kolokwium 3 - układ pokarmowy

4  1    89 fiszek    nataliamiszta1803
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
jelita - charakterystyka
rozpocznij naukę
jelita są najdłuższą częścią przewodu pokarmowego, w której zachodzą intensywne procesy trawienia pokarmu, wchłaniania oraz formowania kału i jego wydalanie
jelita - podział
rozpocznij naukę
jelito cienkie (od zwieracza odźwiernikowego do zwieracza jelita biodrowego) i jelito grube (od zwieracza jelita biodrowego do odbytu)
co dzieje się z treścią pokarmową w jelicie cienkim?
rozpocznij naukę
mieszana jest z dużą ilością soków trawiennych i przepychana jako półpłynna masa wzdłuż jelita, z szybkością zapewniającą jej trawienie i wchłanianie
co dzieje się z treścią pokarmową w jelicie grubym?
rozpocznij naukę
treść przesuwana jest wolniej i formowany jest kał, wydzielina gruczłów jest skąpa; intensywne wchłanianie wody
jaka jest konsystencja treści pokarmowej trafiającej do dwunastnicy?
rozpocznij naukę
do dwunastnicy wpływa zawsze treść rozwodniona, porcjami, przemieszcza się strumieniem, treść ta zawiera zaledwie kilka procent suchej masy
co dzieje się w dwunastnicy?
rozpocznij naukę
rozpoczyna się gwałtowne wchłanianie wody, któremu towarzyszy wydzielanie soku trzustkowego, żółci oraz wydzielanie z gruczołów jelitowych
jaka jest objętość soków trawiennych?
rozpocznij naukę
wykazuje dużą zmienność, nie pokrywają ubytków wchłaniającej się wody, dlatego z przesuwaniem treści pokarmowej stają się coraz gęstsze
trzustka - co to?
rozpocznij naukę
gruczoł zewnątrz i wewnątrzwydzielniczy, przy wzajemnym stosunku masy obu tych części jak 9:1
co wytwarza część zewnątrzwydzielnicza trzustki?
rozpocznij naukę
sok trzustkowy
z jakich komórek zbudowana jest trzustka?
rozpocznij naukę
komórek gruczołowych (pęcherzykowych) i śródpęcherzykowych
komórki gruczołowe (pęcherzykowe) - charakterystyka
rozpocznij naukę
stanowią główną część pęcherzyka wydzielniczego, wytwarzają enzymy soku trzustkowego
jakie są enzymy soku trzustkowego?
rozpocznij naukę
trypsynogen, chymotrypsynogen, amylaza trzustkowa, lipaza, karboksypeptydazy, fosfolipaza, nukleazy
komórki śródpęcherzykowe - gdzie są położone?
rozpocznij naukę
położone zarówno w bezpośrednim sąsiedztwie komórek gruczołowych, jak i w kanalikach wyprowadzających
komórki śródpęcherzykowe - charakterystyka
rozpocznij naukę
wydzielają wodę oraz elektrolity (największą rolę spełniają wodorowęglany)
typy komórek gruczołowych (pęcherzykowych) trzustki
rozpocznij naukę
alfa, beta, delta
jakie struktury tworzą komórki gruczołowe (pęcherzykowe) trzustki?
rozpocznij naukę
wyspy trzustki (wyspy Langerhansa)
wyspy trzustki - część wewnątrz czy zewnątrzwydzielnicza?
rozpocznij naukę
wewnątrzwydzielnicza
co produkują wyspy trzustki?
rozpocznij naukę
insulina, glukagon, polipeptyd trzustkowy PP, somatostatyna
część wewnątrz i zewnątrzwydzielnicza trzustki - relacja
rozpocznij naukę
tworzą "wspólnotę funkcyjną" (naczynia włosowate otaczajace wyspy trzustki przechodzą w kapilary pęcherzyków zewnatrzwydzielniczych, co pozwala na bezpośrednie oddziaływanie hormonów trzustkowych na funkcje komórek wytwarzających sok trzustkowy)
sok trzustkowy - odczyn
rozpocznij naukę
lekko zasadowy
sok trzustkowy - hipo-, izo- czy hipertoniczny w stosunku do osocza krwi?
rozpocznij naukę
izotoniczny
co towarzyszy zwiększonemu wydzielaniu soku trzustkowego?
rozpocznij naukę
wzrost stężenia jonu wodorowęglanowego HCO3-
enzymy proteolityczne - co to?
rozpocznij naukę
enzymy rozkładające białka
enzymy proteolityczne soku trzustkowego - podział
rozpocznij naukę
endopeptydazy, egzopeptydazy
endopeptydazy soku trzustkowego
rozpocznij naukę
trypsyna, chymotrypsyna
egzopeptydazy soku trzustkowego
rozpocznij naukę
karboksypeptydazy
enzymy amylolityczne - co to?
rozpocznij naukę
enzymy rozkładające cukrowce
enzymy amylolityczne soku trzustkowego
rozpocznij naukę
amylaza trzustkowa, maltaza
enzymy rozkładające kwasy nukleinowe soku trzustkowego
rozpocznij naukę
nukleazy
enzymy lipolityczne - co to?
rozpocznij naukę
enzymy rozkładające lipidy
enzymy lipolityczne soku trzustkowego
rozpocznij naukę
lipazy
gdzie powstają wodorowęglany wydalane z sokiem trzustkowym?
rozpocznij naukę
w komórkach śródpęcherzykowych bogatych w anhydrazę węglanową
jaka jest ogólna ilość wydzielanych anionów i kationów w trzustce?
rozpocznij naukę
jest stała; wydzielanie HCO3- jest wymienne z Cl-, wydzielanie Na+ jest wymienne H+
jakimi nerwami unerwiona jest trzustka?
rozpocznij naukę
przez odgałęzienia nerwów błędnych oraz włókien nerwów współczulnych
co powoduje drażnienie nerwu błędnego u głodzonych zwierząt?
rozpocznij naukę
wydzielanie soku trzustkowego
co powoduje drażnienie włókien nerwów współczulnych u głodzonych zwierząt?
rozpocznij naukę
nieznaczne wydzielanie soku trzustkowego (nie powoduje efektu odwrotnego w stosunku do drażnienia odgałęzień nerwu błędnego)
co jest głównym regulatorem wydzielania płynu i wodorowęglanów z komórek śródpęcherzykowych i przewodów trzustki?
rozpocznij naukę
sekretyna oraz jej analog VIP
gdzie wytwarzana jest sekretyna?
rozpocznij naukę
przez komórki S znajdujące się w nabłonku dwunastnicy, na trzustkę oddziałuje po dostaniu się do krwi z dwunastnicy
kiedy wytwarzana jest sekretyna?
rozpocznij naukę
. jej spontaniczne niewielkie wydzielanie w okresie międzytrawiennym jest gwałtownie zwiększane, kiedy zakwaszony pokarm z żołądka wpływa do dwunastnicy
sekretyna - schemat działania
rozpocznij naukę
sekretyna (swoisty receptor błonowy) -> uwalnianie cAMP w komórce -> pozakomórkowe wydzielanie HCO3-
co jest źródłem jonów H+ i HCO3-?
rozpocznij naukę
anhydraza węglanowa
od czego zależy objętość wydzielanego płynu trzustki?
rozpocznij naukę
od ilości wydzielanych elektrolitów (Na+ HCO3-), gdyż sok trzustkowy jest izotoniczny w stosunku do osocza krwi, zaś pH jest bardziej lub mniej zasadowe
co reguluje wydzielanie enzymów przez komórki gruczołowe (pęcherzykowe) trzustki?
rozpocznij naukę
głównie acetylocholina i cholecystokinina (CCK)
co jest bodźcem do wydzielania acetylocholiny i cholecystokininy (CCK)?
rozpocznij naukę
pobudzenie układu cholinergicznego, treść jelitowa bogata w białko i tłuszcze oraz zakwaszona przez HCl
co zwiększa wydzielanie cholecystokininy (CCK)?
rozpocznij naukę
pobudzenie nerwu błędnego (jego przecięcie z kolei obniża wydzielanie CCK)
co powoduje cholecystokinina (CCK)?
rozpocznij naukę
ułatwia pobudzenie nerwu błędnego, wyzwalając błędno-błędne odruchy wydzielnicze w trzustce; może zwiększyć wydzielanie soku trzustkowego, działając już ze ściany jelita a nie z jego światła
co działa podobnie do cholecystokininy (CCK)?
rozpocznij naukę
VIP i gastryna
jakie hormony wytwarzane w przewodzie pokarmowym hamują wydzielanie soku trzustkowego?
rozpocznij naukę
somatostatyna, polipeptyd trzustkowy PP, enteroglukagon, hormon uwalniający tyreotropinę, substancja P (neurotransmiter), enkefaliny (związki beta-antagonistyczne), peptyd YY, enterostatyna
na czym polega mechanizm pobudzania komórek gruczołowych trzustki do wydzielania enzymów przez CCK, VIP, gastrynę i acetylocholinę?
rozpocznij naukę
polega na aktywowaniu swoistych receptorów i zwiększaniu syntezy cGMP oraz wydzielaniu Ca2+ z komórki
jakie komórki produkuję glukagon?
rozpocznij naukę
komórki alfa trzustki
jakie komórki produkują insulinę?
rozpocznij naukę
komórki beta trzustki
jakie są fazy wydzielania soku trzustkowego u zwierząt monogastrycznych?
rozpocznij naukę
faza głowowa (wydzielanie, kiedy pokarm jest w jamie ustnej), faza żołądkowa (pokarm wypełnia żołądek), faza jelitowa (pokarm dochodzi do dwunastnicy)
co przyczynia się do wzmożonego wydzielania soku trzustkowego w fazie głowowej i żołądkowej?
rozpocznij naukę
się przede wszystkim odruchy nerwowe, także gastryna wydzielana w żołądku pod wpływem znajdującego się tu pokarmu stymuluje sekrecję soku trzustkowego
w jakiej fazie sok trzustkowy jest najobficiej wydzielany?
rozpocznij naukę
w fazie jelitowej
różnice gatunkowe w regulacji wydzielania soku trzustkowego
rozpocznij naukę
różnice są znaczne, ale maja głównie charakter ilościowy, a nie jakościowy
żółć - co to?
rozpocznij naukę
wydzielina wątroby, dostaje się do dwunastnicy okresowo po spożyciu pokarmu
co dzieje się z żółcią wytworzoną w wątrobie?
rozpocznij naukę
u zwierząt mających pęcherzyk żółciowy żółć jest najpierw wydalana z pęcherzyka a następnie po jego opróżnieniu wprost z wątroby
co jest głównym organicznym składnikiem żółci?
rozpocznij naukę
sole kwasów żółciowych
jaki kwas przeważa w żółci zwierząt mięsożernych i wszystkożernych?
rozpocznij naukę
kwas glikocholowy
jaki kwas przeważa w żółci zwierząt roślinożernych
rozpocznij naukę
kwas taurocholowy
krążenie soli kwasów żółciowych
rozpocznij naukę
: znaczna część kwasów żółciowych jest wchłaniana z powrotem z dalszych odcinków jelita cienkiego do krwi i przenoszona do wątroby
barwniki żółciowe
rozpocznij naukę
bilirubina, biliwerdyna
co występuje w żółci?
rozpocznij naukę
wolny i zestryfikowany cholesterol, lecytyny, tłuszcz obojętny, wolne kwasy tłuszczowe i ślady białka
sok jelitowy - charakterystyka
rozpocznij naukę
W jelicie podczas przechodzenia pokarmu wydziela się gęsty sok; objętość od kilkudziesięciu do kilkuset mililitrów na dobę; wydzielany przez gruczoły dwunastnicze i jelitowe; stanowi cytoplazmę złuszczanych nabłonków oraz przesącz krwi
enterocyty - co to?
rozpocznij naukę
komórki nabłonka jelitowego
w jakie enzymy bogate są enterocyty?
rozpocznij naukę
peptydazy, maltaza, sacharaza, fosfatazy, dehydrogenazy, enteropeptydaza (enterokinaza), enzymy rozkładające kwasy nukleinowe
na czym polega trawienie białek?
rozpocznij naukę
polega na rozkładzie białek na wolne aminokwasy pod wpływem enzymów proteolitycznych
enzymy trawiące białka w jelicie
rozpocznij naukę
trypsyna, chymotrypsyna, egzopepydazy
trypsyna - działanie
rozpocznij naukę
rozbija wiązania w których lizyna lub arginina wiąże się z innym aminokwasem przez grupę karboksylową (działa w partiach wewnętrznych cząsteczki białka, podobnie jak pepsyna w żołądku)
chymotrypsyna - działanie
rozpocznij naukę
rozrywa wiązania w miejscach, gdzie tryptofan lub tyrozyna przez grupę CO łączą się z innym aminokwasem, ponadto ścina białko mleka - kazeinę, podobnie jak podpuszczka żołądkowa
egzopeptydazy - działanie
rozpocznij naukę
wykazują zdolność odszczepiania od peptydu aminokwasów znajdujących się na końcach cząsteczki
jakie cukry mogą być trawione w jelicie cienkim?
rozpocznij naukę
tylko cukry o budowie alfa-glikozydowej
co dzieje się ze skrobią w dwunastnicy?
rozpocznij naukę
pod wpływem amylazy ulega rozpadowi do dwucukru maltozy
gdzie rozkładana jest maltoza, sacharoza i laktoza?
rozpocznij naukę
głównie w okolicy rąbka prążkowanego (->mikrokosmki)
jakie enzymy rozkładają maltozę, sacharozę i laktozę?
rozpocznij naukę
enzymy enterocytów: maltaza, laktaza, izomeraza
jakie jednocukry są uwalniane i co się z nimi dzieje?
rozpocznij naukę
głownie glukoza, są natychmiast wchłaniane
gdzie głównie są trawione tłuszcze?
rozpocznij naukę
w jelicie cienkim
jakie enzymy trawią tłuszcze w jelicie cienkim?
rozpocznij naukę
lipazy trzustkowe i jelitowe
emulgacja tłuszczy w jelicie cienkim - przebieg
rozpocznij naukę
w dwunastnicy w obecności kwasów żółciowych i białka dochodzi do znacznego spadku napięcia powierzchniowego, w tych warunkach duże kuleczki tłuszczu ulegają dyspersji, tworząc drobną emulsję
jak działają lipazy?
rozpocznij naukę
atakują tłuszcze na powierzchni kuleczki, uwalniając kolejno kwasy tłuszczowe
lipazy - schemat działania
rozpocznij naukę
Trójacyloglicerole -> dwuacyloglicerole -> monoacyloglicerole i wolne kwasy tłuszczowe
co się dzieje z monoacyloglicerolami i wolnymi kwasami tłuszczowymi w obecności kwasów żółciowych?
rozpocznij naukę
tworzą micele, które mogą już być wchłaniane
jakie jest główne miejsce wchłaniania tłuszczów?
rozpocznij naukę
dalsze odcinki jelita czczego i jelito biodrowe
skrobia - co to?
rozpocznij naukę
mieszanina 2 glukanów: amylozy (20%) i amylopektyny (80%); oba glukany są polimerami alfa-glukozy
na jakie cząsteczki rozkłada się amyloza?
rozpocznij naukę
maltozę (glukoza-glukoza) i maltotriozy (3 cząsteczki glukozy)
na jakie cząsteczki rozkłada się amylopektyna?
rozpocznij naukę
maltozę, maltotriozę i alfa-destryny (rozgałęzione oligosacharydy zawierające około 8 reszt glukozylowych)
wpływ płynu Lugola (roztworu jodu w jodku potasu) na cukry
rozpocznij naukę
barwi skrobię na granatowo-fioletowo; w miarę rozkładu skrobi na mniejsze cząsteczki zanika zdolność barwienia jodem; dekstryny i maltoza (krótkie cząsteczki) powstające pod wpływem enzymu nie są w stanie adsorbować cząstek jodu (nie barwią się)
co pozwala wykryć próba Benedicta?
rozpocznij naukę
obecność cukrów redukujących: glukozy i maltozy
na czym polega próba Benedicta?
rozpocznij naukę
w środowisku alkalicznym jony Cu (II) ulegają pod wpływem glukozy redukcji do Cu(I), z roztworu wypada żółty, pomarańczowy lub ceglastoczerwony osad Cu2O (I); z barwy i ilości osadu można w przybliżeniu ocenić stężenie sacharydu w badanym roztworze

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.