Padewska, Onagadori, jedwabista, kochin miniaturowy, Millefleur, sumatra
mularda
rozpocznij naukę
bezpłodny mieszaniec kaczora piżmowego i kaczki Pekin
kaczki - użytkowanie
rozpocznij naukę
na świecie: jaja, mięso, pierze, stłuszczone wątroby (głównie Francja); w Polsce: mięso i pierze jako produkt uboczny produkcji mięsa
dlaczego jaja kaczek i gęsi nie są w Polsce dopuszczone do obrotu?
rozpocznij naukę
duże ryzyko zakażenia salmonellozą
pochodzenie gęsi domowej - gatunki
rozpocznij naukę
gęś gęgawa, gęś garbonosa, bernikla kanadyjska
współczesne rasy gęsi
rozpocznij naukę
biała kołudzka, gęś landes, gęś tuluska, gęś sewastopolska
gęsi - użytkowanie
rozpocznij naukę
pierz, puch, mięso, stłuszczone wątroby
dlaczego od gęsi nie pozyskuje się jaj?
rozpocznij naukę
niska nieśność
współczesne rasy i odmiany indyków
rozpocznij naukę
brown standard, biały szerokopierśny, blue state, bourbon red, royal palm
indyk - użytkowanie
rozpocznij naukę
mięso, pióra
wiek uboju indyczki
rozpocznij naukę
14-17 tygodni
masa ubojowa indyczki
rozpocznij naukę
8-9kg
wiek uboju indyka
rozpocznij naukę
20-24 tygodnie
masa ubojowa indora
rozpocznij naukę
ok. 20kg
nieśność perlicy
rozpocznij naukę
130-150 jaj/rok
przepiórka - użytkowanie
rozpocznij naukę
jaja, mięso, ptaki amatorskie, *zwierzęta doświadczalne
nieśność przepiórki
rozpocznij naukę
280-360 jaj/rok
struś - użytkowanie
rozpocznij naukę
mięso (mięśnie nóg), skóra (skoki, grzbiet), pióra, tłuszcz, jaja, wyścigi strusi
jajo strusia - masa
rozpocznij naukę
1,5kg
pochodzenie konia - gatunki
rozpocznij naukę
koń leśny, koń Przewalskiego, tarpan
rasy koni
rozpocznij naukę
pełnej krwi angielskiej (xx), czystej krwi arabskiej (oo), holenderski koń gorącokrwisty (KWPN), wielkopolski, małopolski, śląski, huculski, hanowerski, konik polski
systemy utrzymania koni
rozpocznij naukę
stajnia boksowa, stajnia typu biegalnia, stajnia stanowiskowa
koń - użytkowanie
rozpocznij naukę
juczne, robocze, mleczne, mięsne, wierzchowe (sport i rekreacja)
kumys
rozpocznij naukę
napój alkoholowy ze sfermentowanego mleka klaczy (1-3% alkoholu)
użytkowanie sportowe koni
rozpocznij naukę
ujeżdżenie, skoki przez przeszkody, wszechstronny konkurs konia wierzchowego (WKKW), powożenie, woltyżerka, rajdy, reining
przodek owcy tłustopośladkowej i tłustoogonowej
rozpocznij naukę
argali (ovis ammon)
przodek północnoeuropejskich owiec krótkoogoniastych
rozpocznij naukę
muflon (ovis musimon)
przodek owiec długoogoniastych
rozpocznij naukę
archar
typy użytkowe owiec
rozpocznij naukę
wełnisty, smuszkowy, wszechstronny, kożuchowy, mięsny, mleczny, mięsno-wełnisty
owce typ wełnisty - rasy
rozpocznij naukę
merynos wełnisty
owce typ smuszkowy - rasy
rozpocznij naukę
karakuł
owce typ wszechstronny - rasy
rozpocznij naukę
owca fińska, polska owca górska
owce typ kożuchowy - rasy
rozpocznij naukę
owca romanowska, wrzosówka polska
owce typ mięsny - rasy
rozpocznij naukę
suffolk, texel
owce typ mleczny - rasy
rozpocznij naukę
wschodniofryzyjska owca mleczna
owce typ mięsno-wełnisty - rasy
rozpocznij naukę
Lincoln, Kent, polska owca nizinna, merynos polski
rodzaje przestrzeni dla owiec
rozpocznij naukę
budynki zamknięte, wiaty półotwarte, wybiegi (okólniki), wypas owiec na hali
zwierzęta futerkowe roślinożerne
rozpocznij naukę
królik, nutria, szynszyla
zwierzęta funerkowe mięsożerne
rozpocznij naukę
lis polarny, lis pospolity, jenot, tchórz, tchórzofretka, norka
właściwości futer naturalnych
rozpocznij naukę
zdrowotność, ciepłochłonność, trwałość

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.