Toggle navigation
załóż konto
zaloguj się
log in
log in
stwórz fiszki
kursy językowe
jak to działa
katalog
języki obce
angielski
niderlandzki
niemiecki
francuski
hiszpański
włoski
koreański
rosyjski
norweski
chiński
łaciński
arabski
portugalski
japoński
czeski
zuluski
turecki
szwedzki
rumuński
ukraiński
przedmioty humanistyczne
polski
historia
WOS
prawo
historia sztuki
psychologia
religia i etyka
muzyka
zarządzanie
archeologia
pedagogika
przedmioty ścisłe
geografia
biologia
medycyna
chemia
fizyka
matematyka
ekonomia
informatyka
architektura
inne
hobby
prawo jazdy
design
premium
aromaty wset 3
aromaty wset 3
0
159 fiszek
marekhendel
rozpocznij naukę
ściągnij mp3
×
Idealne dla słuchowców
–
zamień swoje słówka w audiokurs i ucz się:
podczas jazdy autobusem czy samochodem
na spacerze z psem
czekając w kolejce
przed snem
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowe nagranie
drukuj
×
Idealne poza domem
–
wydrukuj swoje słówka:
jako poręczną listę
jako fiszki do wycięcia
Funkcja dostępna tylko dla użytkowników premium.
aktywuj konto premium
przykładowy wydruk
graj
sprawdź się
Pytanie
Odpowiedź
podstawowe aromaty i smak
rozpocznij naukę
primary aromas and flavour
aromaty i smaki winogron i fermentacji alkoholowej
rozpocznij naukę
the aromas and flavours of the grape and alcoholic fermentation
delikatny czy intensywny?
rozpocznij naukę
delicate or intense?
proste czy złożone?
rozpocznij naukę
simple or complex?
ogólne czy dobrze zdefiniowane?
rozpocznij naukę
generic or well-defined?
świeże czy gotowane?
rozpocznij naukę
fresh or cooked?
niedojrzały lub dojrzały lub przejrzały?
rozpocznij naukę
under-ripe or ripe or over-ripe?
kwiatowy
rozpocznij naukę
floral
akacja
rozpocznij naukę
acacia
wiciokrzew
rozpocznij naukę
honeysuckle
rumianek
rozpocznij naukę
chamomile
czarny bez
rozpocznij naukę
elderflower
pelargonia
rozpocznij naukę
geranium
kwitnąć
rozpocznij naukę
blossom
róża
rozpocznij naukę
rose
fiołek
rozpocznij naukę
violet
Zielone owoce
rozpocznij naukę
Green fruit
jabłko
rozpocznij naukę
apple
agrest
rozpocznij naukę
gooseberry
gruszka
rozpocznij naukę
pear
kropla gruszki
rozpocznij naukę
pear drop
pigwa
rozpocznij naukę
quince
winogrono
rozpocznij naukę
grape
owoc cytrusowy
rozpocznij naukę
citrus fruit
grejpfrut
rozpocznij naukę
grapefruit
cytryna
rozpocznij naukę
lemon
limonka (sok lub skórka)?
rozpocznij naukę
lime (Juice or zest)?
skórka pomarańczy
rozpocznij naukę
Orange peel
skórka cytrynowa
rozpocznij naukę
lemon peel
Kamienne owoce
rozpocznij naukę
Stone fruit
brzoskwinia
rozpocznij naukę
peach
morela
rozpocznij naukę
apricot
nektarynka
rozpocznij naukę
nectarine
owoc tropikalny
rozpocznij naukę
tropical fruit
banan
rozpocznij naukę
banana
liczi
rozpocznij naukę
lychee
mango
rozpocznij naukę
mango
melon
rozpocznij naukę
melon
marakuja
rozpocznij naukę
passion fruit
ananas
rozpocznij naukę
pineapple
Czerwone owoce
rozpocznij naukę
Red fruit
czerwona porzeczka
rozpocznij naukę
redcurrant
żurawina
rozpocznij naukę
cranberry
malina
rozpocznij naukę
raspberry
truskawka
rozpocznij naukę
strawberry
czerwona wiśnia
rozpocznij naukę
Red cherry
czerwona śliwka
rozpocznij naukę
Red plum
Czarny owoc
rozpocznij naukę
Black fruit
czarna porzeczka
rozpocznij naukę
blackcurrant
jeżyna
rozpocznij naukę
blackberry
ogólnie o czarnych owocach
rozpocznij naukę
bramble
borówka
rozpocznij naukę
blueberry
Czarna wiśnia
rozpocznij naukę
Black cherry
Czarna śliwka
rozpocznij naukę
Black plum
suszone / gotowane owoce
rozpocznij naukę
dried/cooked fruit
figa
rozpocznij naukę
fig
suszona śliwka
rozpocznij naukę
prune
rodzynka
rozpocznij naukę
raisin
sułtanka
rozpocznij naukę
sultana
wiśniówka (destylat z wiśni)
rozpocznij naukę
kirsch
dżem
rozpocznij naukę
jam
pieczone / duszone owoce
rozpocznij naukę
baked/stewed fruits
konserwowane owoce
rozpocznij naukę
preserved fruits
zielny
rozpocznij naukę
herbaceous
Papryka Zielona (Capsicum)
rozpocznij naukę
Green Bell pepper (capsicum)
trawa
rozpocznij naukę
grass
liść pomidora
rozpocznij naukę
tomato leaf
szparagowy
rozpocznij naukę
asparagous
liść czarnej porzeczki
rozpocznij naukę
blackcurrant leaf
zielarski
rozpocznij naukę
herbal
eukaliptus
rozpocznij naukę
eucalyptus
mięta
rozpocznij naukę
mint
leczniczy
rozpocznij naukę
medicinal
lawenda
rozpocznij naukę
lavender
Koper włoski
rozpocznij naukę
fennel
koperek
rozpocznij naukę
dill
ostra przyprawa
rozpocznij naukę
pungent spice
czarny / biały pieprz
rozpocznij naukę
black/white pepper
lukrecja
rozpocznij naukę
liquorice
inny
rozpocznij naukę
other
krzemień
rozpocznij naukę
flint
mokre kamienie
rozpocznij naukę
wet stones
mokra wełna
rozpocznij naukę
wet wool
drugorzędne aromaty i smaki
rozpocznij naukę
secondary aromas and flavours
aromaty i smaki po fermentacji
rozpocznij naukę
the aromas and flavours of post-fermentation winemaking
czy aromaty pochodzą z drożdży, fermentacji jabłkowo-mlekowej czy z dębu?
rozpocznij naukę
are the flavours from yeast, malolactic fermentation or oak?
drożdże (osad lub autoliza)
rozpocznij naukę
yeast (lees or autolysis)
herbatnik
rozpocznij naukę
biscuit
chleb
rozpocznij naukę
bread
toast
rozpocznij naukę
toast
ciastka
rozpocznij naukę
pastry
Brioche
rozpocznij naukę
brioche
ciasto na chleb
rozpocznij naukę
bread dough
ser żółty
rozpocznij naukę
cheese
mlf
rozpocznij naukę
mlf
masło
rozpocznij naukę
butter
ser żółty
rozpocznij naukę
cheese
śmietana
rozpocznij naukę
cream
dąb
rozpocznij naukę
oak
wanilia
rozpocznij naukę
vanilla
goździki
rozpocznij naukę
cloves
gałka muszkatołowa
rozpocznij naukę
nutmeg
orzech kokosowy
rozpocznij naukę
coconut
ciastka maślane
rozpocznij naukę
butterscotch
toast
rozpocznij naukę
toast
cedr
rozpocznij naukę
cedar
zwęglone drewno
rozpocznij naukę
charred wood
papieros
rozpocznij naukę
smoke
czekolada
rozpocznij naukę
chocolate
kawa
rozpocznij naukę
coffee
żywiczny
rozpocznij naukę
resinous
trzeciorzędowe aromaty i smaki
rozpocznij naukę
tertiary aromas and flavours
aromaty i smaki dojrzewania
rozpocznij naukę
the aromas and flavours of maturation
czy smak wykazuje celowe utlenianie, rozwój owoców, dojrzewanie w butelce?
rozpocznij naukę
do the flavour show deliberate oxidation, fruit development, bottle age?
celowe utlenianie
rozpocznij naukę
deliberate oxidation
migdał
rozpocznij naukę
almond
marcepan
rozpocznij naukę
marzipan
orzech laskowy
rozpocznij naukę
hazelnut
orzech włoski
rozpocznij naukę
walnut
czekolada
rozpocznij naukę
chocolate
kawa
rozpocznij naukę
coffee
toffi
rozpocznij naukę
toffee
karmel
rozpocznij naukę
caramel
rozwój owoców (biały)
rozpocznij naukę
fruit development (white)
suszona morela
rozpocznij naukę
dried apricot
dżem
rozpocznij naukę
marmalade
suszone jabłko
rozpocznij naukę
dried apple
suszony banan
rozpocznij naukę
dried banana
rozwój owoców (czerwony)
rozpocznij naukę
fruit development (red)
figa
rozpocznij naukę
fig
suszona śliwka
rozpocznij naukę
prune
smoła
rozpocznij naukę
tar
suszona jeżyna
rozpocznij naukę
dried blackberry
suszona żurawina
rozpocznij naukę
dried cranberry
gotowana czarna jagoda
rozpocznij naukę
cooked blackbery
gotowana czerwona śliwka
rozpocznij naukę
cooked red plum
wiek butelki (biały)
rozpocznij naukę
bottle age (white)
benzyna
rozpocznij naukę
petrol
nafta oczyszczona
rozpocznij naukę
kerosene
cynamon
rozpocznij naukę
cinnamon
imbir
rozpocznij naukę
ginger
gałka muszkatołowa
rozpocznij naukę
nutmeg
toast
rozpocznij naukę
toast
orzechowy
rozpocznij naukę
nutty
grzyb
rozpocznij naukę
mushroom
siano
rozpocznij naukę
hay
miód
rozpocznij naukę
honey
wiek butelki (czerwony)
rozpocznij naukę
bottle age (red)
skóra
rozpocznij naukę
leather
ściółka
rozpocznij naukę
Forest floor
gleba
rozpocznij naukę
earth
grzyb
rozpocznij naukę
mushroom
dziczyzna
rozpocznij naukę
game
tytoń
rozpocznij naukę
tobacco
roślinny
rozpocznij naukę
vegetal
mokre liście
rozpocznij naukę
wet leaves
cząber
rozpocznij naukę
savoury
mięsisty
rozpocznij naukę
meaty
gospodarstwo rolne
rozpocznij naukę
farmyard
Stwórz fiszki
English
Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.
×
Główne
Pasek postępu
Zegar
Wymuś dobrą odpowiedź
Treści
Tekst
Tekst przykładu
Obrazki
Nagrania
Nagrania przykładu
Nagrania ojczyste
Podkreślenia gramatyczne
Opcje przepisywania
ignoruj:
spacje
znaki narodowe
nawiasy
interpunkcję
wielkość liter
brak rodzajnika
unifikuj skróty
kolejność
zgłoś błąd
Dziękujemy za zgłoszenie :)
1
2
3
4
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
nie wiem
wiem
pokaż odpowiedź
sprawdź
dalej
mam rację ↑
(
Tip:
wciśnięcie
enter
uzna odpowiedź jako
złą
Tip2:
żeby z powrotem zobaczyć pytanie, kliknij na polu fiszki )
Brawo, świetnie Ci idzie:)
Twórcą tych fiszek jest Marekhendel.
Kliknij, aby stworzyć własne fiszki:)
Jeśli wolisz gotowe, wypróbuj nasze profesjonalne kursy.
Angielski medyczny
wypróbuj za darmo
Business Finance
wypróbuj za darmo
Powtórz wszystkie
Powtórz trudne
Koniec rundy
1
Podsumowanie
runda
wiem
nie wiem
1
(
)
(
)
Następna runda
powtórz to, czego nie wiedziałeś
`
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
English
American English
Français
español
Nederlands, Vlaams
Deutsch
Norsk
język polski
português
русский язык
Svenska
українська мова
italiano
gjuha shqipe
العربية
euskara
беларуская мова
български език
中文, 汉语, 漢語
hrvatski jezik
český jazyk
dansk
Esperanto
eesti keel
føroyskt
suomen kieli
galego
ελληνικά
ქართული
עברית
हिन्दी, हिंदी
Bahasa Indonesia
Íslenska
日本語, にほんご
ייִדיש
ಕನ್ನಡ
català, valencià
Қазақша
isiXhosa
한국어, 韓國語, 조선어, 朝鮮語
latine
lietuvių kalba
latviešu valoda
Lëtzebuergesch
македонски јазик
bahasa Melayu, بهاس ملايو
Malti
Papiamento
فارسی
Português brasileiro
rumantsch grischun
limba română
српски језик
Setswana
slovenský jazyk
slovenski jezik
Gàidhlig
ไทย
Xitsonga
Türkçe
اردو
magyar
Tiếng Việt
isiZulu
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
\
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
Ctrl + Alt
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
×
Zaznacz prawidłową odpowiedź
nowy test
×
Odkryj wszystkie pary w najmniejszej liczbie ruchów!
0
kroków
Nowa gra:
4x3
5x4
6x5
7x6
×
log in
log in
Zaloguj się
Login lub Email
Hasło
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?
Nie masz konta?
log in
log in
Załóż konto
Na dobry początek kurs w prezencie :)
Za darmo. Bez zobowiązań. Bez spamu.
Twój adres email
Załóż konto
Masz już konto?
Akceptuję
regulamin
i
politykę prywatności