składniki nieorganiczne organizmów

 0    24 fiszki    Jagaa21
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
zwiazki nieorganiczne
rozpocznij naukę
substancje, ktore nie zawierają atomów węgla
związki ogarniczne
rozpocznij naukę
substacje zawierające atomy węgla
makroelementy (11)
rozpocznij naukę
C, H, O, N, S, P, Ca, Mg, K, Na, Cl
mikroelementy
rozpocznij naukę
Fe, Cu, Zn, Mn, Mo, B, Se, Cr, I,F
pierwiastki biogenne
rozpocznij naukę
C, H, O, N, S, P
właściwości wody
rozpocznij naukę
duże napięcie powierzchniowe, wysokie ciepło parowania, uniwersalny rozpuszczalnik, gęstość mniejsza w stanie stałym niż w stanie ciekłym
duże napięcie powierzchniowe - jak dział
rozpocznij naukę
odziaływanie cząsteczek wody jest silniejsze niż odziaływanie między cząsteczkami wody a powietrza, co powoduje, że na poiwerzchni wody tworzy się błonka, kóra jest w stanie utrzymać lekkie owady
gęstość mniejsza w stanie stałym niż w stanie ciekłym
rozpocznij naukę
woda zamarza tylko na powierzchni co powoduje wasrywę izolacyjną, która chroni widę przed dalszą utratą ciepła
wysokie cieplo parowania
rozpocznij naukę
woda paruje w bardzo wysokiej temperaturze, stanowi ważną fukche w termoregulacji - wydzielanie potu, który parując ochladza organizm
monosacharydy
rozpocznij naukę
jednocukry, cukry proste
np. triozy, pentozy, heksozy
aldehydy
rozpocznij naukę
cukry proste zawierające grupę aldehydową (-CHO)
ketozy
rozpocznij naukę
cukry zawierające grupę ketonową(-CO)
mostek tlenowy
rozpocznij naukę
powstaje miedzy grupą aldehydową lub ketonową a jedną z grup karboksylowych
polisaharydy
rozpocznij naukę
cukry złożone
zlozone z cukrow prostych
oligosacharydy, polisacharydy
aldechyd glucerynowy - funkcja
rozpocznij naukę
oddychanie komorkowe
ryboza
rozpocznij naukę
składnik kwasu rybonukleinowego
deoksyryboza - funcja
rozpocznij naukę
składnik DNA
oligosacharydy
rozpocznij naukę
posiadają wiązanie o-glikozydowe, 2-5 cząsteczek cukrow prostych
sacharoza
rozpocznij naukę
disacharyd, glukoza+fruktoza, cukier bialy
laktoza
rozpocznij naukę
disacharyd, glukoza + galaktoza, mleko
malatoza
rozpocznij naukę
glukoza +glukoza, disacharyd,
skrobia
rozpocznij naukę
polisacharyd, (amyloza +amylopektyna)
glikogen
rozpocznij naukę
polisharyd, grzyby i bakterie
celuloza
rozpocznij naukę
rosliny, polisacharyd

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.