Moja lekcja

 0    51 fiszek    arideru
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Dobra praktyka podukcyjna
rozpocznij naukę
Działania, które muszą być podjęte i warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną, zgodnie z przeznaczeniem
Organy nadzoru zewnętrznego (10)
rozpocznij naukę
1. Prezes Rady Ministrów 2,3,4. Minister (Finansów, zdrowia, rolnictwa) 5. Prezes UOKiK 6. Służby celne 7. Inspekcje ochrony roślin i nasiennictwa 7. Państwowa inspekcja sanitarna 8. Inspekcja Handlowa 9. Inspekcja Jakości handlowej 10. Inspekcja Wet
Ekstrakcja analitu z próbki (4)
rozpocznij naukę
1. Ekstrakcja (różnice w rozpuszczalności 2. Chromatografia (różnice w zdolności wiązania składników) 3. Mineralizacja (zdolność do rozkładu składników) 4. Destylacja (różnice w lotności)
Etapy do próbki labo (średniej) (4)
rozpocznij naukę
1. Próbka pierwotna (część partii produktu) 2. Próbka jednostkowa (powstaje z połączenia wszystkich próbek pierwotnych) 3. Próbka ogólna (połączenie próbek jednostkowych) 4. Średnia próbka labo (z próbki ogólnej prawidłowo zmniejszona)
Metody różnicowe (5) opisać jedną
rozpocznij naukę
1. Metoda parzysta (porównywanie próbek w parach, oceniający dokonuje wyboru jednej z dwóch ze względu na badaną cechę 2. Metoda duo trio 3. Metoda trójkątowa 4. Szeregowania 5. Skalowanie
Metody pomiaru gęstości (3) opisać jedną
rozpocznij naukę
1. Aerometry 2. Piknometry 3. Waga hydrostatyczna (bezszalkowa waga - oznaczanie gęstości roztworu odbywa się przez całkowite zanurzenie numika w określonej objętości badanego roztworu, a ramię wagi odchyla się z położenia równowagi
Co to jest błąd systematyczny?
rozpocznij naukę
polega na stałym odchyleniu wyniku pomiaru od rzeczywistej wartości wielkości mierzonej
Metody wykrywania GMO? (2)
rozpocznij naukę
1. Izolacja białek (Analiza jakościowa i ilościowa ELISA) 2. Izolacja DNA (Analiza jakościowa i ilościowa PCR)
Co to jest średnia próbka laboratoryjna?
rozpocznij naukę
Część próbki ogólnej prawidłowo zmniejszonej, przeznaczonej do przeprowadzenia badań laboratoryjnych, odpowiednio opakowana i przechowywana tak, aby zapewnić jej niezmienność
Błąd gruby
rozpocznij naukę
błędny odczyt, błędna metoda pomiaru
Chromatografia jonowymienna
rozpocznij naukę
Podstawę rozdzielenia stanowią reakcje wymiany jonowej między jonami z roztworu a jonami związanymi z fazą stacjonarną (jonity)
Próg wyczuwalności
rozpocznij naukę
minimalne stężenie substancji wonnej, które powoduje powstanie wrażenia zapachu, ale nie umożliwia identyfikacji bodźca.
Na czym polega ASA?
rozpocznij naukę
Atomowa spektrometria absorpcyjna, w metodzie absorpcji atomowej mierzy się ilość światła zaabsorbowanego przy danej długości fali w czasie przejścia przez chmurę atomów, można prowadzić dzięki temu ilościowe oznaczenia w próbce analitu
Precyzja
rozpocznij naukę
stopień zgodności między wynikami uzyskanymi w określonych warunkach z wielokrotnych pomiarów tej samej wielkości.
Próg odczuwalności
rozpocznij naukę
minimalne natężenie bodźca sensorycznego, które pozwala na rozpoznanie odbieranego wrażenia
Smakowitość
rozpocznij naukę
wrażenie kompleksowe odczuwane przez zmysł powonienia, smaku pod wpływem temperatury, bólu i wrażeń dotykowych.
Pamięć sensoryczna
rozpocznij naukę
zdolność zapamiętywania i rozpoznawania wrażeń wywołanych przez różne typy bodźców
Jakość zdrowotna żywności (3)
rozpocznij naukę
Ogół cech i kryteriów przy pomocy których charakteryzuje się żywność pod względem 1. Wartości odżywczej 2. Jakości organoleptycznej 3. Bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta
Codex alimentarius zadania (4)
rozpocznij naukę
1. Ochrona zdrowia i interesów kons 2. Zapewnienie uczciwych praktyk miedzynar. 3. promocja wspolpracy pomiedzy rzadowymi instuticjami tworzacymi normy 4. zatwierdzanie norm
Fluorymetria przykłady (5)
rozpocznij naukę
1. Oznaczanie tiaminy 2. ryboflawiny 3. oznaczanie kwasu L-askorbinowego 4. analiza olejków roślinnych 5. oznaczanie aktywności przeciwutleniających
Od czego zależy ciężar próbki?
rozpocznij naukę
ilość próbki ocenianej zależy od typu metody i rodzaju produktu, powinna być reprezentatywna pozwalająca na powtórzenie testu
Co to jest dokładność?
rozpocznij naukę
Stopien zgodnosci wyniku pomiaru uzyskanego w danej metodzie z wartoscia rzeczywista, miara jest wielkosc jej bledu systematycznego
Jak ocenia się dokładność? (2)
rozpocznij naukę
1. Analiza certyfikowanych materialow odniesienia, czyli probek o znanym stezeniu badanego skladnika 2. porownywanie uzyskanych metod poddawana walidacji z metoda odniesienia ktorej dokladnosc jest znana
Metoda miareczkowania straceniowego Mohra i Volharda
rozpocznij naukę
1. miareczkowanie r-ru CL- roztworem AgNO3 wobec CrO4 2- wytracenie chlorku srebra i chromianu srebra 2. wytracenie cl - w środowisku kwasnym z nadmiarem AgNo3 i odmiareczkowaniu nadmiaru soli za pomoca SCN w obecnosci Fe(NH4)(So4)2
Metody kompleksykometryczne (2)
rozpocznij naukę
1. Chelatometryczna za pomoca EDTA oznaczanie wapnia 2. Niechelatometryczna - reakcja jonow rteciowych z jonami jodkowymi
Jakie są normy przedmiotowe?
rozpocznij naukę
precyzuja wymagania jakosciowe dla poszczegolnych produktow z uwzglednieniem rodzaju opakowania, warunkow magazynowania i transportu, zasady klasyfikacji, nazwy wynikajace z przyjetego podzialu, terminy mocy obowiazujacej lub zalecanej dla danej normy
Rodzaje skal? (3) + (3)
rozpocznij naukę
1. Kategorii 2. Liczbowa 3. Graficzka - strukturowana (podzielona na równe odcinki - niestruktuyrowana z określonymi brzegowymi - bipolarna z zaznaczonym standardem posrodku skali
O czym swiadczy kwasowosc produktu? (4)
rozpocznij naukę
1. kwasow organicznych (szczawiowego, jablkowego, winogronowego) 2. kwasow tluszczowych bedacych produktami hydrolizy triacylogliceroli 3. kwasow organicznych powstajacyh w procesach fermentacji cukrow (octowy, mlekowy 4. rozpad bialek
Roznica acydymetria i alkametria
rozpocznij naukę
alkametria oznacza w roztworze ilosc kwasow za pomoca miareczkowania mianowanym roztorem zasady a druga na odwrot
Etapy analizy mikrobiologicznej (4)
rozpocznij naukę
1. Namnozenie drobnoustrojow w plynnych pozywkach selektywnych 2. posiew na agarze 3. izolacja czystych kultur 4. charakterystyka morfologiczna
Spektrofluorymetria
rozpocznij naukę
rodzaj spektroskopii promieniowania elektromagnetycznego, w której analizuje się fluorescencję próbki wywołaną zazwyczaj światłem ultrafioletowym lub promieniowaniem rentgenowskim.
Chromatografia adsorpcyjna
rozpocznij naukę
1. adsorpcyjna rozdzial mieszanij jest uwarunkowany roznym powinowactwem adsoprcyjmy skladnikow mieszanych do odpowiednio dobranej powierzchni fazy stacjonarnej
chromatografia podzialowa
rozpocznij naukę
rozdzial mieszanin oparty na roznicach w wartosciach wspolczynnika podzialu miedzy dwie nie mieszajace sie fazy
Chromatografia sitowa
rozpocznij naukę
o rozdziale substancji decyduje rozmiary czasteczek, kolumny stanowia zele o srednicach porow zblizonych do rozmiarow czasteczek analizowanych substancji
Normy miedzynarodowe poziome
rozpocznij naukę
precyzuja ogolne wymagania okreslonej grupy
normy pionowe
rozpocznij naukę
dotycza poszczegolnych towarow
ISO 9000
rozpocznij naukę
Zarzadzanie jakoscia i zapewnienie jakosci
Metody instrumentalne (9)
rozpocznij naukę
1. Metody fizyczne 2. Oznaczanie gestosci 3. Oznaczanie lepkosci 4. Chromatografia 5. Spektrofotometria 6. Fluorymetria 7. Absorbcyjna/emisyjna spektrometria 9. Kolorymetria
Metody miareczkowe (4)
rozpocznij naukę
1. Alkacymetria 2. Redoksymetria 3. Miareczkowanie strąceniowe 4. Kompleksometria
Miareczkowanie bezpośrednie
rozpocznij naukę
Używany jest 1 roztwór mianowany
Miareczkowanie standardowe
rozpocznij naukę
Miareczkuje się substancję będącą produktem reakcji
Miareczkowanie odwrotne
rozpocznij naukę
Odmiareczkowuje się nadmiar roztworu mianowanego
Alkacymetria przykłady
rozpocznij naukę
1. Białko z H2SO4 mineralizacja 2. Tłuszcz Saponifikacja
Spektofotometria przykłady (3)
rozpocznij naukę
1. Oznaczanie cukrów - metoda rezorcynowa, antronowa, żelazicyjankowa 2. Oznaczanie białek - metoda biuretowa CU + azot 3. Oznaczanie witamin A I D i alkoholu etylowego
Czułość
rozpocznij naukę
najmniejsza różnica zawartości składnika w próbce, którą można stwierdzić za pomocą danej metody analitycznej. Ocenia się ją za pomocą współczynnika kierunkowego wykresu regresji liniowej.
redoksymetria
rozpocznij naukę
(reakcje utlenienia i redukcji) – reduktometria = miareczkowanie odbywa się czynnikiem redukującym a substancja oznaczana musi być w postaci utlenionej
HACCP
rozpocznij naukę
ystem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywnośc
błąd metodyczny
rozpocznij naukę
wynika z niedoskonałości zastosowanej metody
błąd operacyjny
rozpocznij naukę
wynika z niedoświadczenia analityka
błąd aparaturowy
rozpocznij naukę
błąd aparaturowy– wynika z nieprawidłowego działania przyrządu pomiarowego
Walidacja
rozpocznij naukę
est procesem ustalania wskaźników charakteryzujących sprawność działania metody i ustalania jej ograniczeń oraz sprawdzanie przydatności metody do określonych celów.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.