jedzenie fran.

 0    237 fiszek    lucjapyc
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
produits laitiers
rozpocznij naukę
nabiał
du lait
rozpocznij naukę
mleko
de la crême fraîche
rozpocznij naukę
świeża śmietana
du yaourt
rozpocznij naukę
jogurt
des œufs
rozpocznij naukę
jajka
des œufs brouillés
rozpocznij naukę
jajecznica
à la coq
rozpocznij naukę
jajko na miękko
du beurre
rozpocznij naukę
masło
du fromage
rozpocznij naukę
ser żółty
du fromage blanc
rozpocznij naukę
twarożek
le lapin
rozpocznij naukę
królik
du rôti de veau
rozpocznij naukę
pieczeń cielęca
la boucherie
rozpocznij naukę
rzeźnia
de la cotellette de porc
rozpocznij naukę
kotlet schabowy
un steak
rozpocznij naukę
stek
un steak haché
rozpocznij naukę
mielony stek
viandes
rozpocznij naukę
mięso
volailles
rozpocznij naukę
drób
le bœuf
rozpocznij naukę
wołowina
un filet de bœuf
rozpocznij naukę
polędwica wołowa
le veau
rozpocznij naukę
cielęcina
une escalope de veau
rozpocznij naukę
kotlety cielęce
le porc
rozpocznij naukę
wieprzowina
une côte de porc
rozpocznij naukę
porcja wieprzowiny
le mouton
rozpocznij naukę
owca
l'angeau
rozpocznij naukę
jagnięcina
le poulet
rozpocznij naukę
kurczak
un poulet rôti
rozpocznij naukę
pieczony kurczak
une cuisse de poulet
rozpocznij naukę
udko z kurczaka
un blanc de poulet
rozpocznij naukę
pierś z kurczaka
la dinde
rozpocznij naukę
indyk
une dinde (farcie) aux marrons
rozpocznij naukę
indyk (nadziewany) z kasztanami
la dinde de Noël
rozpocznij naukę
Bożenarodzeniowy indyk
le canard
rozpocznij naukę
kaczka
un magret de canard
rozpocznij naukę
pierś z kaczki
une cuisse de grenouilles
rozpocznij naukę
żabie udko
des escargots
rozpocznij naukę
ślimaki
des ailles
rozpocznij naukę
skrzydełka
côtelette de la volaille
rozpocznij naukę
kotlet drobiowy
broccoli
rozpocznij naukę
brokuły
de la salade
rozpocznij naukę
Sałatka
de la farine
rozpocznij naukę
mąka
du sel
rozpocznij naukę
sól
du sucre
rozpocznij naukę
cukier
du poivre
rozpocznij naukę
pieprz
du petit-pain
rozpocznij naukę
bułka
féculents
rozpocznij naukę
produkty mączne
le pain
rozpocznij naukę
chleb
un pain blanc
rozpocznij naukę
biały chleb
un pain complet
rozpocznij naukę
razowy chleb (pełnoziarnisty)
une baguette
rozpocznij naukę
bagietka
un pain franché
rozpocznij naukę
chleb krojony
en tranches
rozpocznij naukę
w plasterki
une franche
rozpocznij naukę
kromka
un morceau
rozpocznij naukę
kawałek
un bout de pain
rozpocznij naukę
piętka chleba
les pâtes
rozpocznij naukę
makaron
les nouilles
rozpocznij naukę
makaron
le riz
rozpocznij naukę
ryż
du riz long
rozpocznij naukę
długi ryż
du riz rond
rozpocznij naukę
okrągły ryż
a cuisson rapide
rozpocznij naukę
szybkie gotowanie ryżu
du boudin
rozpocznij naukę
kaszanka
de la charcuterie
rozpocznij naukę
wędliny
le jambon
rozpocznij naukę
szynka
le jambon cru
rozpocznij naukę
parmeńska
le jambon de pays
rozpocznij naukę
wiejska szynka
le saucisson
rozpocznij naukę
kiełbasa
la saucisse
rozpocznij naukę
kiełbaska
le pâté
rozpocznij naukę
pasztet
des andouillettes
rozpocznij naukę
parówki
suivre un regime
rozpocznij naukę
przestrzegać diety
les aliments
rozpocznij naukę
Jedzenie
l'alimentation
rozpocznij naukę
Jedzenie
les repas
rozpocznij naukę
posiłki
le preparation des plats
rozpocznij naukę
przygotowywanie potraw
les boissons
rozpocznij naukę
Napoje
un poissons
rozpocznij naukę
ryba
fruits de mer
rozpocznij naukę
owoce morza
le thon
rozpocznij naukę
tuńczyk
en boite
rozpocznij naukę
w puszkach
entier
rozpocznij naukę
cały
en morceaux
rozpocznij naukę
w kawałkach
au naturel
rozpocznij naukę
naturalne
a l'huile avec de l'ognon
rozpocznij naukę
z olejem z cebulą
les sardines
rozpocznij naukę
sardynki
le saumon (fumé)
rozpocznij naukę
łosoś (wędzony)
les huîtres
rozpocznij naukę
ostrygi
poison
rozpocznij naukę
trucizna
les moules
rozpocznij naukę
mule
les crevettes (roses/grises)
rozpocznij naukę
krewetki (różowy / szary)
les langoustines
rozpocznij naukę
Langusty
la restauration rapide
rozpocznij naukę
fast foody
un distributeur automatique
rozpocznij naukę
automat
un distributeur de boissons
rozpocznij naukę
automat z napojami
un distributeur de nourriture
rozpocznij naukę
dystrybutor żywności
une machine à Café
rozpocznij naukę
ekspres do kawy
un snack
rozpocznij naukę
przekąska
sandwiches
rozpocznij naukę
kanapki
boissons
rozpocznij naukę
napoje
viennoiseries
rozpocznij naukę
ciastka
un stand de crêpes/ de gaufres
rozpocznij naukę
wysepka z naleśniki / gofry
un kebab
rozpocznij naukę
kebab
un traiteur
rozpocznij naukę
katering
un restaurant livreur
rozpocznij naukę
restauracja z dostawą
légumes
rozpocznij naukę
warzywa
une tomate
rozpocznij naukę
pomidor
une tomate-cerise
rozpocznij naukę
pomidor koktajlowy
un concombre
rozpocznij naukę
ogórek
un haricot (vert/blanc/rouge)
rozpocznij naukę
fasola (zielony / biały / czerwony)
un oignon
rozpocznij naukę
cebula
une carotte
rozpocznij naukę
marchewka
une pomme de terre
rozpocznij naukę
ziemniak
une salade verte
rozpocznij naukę
sałata zielona
une patate
rozpocznij naukę
ziemniak
une laitue
rozpocznij naukę
sałata
des petits pois
rozpocznij naukę
groszek
du maïs
rozpocznij naukę
kukurydza
une courgette
rozpocznij naukę
cukinia
une aubergine
rozpocznij naukę
bakłażan
un poivron (rouge, vert, orange, jaune)
rozpocznij naukę
pieprz (czerwony, zielony, pomarańczowy, żółty)
pimenter
rozpocznij naukę
przyprawiać
un piment
rozpocznij naukę
przyprawa
une betterave
rozpocznij naukę
Buraki
des lentilles
rozpocznij naukę
soczewica
des pois chiches
rozpocznij naukę
ciecierzyca
une asperge
rozpocznij naukę
szparagi
un chou
rozpocznij naukę
kapusta
un artichaut
rozpocznij naukę
Karczoch
un poireau
rozpocznij naukę
por
de l'ail
rozpocznij naukę
czosnek
du choufleur
rozpocznij naukę
kalafior
fruits
rozpocznij naukę
owoce
une pomme
rozpocznij naukę
jabłko
une poire
rozpocznij naukę
gruszka
une orange
rozpocznij naukę
pomarańczowy
une banane
rozpocznij naukę
banan
un pamplemousse
rozpocznij naukę
grejpfrut
un ananas
rozpocznij naukę
ananas
un citron
rozpocznij naukę
cytryna
un kiwi
rozpocznij naukę
kiwi
un melon
rozpocznij naukę
melon
une fraise
rozpocznij naukę
truskawka
une fraise des bois
rozpocznij naukę
poziomka
une framboise
rozpocznij naukę
malina
une myrtille
rozpocznij naukę
Jagoda
une cerise
rozpocznij naukę
wiśnia/ czereśnia
une prune
rozpocznij naukę
śliwka
du raisin
rozpocznij naukę
winogrono
une grappe de raisin
rozpocznij naukę
kiść winogron
un grain de raisin
rozpocznij naukę
winogrono
du raisin sec
rozpocznij naukę
rodzynki
un abricot
rozpocznij naukę
morela
une pêche
rozpocznij naukę
brzoskwinia
non alcoolisées
rozpocznij naukę
bezalkoholowe
de l'eau
rozpocznij naukę
woda
de l'eau plate
rozpocznij naukę
zwykła woda
non gazeuse
rozpocznij naukę
niegazowana
pétillante
rozpocznij naukę
gazowane
gazeuse
rozpocznij naukę
gazowana
minerale
rozpocznij naukę
mineralny
en bouteille
rozpocznij naukę
butelkowane
du robinet
rozpocznij naukę
kranówka
de la limonade
rozpocznij naukę
lemoniada
des sodas
rozpocznij naukę
napoje gazowane
du jus de fruits
rozpocznij naukę
sok
du jus d'orange
rozpocznij naukę
sok pomarańczowy
du sirop (de grenadine/ de menthe)
rozpocznij naukę
Syrop (grenadina / Mint)
un diabolo menthe
rozpocznij naukę
miętowe diabolo
du thé (noir/aromatisé/vert)
rozpocznij naukę
herbata (czarna / aromatyzowana / zielony)
une tisane
rozpocznij naukę
herbata ziołowa
du café (noir/au lait)
rozpocznij naukę
kawa (black / z mlekiem)
serré (fort)
rozpocznij naukę
mocna (silny)
soluble (instante, en poudre)
rozpocznij naukę
rozpuszczalny (instant, proszek)
moulu
rozpocznij naukę
mielona
du déca (féiné)
rozpocznij naukę
deca (wróżka)
un chocolat chaud
rozpocznij naukę
gorąca czekolada
alcoolisées
rozpocznij naukę
alkohol
une bière (blonde/brune)/une pinte
rozpocznij naukę
piwo (blond / brązowy) / kufel
un panaché
rozpocznij naukę
piwo z sokiem
du cidre
rozpocznij naukę
jabłecznik, cydr
du vin (blanc/rouge/rosé/sec/demi-sec/mousseux)
rozpocznij naukę
wina (biały / czerwony / różowy / wytrawne / półwytrawne / musujących)
un apéritif (un kir/un porto/un pastis)
rozpocznij naukę
aperitif (a kir / Porto / pastis)
un alcool fort (de la vodka/du ruhm/du whisky)
rozpocznij naukę
mocny alkohol (wódka / Ruhm / whisky)
un digestif=une liqueur
rozpocznij naukę
trawienny likier =
casse-pattes
rozpocznij naukę
bimber
le petit déjeuner
rozpocznij naukę
śniadanie
le repas du matin
rozpocznij naukę
poranny posiłek
le déjeuner
rozpocznij naukę
lunch, wczesny obiad
le repas du midi
rozpocznij naukę
południowy posiłek
le goûter
rozpocznij naukę
przekąska
le dîner
rozpocznij naukę
późny obiad/obfita kolacja
le repas du soir
rozpocznij naukę
wieczorny posiłek
le restauration sur place
rozpocznij naukę
catering na miejscu
un buvette
rozpocznij naukę
bar z przekąskami/ pub
un café
rozpocznij naukę
kawiarnia
une cafétéria
rozpocznij naukę
kawiarnia
une cantine
rozpocznij naukę
stołówka
un café-brasserie
rozpocznij naukę
kawiarnia/ snack bar
une crêperie (bretonne)
rozpocznij naukę
naleśnikarnia (Breton)
une pizzeria
rozpocznij naukę
pizzeria
bon marche
rozpocznij naukę
tani
cher
rozpocznij naukę
drogi
un gâteau
rozpocznij naukę
ciasto
pâtisserie
rozpocznij naukę
ciasto
dessert
rozpocznij naukę
deser
un croissant
rozpocznij naukę
croissant
un pain au chocolat
rozpocznij naukę
bułeczka z czekoladą
une chocolatine
rozpocznij naukę
czekolada
un pain aux raisins
rozpocznij naukę
chleb z rodzynkami
une brioche
rozpocznij naukę
drożdżówka
une tartelette (aux fruits: aux fraises/aux abricots)
rozpocznij naukę
tartaletka (owoce: truskawka / morela)
une mousse au chocolat
rozpocznij naukę
mus czekoladowy
une crêpe (au sucre/au chocolat/à la confiture de framboise)
rozpocznij naukę
naleśnik (cukier / czekolada / malinowy dżem)
une glace (un cornet à deux boules/ un sorbet/une glace à l'eau)
rozpocznij naukę
lodu (rożek dwie kule / sorbet / woda lodowa)
la pastèque / le melon d'eau
rozpocznij naukę
arbuz / arbuz
assez de
rozpocznij naukę
dość, wystarczająca ilość
beaucoup de
rozpocznij naukę
wiele, dużo
peu de
rozpocznij naukę
mało
trop de
rozpocznij naukę
za dużo
un peu de
rozpocznij naukę
trochę
un pacquet de
rozpocznij naukę
paczka, pudełko
un tube de
rozpocznij naukę
tubka
une tasse de
rozpocznij naukę
filiżanka
un verre de
rozpocznij naukę
Szklanka, kieliszek
une cuillerée
rozpocznij naukę
Łyżka
un morceau de
rozpocznij naukę
kawałek
une bouteille de
rozpocznij naukę
butelka
un carton
rozpocznij naukę
karton
un bol de
rozpocznij naukę
kubek
un pot de
rozpocznij naukę
słoik
une casserole de
rozpocznij naukę
garnek
une assiette de
rozpocznij naukę
talerz
une petit cuilliere
rozpocznij naukę
łyżeczka
une pincée
rozpocznij naukę
szczypta
un gigot d'agneau
rozpocznij naukę
noga jagnięca
des champignons
rozpocznij naukę
grzyby

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.