6.1 Al ristorante

 0    163 fiszki    jakubgora
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
il compleanno
rozpocznij naukę
urodziny
il fidanzato/ la fidanzata
rozpocznij naukę
narzeczony/ narzeczona
la sorpresa
rozpocznij naukę
niespodzianka
la cucina mediterranea
rozpocznij naukę
kuchnia śródziemnomorska
la terrazza
rozpocznij naukę
taras
la cena
rozpocznij naukę
kolacja
il cognome
rozpocznij naukę
nazwisko
la candela
rozpocznij naukę
świeca
il mare
rozpocznij naukę
morze
il posto
rozpocznij naukę
miejsce
la vista
rozpocznij naukę
widok
il proprietario
rozpocznij naukę
właściciel
il cameriere
rozpocznij naukę
kelner
il tramonto
rozpocznij naukę
zachód słońca
l'antipasto
rozpocznij naukę
przystawka, zakąska
il primo
rozpocznij naukę
pierwsze danie
il secondo
rozpocznij naukę
drugie danie
il dolce
rozpocznij naukę
deser
il pesce
rozpocznij naukę
ryba
il salmone
rozpocznij naukę
łosoś
il filetto di pesce
rozpocznij naukę
filet z ryby
il polpo
rozpocznij naukę
ośmiornica
le cozze
rozpocznij naukę
małże
lo scoglio
rozpocznij naukę
skała
la griglia
rozpocznij naukę
ruszt
le erbe
rozpocznij naukę
zioła
i gelati
rozpocznij naukę
lody
la fragola
rozpocznij naukę
truskawka
la torta
rozpocznij naukę
tort, ciasto
la meringa
rozpocznij naukę
ciasteczko bezowe
il coperto
rozpocznij naukę
nakrycie
l'ordinazione
rozpocznij naukę
zamówienie
le verdure
rozpocznij naukę
warzywa
il filo
rozpocznij naukę
nić/ niewielka ilość
il parmigiano
rozpocznij naukę
parmezan
le scaglie
rozpocznij naukę
łuski
scaglie di parmigiano
rozpocznij naukę
płatki parmezanu
lo strato
rozpocznij naukę
warstwa
la rucola
rozpocznij naukę
rukola
la specialità dello chef
rozpocznij naukę
specjalność szefa kuchni
il piatto
rozpocznij naukę
talerz
la bottiglia
rozpocznij naukę
butelka
il conto
rozpocznij naukę
rachunek
invitare
rozpocznij naukę
zapraszać
mangiare fuori
rozpocznij naukę
jeść poza domem
prenotare un tavolo
rozpocznij naukę
zamówić stolik
decidere di fare qc
rozpocznij naukę
zdecydować coś zrobić
piacere
rozpocznij naukę
podobać się
confermare
rozpocznij naukę
potwierdzać
indicare
rozpocznij naukę
wskazywać
sedersi
rozpocznij naukę
siadać
ammirare
rozpocznij naukę
podziwiać
arrivare
rozpocznij naukę
przybywać, przyjeżdżać
prendere l'ordinazione
rozpocznij naukę
przyjąć zamówienie
finire
rozpocznij naukę
kończyć
consigliare
rozpocznij naukę
radzić, doradzać
bere
rozpocznij naukę
pić
splendido, stupendo
rozpocznij naukę
wspaniały, cudowny
misto
rozpocznij naukę
mieszany
crudo
rozpocznij naukę
surowy
tagliato
rozpocznij naukę
krojony
sottile
rozpocznij naukę
cienki
cremoso
rozpocznij naukę
kremowy
dolce
rozpocznij naukę
słodki
squisito
rozpocznij naukę
pyszny, wyśmienity
in riva al mare
rozpocznij naukę
na brzegu morza
se è possibile
rozpocznij naukę
jeśli to możliwe
di fuori
rozpocznij naukę
na zewnątrz
a lume di candela
rozpocznij naukę
w blasku świecy
volentieri
rozpocznij naukę
chętnie
senz'altro
rozpocznij naukę
bez wątpienia
nel frattempo
rozpocznij naukę
w międzyczasie
il ristorante
rozpocznij naukę
restauracja
la pizzeria
rozpocznij naukę
pizzeria
la taverna
rozpocznij naukę
tawerna, gospoda, oberża
il bar
rozpocznij naukę
bar
l'osteria/ la trattoria
rozpocznij naukę
gospoda
la mensa
rozpocznij naukę
stołówka
la paninoteca
rozpocznij naukę
bar z kanapkami
il pasto
rozpocznij naukę
posiłek
la colazione
rozpocznij naukę
śniadanie
il pranzo
rozpocznij naukę
obiad
la cena
rozpocznij naukę
kolacja
il cenone
rozpocznij naukę
uroczysta kolacja
lo spuntino
rozpocznij naukę
przekąska
la merenda
rozpocznij naukę
podwieczorek
buon appetito
rozpocznij naukę
smacznego
il condimento
rozpocznij naukę
przyprawa
le spezie
rozpocznij naukę
przyprawy
le erbe
rozpocznij naukę
zioła
il rosmarino
rozpocznij naukę
rozmaryn
la salvia
rozpocznij naukę
szałwia
la menta
rozpocznij naukę
mięta
il timo
rozpocznij naukę
tymianek
il basilico
rozpocznij naukę
bazylia
l'origano
rozpocznij naukę
oregano
il sale
rozpocznij naukę
sól
il pepe
rozpocznij naukę
pieprz
il peperoncino
rozpocznij naukę
czerwona papryczka
la cannella
rozpocznij naukę
cynamon
lo zucchero
rozpocznij naukę
cukier
l'aglio
rozpocznij naukę
czosnek
l'olio
rozpocznij naukę
olej
l'olio di oliva
rozpocznij naukę
oliwa z oliwek
l'aceto
rozpocznij naukę
ocet / winegret
l'aceto balsamico
rozpocznij naukę
ocet balsamiczny
l'aceto di vino
rozpocznij naukę
ocet winny
il coperto
rozpocznij naukę
nakrycie
le posate
rozpocznij naukę
sztućce
la forchetta
rozpocznij naukę
widelec
il coltello
rozpocznij naukę
nóż
il cucchiaio
rozpocznij naukę
łyżka
il cucchiaino
rozpocznij naukę
łyżeczka
il piatto piano/ fondo
rozpocznij naukę
talerz płaski/ głęboki
la tazza
rozpocznij naukę
filiżanka, kubek
il bicchiere
rozpocznij naukę
szklanka, kieliszek
il boccale
rozpocznij naukę
kufel
la tovaglia
rozpocznij naukę
obrus
il tovagliolo
rozpocznij naukę
serwetka
lo stuzzicadenti
rozpocznij naukę
wykałaczka
la pentola
rozpocznij naukę
garnek
la padella
rozpocznij naukę
patelnia
il coperchio
rozpocznij naukę
pokrywka
una bottiglia di vino
rozpocznij naukę
butelka wina
una bottiglia di acqua gassata/ frizzante
rozpocznij naukę
butelka wody gazowanej
una bottiglia di acqua liscia/ naturale
rozpocznij naukę
butelka wody niegazowanej
il succo
rozpocznij naukę
sok
la spremuta
rozpocznij naukę
sok ze świeżych owoców
il tè
rozpocznij naukę
herbata
il tè deteinato
rozpocznij naukę
herbata bezteinowa
il caffè
rozpocznij naukę
kawa
il caffè espresso
rozpocznij naukę
kawa z ekspresu
il caffè macchiato
rozpocznij naukę
kawa z odrobiną mleka
il caffè corretto
rozpocznij naukę
kawa z alkoholem
il caffè ristretto
rozpocznij naukę
bardzo mocna kawa
il caffè lungo
rozpocznij naukę
słaba kawa
il cappuccino
rozpocznij naukę
kawa z mlekiem
la birra alla spina
rozpocznij naukę
piwo beczkowe
il vino bianco/ rosso/ da tavola
rozpocznij naukę
wino białe/ czerwone/ stołowe
l'aperitivo
rozpocznij naukę
aperitif
il liquore
rozpocznij naukę
likier
al sangue
rozpocznij naukę
krwisty
poco cotto
rozpocznij naukę
krótko smażony
ben cotto
rozpocznij naukę
dobrze wysmażony
arrosto
rozpocznij naukę
pieczony
affumicato
rozpocznij naukę
wędzony
cotto al vapore
rozpocznij naukę
gotowany na parze
brasato
rozpocznij naukę
duszony
bollito
rozpocznij naukę
gotowany
alla griglia
rozpocznij naukę
z grilla
il gusto
rozpocznij naukę
smak
al gusto di fragola
rozpocznij naukę
o smaku truskawkowym
il sapore
rozpocznij naukę
smak
il profumo
rozpocznij naukę
zapach
amaro
rozpocznij naukę
gorzki
aspro
rozpocznij naukę
cierpki
acido
rozpocznij naukę
kwaśny
dolce
rozpocznij naukę
słodki
salato
rozpocznij naukę
słony
piccante
rozpocznij naukę
pikantny
caldo
rozpocznij naukę
gorący
freddo
rozpocznij naukę
zimny
tiepido
rozpocznij naukę
ciepły

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.