VII Roztwory (pojęcia)

5  1    33 fiszki    anulek5
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Roztwór właściwy
rozpocznij naukę
układ dyspersyjny, w którym faza rozproszona charakteryzuje się rozdrobnieniem poniżej 1nm.
Zawiesina
rozpocznij naukę
układ dyspersyjny, w którym faza rozproszona charakteryzuje się rozdrobnieniem powyżej 500 nm.
Koloid
rozpocznij naukę
układ dyspersyjny, w którym faza rozproszona charakteryzuje się rozdrobnieniem 1/500 nm.
Efekt Tyndalla
rozpocznij naukę
rozproszenie światła na cząstkach fazy rozproszonej, wywołane przez cząstki koloidalne o rozmiarach mniejszych i zbliżonych do długości fali świetlnej
zol
rozpocznij naukę
koloidalny układ dyspersyjny, w którym faza rozpraszająca jest cieczą
żel
rozpocznij naukę
produkt koagulacji zolu
koagulacja
rozpocznij naukę
przejście zolu w żel; polega na łączeniu się cząstek fazy rozproszonej koloidu w większe zespoły, tworzące nieregularną sieć (koagulat))
peptyzacja
rozpocznij naukę
przejście żelu w zol
denaturacja
rozpocznij naukę
nieodwracalny proces przejścia zolu w żel
rozpuszczanie
rozpocznij naukę
proces mieszania, prowadzący do powstania roztworu
roztwarzanie
rozpocznij naukę
rozpuszczanie, któremu towarzyszą reakcje chemiczne
solwatacja
rozpocznij naukę
proces otaczania cząsteczek lub jonów substancji rozpuszczonej przez cząsteczki rozpuszczalnika, zachodzący przede wszystkim w rozpuszczalnikach polarnych
hydratacja
rozpocznij naukę
solwatacja w roztworach wodnych
kontrakcja
rozpocznij naukę
zmniejszenie objętości układu podczas mieszania dwóch cieczy rozpuszczających się wzajemnie
dylatacja
rozpocznij naukę
zwiększenie objętości układu podczas mieszania dwóch cieczy rozpuszczających się wzajemnie
efekt ebulioskopowy
rozpocznij naukę
podwyższenie temperatury wrzenia roztworu w stosunku do temperatury wrzenia czystego rozpuszczalnika
efekt krioskopowy
rozpocznij naukę
obniżenie temperatury wrzenia roztworu w stosunku do temperatury wrzenia czystego rozpuszczalnika
rozpuszczalnik
rozpocznij naukę
zazwyczaj: składnik występujący w roztworze w nadmiarze. W rzeczywistości - dowolnie wybrany składnik roztworu. Najczęściej w roztworach ciekłych - ciesz, w roztworach wodnych - woda
substancja rozpuszcona
rozpocznij naukę
pozostałe składniki roztworu (poza rozpuszczalnikiem))
rozpuszczalność substancji
rozpocznij naukę
liczba gramów substancji, którą można rozpuścić w 100 g rozpuszczalnika w danych warunkach ciśnienia i temperatury, z wytworzeniem roztworu nasyconego (symbol: R, jednostka: g/100 g wody)
roztwór nasycony
rozpocznij naukę
roztwór pozostający w stanie równowagi z osadem substancji rozpuszczonej
roztwór nienasycony
rozpocznij naukę
roztwór, którego stężenie jest niższe od stężenia wynikającego z rozpuszczalności
roztwór przesycony
rozpocznij naukę
roztwór o stężeniu wyższym niż roztwór nasycony w danych warunkach, najczęściej nietrwały
równowaga dynamiczna
rozpocznij naukę
stan układy, w którym w stałych warunkach ciśnienia i temperatury ilość substancji rozpuszczonej i ilość osadu pozostającego w kontakcie z roztworem nie zmieniają się
czynniki wpływające na rozpuszczalność
rozpocznij naukę
1. wzrost ciśnienia (wzrost rozpuszczalności) 2. temperatura 3. rodzaj substancji 4. rodzaj rozpuszczalnika
stężenie procentowe
rozpocznij naukę
masa substancji rozpuszczonej zawartej w 100 g roztworu
stężenie molowe
rozpocznij naukę
liczba moli substancji rozpuszczonej zwartej w 1 dm3 roztworu
procent objętościowy
rozpocznij naukę
stosunek objętości składnika do sumy objętości składników mieszaniny przed ich zmieszaniem
procent masowo-objętościowy
rozpocznij naukę
stosunek masy składnika do objętości mieszaniny
ułamek masowy
rozpocznij naukę
stosunek masy składnika do masy mieszaniny
ułamek molowy
rozpocznij naukę
stosunek liczby moli składnika do liczby moli wszystkich składników mieszaniny
stężenie molalne
rozpocznij naukę
stosunek liczby moli substancji do masy rozpuszczalnika
hydraty (sole uwodnione)
rozpocznij naukę
sole zawierające w sieci krystalicznej cząsteczki wody w ściśle określonej ilości w stosunku do innych drobin tego kryształu

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.