Mikrobiologia

 0    224 fiszki    joannazochowska4
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Bakterie laktozododatnie
rozpocznij naukę
Escherichia coli, klebsiella pneumoniae, Enterobacter
Bakterie laktozoujemne
rozpocznij naukę
Proteus, Salmonella, Shigella, Yereinia, Pseudomonas, Acinetobacter
Dla jakich bakterii podłoże MacConkeya?
rozpocznij naukę
pałeczki jelitowe gram ujemne
Jaki kolor laktozododatnie?
rozpocznij naukę
różowy
Jaki kolor laktozoujemne?
rozpocznij naukę
bezbarwne
Czynnik wybiórczy podłoża MacConkeya
rozpocznij naukę
fiolet krystaliczny i sól kwasów żółciowych - dezoksycholan sodu- hamowanie wzrostu ziarenkowców
Czynnik różnicujący podłoża MacConkeya?
rozpocznij naukę
laktoza
Dla jakich bakterii podłoże Chapmana?
rozpocznij naukę
dla gronkowców gram dodatnich
Czynnik wybiórczy podłoża Chapmana
rozpocznij naukę
wysokie stężenie NaCl (7,5-10%) - hamuje gram ujemne
Czynnik różnicujący podłoża Chapmana
rozpocznij naukę
rozkład mannitolu (zakwaszenie)
wskaźnik pH w podłożu Chapmana
rozpocznij naukę
czerwień fenolowa - zmiana barwy z czerwonej na żółta
Bakterie mannitolo +
rozpocznij naukę
Staphylococcus aureus
Bakterie mannitolo -
rozpocznij naukę
Staphylococcus epidermidis
Mannitolo + jaki kolor na podłożu Chapmana?
rozpocznij naukę
żółty
Mannitolo - jaki kolor na podłożu Chapmana?
rozpocznij naukę
czerwony/różowy
Barwienie metodą Ziehla - Neelsena - wykrywanie czego?
rozpocznij naukę
drobnoustrojów kwasoodpornych, głównie Mycobacterium tuberculosis - prątki gruźlicy, promieniowce, przetrwalniki laseczek tlenowych i beztlenowych
Barwienie metodą Ziehl-Neelsena jaki kolor?
rozpocznij naukę
różowy na niebieskim tle
Barwienie metodą Meissnera - wykrywanie czego?
rozpocznij naukę
polifosforanów w komórkach maczugowców Corynebacterium (diphteriae- błonica)
Jakie barwniki w barwieniu metodą Neissera?
rozpocznij naukę
fiolet krystaliczny i błękit metylenowy
Bakterie beta-hemolizujące
rozpocznij naukę
Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus (całkowita hemoliza otoczenia - żółty kolor na podłożu krwawym)
Bakterie alfa-hemolizujące
rozpocznij naukę
Streptococcus pneumoniae, paciorkowce zieleniejące (nie całkowita hemoliza - zielony kolor)
Bakterie gamma-hemolizujące
rozpocznij naukę
Enterococcus - brak hemolizy
Naturalne antybiotyki
rozpocznij naukę
penicylina benzylowa, glikopeptydy, aminoglikozydy, makrolidy
Półsyntetyczne antybiotyki
rozpocznij naukę
półsyntetyczne penicyliny, cefalosporyny, aminoglikozydy, makrolidy
Syntetyczne antybiotyki
rozpocznij naukę
Aztreonam, chloranfenikol
Chemioterapeutyki
rozpocznij naukę
Sulfonamidy, chinoliny, linezolid, trimetoprim
Uszkodzenie ściany/błony komórkowej - antybiotyki jakie?
rozpocznij naukę
beta-laktamy, glikopeptydy, kolistymi, polimiksyny
Hamowanie syntezy białek strukturalnych i enzymatycznych - jakie antybiotyki?
rozpocznij naukę
tetracykliny, aminoglikozydy, makrolidy, linezolid
Uszkodzenie materiału genetycznego drobnoustrojów - jakie antybiotyki?
rozpocznij naukę
fluorochinolony, nitromidazole, sulfonamidy
Beta-laktamy jakie?
rozpocznij naukę
Penicyliny, cefalosporyny, cefamycyny, monobaktamy
MRSA
rozpocznij naukę
oporność gronkowców S. aureus, S. epidermidis na metycylinę, czyli wszystkie antybiotyki beta-laktamowe
VISA/VRSA
rozpocznij naukę
obniżoną wrażliwość lub oporność S. aureus na wankomycynę
VRE
rozpocznij naukę
oporność Enterococcus na wankomycynę
MDR
rozpocznij naukę
wielolekooporność (niewrażliwość na przynajmniej jeden antybiotyk z co najmniej trzech grup leków)
XDR
rozpocznij naukę
rozszerzone oporność (oporność na przynajmniej jeden antybiotyk we wszystkich z wyjątkiem dwóch grup antybiotyków)
PDR
rozpocznij naukę
całkowita oporność (niewrażliwość na wszystkie antybiotyki we wszystkich klasach)
Leki przeciwgrzybicze
rozpocznij naukę
Amfotrycyna B, Azole, kandyny, 5-fluorocytozyna
Leki przeciwwirusowe
rozpocznij naukę
Interferony, rybawiryna, amantadyna, acyklowir
MIC
rozpocznij naukę
najmniejsze stężenie leku hamujące wzrost bakterii
MBC
rozpocznij naukę
najmniejsze stężenie leku zabijające 99,9% bakterii
metoda ilościowa
rozpocznij naukę
seryjnych rozcieńczeń antybiotyku na podłożu stałym lub płynnym lub E-test (dyfuzyjna z użyciem pasków nasączonych antybiotykiem w gradiencie stężeń)
metoda jakościowa
rozpocznij naukę
krążkowo-dyfuzyjna
Grzyby drożdżopodobne
rozpocznij naukę
Candida, Saccharomyces, Geotrichum, Rhodotorula, Cryptococcus
Grzyby pleśniowe
rozpocznij naukę
Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor, Rhizopus, Absidia
Dermatofity - grzyby bytujące na skórze
rozpocznij naukę
Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton
Aspergillus flavus na podłożu Sabourauda
rozpocznij naukę
kolonie filcowate, żółte
Aspergillus Niger na podłożu Sabourauda
rozpocznij naukę
kolonie puszyste czarne
Aspergillus fumigatus na podłożu Sabourauda
rozpocznij naukę
kolonie filcowate, niebiesko-zielone
Saccharomyces - zastosowanie
rozpocznij naukę
przemysł piekarski, browarniczy, winiarski, mleczarski (fermentacja alkoholowa) np. S. kefir
Candida - zastosowanie
rozpocznij naukę
produkcja kefiru (fermentacja alkoholowa i produkcja witamin z grupy B) - np. C. kefyr
Geotrichum - zastosowanie
rozpocznij naukę
do produkcji kefiru, w procesie dojrzewania serów podpuszczkowych i miękkich (fermentacja alkoholowa, rozkład laktozy) - np. G. candidium
Aspergillus - zastosowanie
rozpocznij naukę
produkcja kwasu cytrynowego (fermentacja cytrynowa) np. A. niger
Penicillium - zastosowanie
rozpocznij naukę
proces dojrzewania serów podpuszczkowych typu Roquefort i serów miękkich typu camembert, wytwarzają kwas cytrynowy
Candida - działanie niepożądane
rozpocznij naukę
rozkładają alkohol, szkodniki piwa, wina, kiszonek, słodkiego mleka zagęszczonego, rozkładają tłuszcze w majonezach i wyrobach mięsnych
Grzyby torulopsis - działanie niepożądane
rozpocznij naukę
ciemne plamy na mięsie, rybach, gorzki smak mleka
Geotrichum - działanie niepożądane
rozpocznij naukę
kwaśnienie serów miękkich, psucie kiszonek, kefiru, zgnilizna warzyw (bały nalot)
Grzyby trichosporon - działanie niepożądane
rozpocznij naukę
choroba kredowa chleba
Jakie bakterie naturalnie w mleku?
rozpocznij naukę
Lactococcus, Streptococcus
Bakterie fermentacji propionowej - gdzie wykorzystywane
rozpocznij naukę
w produkcji serów typu szwajcarskiego (oczkowanie i słodkawy posmak)
Bakterie fermentacji masłowej
rozpocznij naukę
Clostridium butylicum, butylicum, pastrainum
Jakie bakterie w jogurcie?
rozpocznij naukę
Lactobacillus delbrueckii, Streptococcus thermophilus, dodatek bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei i paracasei, Bifidobacterium spp.
Dezynfekcja termiczna w jakiej temp?
rozpocznij naukę
woda 93 stopnie lub para wodna 105-110 stopni
Dezynfekcja chemiczno-termiczna w jakiej temperaturze?
rozpocznij naukę
60-65 stopni przez 10 min z wykorzystaniem roztworu preparatu dezynfekcyjnego
Środki stosowane do dezynfekcji rąk
rozpocznij naukę
alkohole, chlorowce, zasady aminowe czwartorzędowe
Środki do dezynfekcji o pełnym spektrum działania (wszystkie wirusy, bakterie, grzyby)
rozpocznij naukę
Chlorowce, aldehydy, nadtlenek wodoru, kwas nadoctowy
Środki do dezynfekcji niszczące tylko niektóre wirusy
rozpocznij naukę
alkohol, zasady aminowe czwartorzędowe, fenole i pochodne fenoli
Antyseptyka
rozpocznij naukę
Ograniczenie ryzyka zakażeń związanych z obecnością drobnoustrojów na skórze i błonach śluzowych a także w miejscach przerwania ciągłości tkanki
Aseptyka
rozpocznij naukę
metoda mająca na celu utrzymanie wszystkich mikroorganizmów poza polem pracy lub obserwacji (np. pielęgniarka aseptyczna podczas zabiegu, aseptyka ran chirurgicznych)
Sterylizacja
rozpocznij naukę
Fizyczny lub chemiczny proces prowadzący do całkowitego zniszczenia lub usunięcia wszystkich form drobnoustrojów wraz z ich przetrwalnikami
Temperatura i czas autoklawowania (sterylizacji parowej)
rozpocznij naukę
121 stopni min 15 minut lub 134 stopnie przez 4-7 minut
Czas u temperatura sterylizacji suchym gorącym powietrzem
rozpocznij naukę
170 stopni przez 120 min
Sterylizacja bieżącą parą wodną (tyndalizacja)
rozpocznij naukę
3x100 stopni przez 1 h (głównie do wyjaławiania pożywek mikrobiologicznych)
Temp sterylizacji tlenkiem etylenu
rozpocznij naukę
30-65 stopni(?)
Technika mycia rąk Ayliffe
rozpocznij naukę
5-krotne przetarcie wszystkich powierzchni rąk, szczególne uwzględnienie kciuków, przestrzeni między palcowych, wałów okolopaznokciowych
Dekontaminacja
rozpocznij naukę
proces usunięcia i dezaktywacji substancji szkodliwej: czynników biologicznych, chemikaliów, materiałów radioaktywnych, które zagrażają życiu lub zdrowiu ludzi. Dekontaminacji poddawani są ludzie, zwierzęta, środowisko nieożywione
Sanityzacja
rozpocznij naukę
Usuwanie widocznych ubrudzeń i zanieczyszczeń (wietrzenie, odkurzanie, mycie, malowanie)
Dezynfekcja
rozpocznij naukę
niszczenie wegetatywnych - żywych form drobnoustrojów, nie eliminuje przetrwalnikow
Środki bakteriostatyczne
rozpocznij naukę
mogą zagrzać wzrost bakterii
MID
rozpocznij naukę
minimalna dawka infekcyjna
Jaka bakteria wytwarza alfatoksynę?
rozpocznij naukę
Clostridium perfringens - zgorzeli gazowej
Co powoduje Helibacter pylori?
rozpocznij naukę
przewlekle zapalenia żołądka, dwunastnicy, wrzód trawienny, rak żołądka, posocznica (drogą fekalno-oralną)
Jakie grzyby produkują kwas cytrynowy?
rozpocznij naukę
Penicillium citrinum, Aspergillus niger
Które Penicillium są używane do produkcji serów pleśniowych?
rozpocznij naukę
Penicillium camemberti, Penicillium roqueforti
Na jakim podłożu można zaobserwować różne typy hemolizy?
rozpocznij naukę
podłoże krwawe (wzbogacone)
Co to są norowirusy?
rozpocznij naukę
grupa wirusów ssRNA z rodziny kalciwirusow, mogą być przyczyną wirusowego zakażenia przewodu pokarmowego
Co wywołuje anginę?
rozpocznij naukę
Bakterie (głównie paciorkowce beta-hemolizujące) lub wirusy
Jaka bakteria powoduje tężec?
rozpocznij naukę
Clostridium tetani
Jakie grzyby wytwarzają mykotoksyny?
rozpocznij naukę
Aspergillus, Penicillium, Fusarium
Po jakim czasie wirusy tracą zakaźność poza organizmem człowieka?
rozpocznij naukę
5-10 min (?)
Jakie grzyby nazywane są szlachetnymi drożdżami?
rozpocznij naukę
Saccharomyces
Co liczy się w metodzie DEFT?
rozpocznij naukę
drobnoustroje pod mikroskopem (zarówno żywe jak i martwe)
Jaka bakteria wytwarza toksynę emetyczną (wymiotną)?
rozpocznij naukę
Bacillus cereus
Gdzie występuje Yersinia?
rozpocznij naukę
wieprzowina
W jakim jedzeniu EHEC?
rozpocznij naukę
wołowina
Jak można się zarazić norowirusem?
rozpocznij naukę
spożycie malży
Psychrofile co to, gdzie występują?
rozpocznij naukę
organizmy żyjące w niskich temperaturach, w lodówkach
Jakie bakterie w szpitalu?
rozpocznij naukę
Escherichia coli, Klebsiella (pneumonia), Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus fecalis, Corynebacterium, Clostridium tetani, Enterobacter, Citrobacter, Serratia
Jakie bakterie przyczyną zakażeń oportunistycznych (u osób z obniżoną odpornością)?
rozpocznij naukę
Bacillus cereus, Bifidobacterium (rzadko), Lactobacillus (rzadko), Propionibacterium, Staphylococcus, Streptococcus,
Jaki test wykrywa kiłę
rozpocznij naukę
kłaczkujacy
Ser roqueforti - jakie grzyby?
rozpocznij naukę
Penicillium roqueforti
Temp w której ginie Staphylococcus aureus
rozpocznij naukę
100 stopni 30 min (?)
Dezynfekcja produktów z witaminami
rozpocznij naukę
filtrowanie
Intoksykację (zatrucie pokarmowe toksyną) powoduje...
rozpocznij naukę
Bacillus cereus
Po jakim czasie od przyjęcia do szpitala można mówić o zakażeniu szpitalnym?
rozpocznij naukę
48 h
Co sterylizuje się tlenkiem etylenu?
rozpocznij naukę
produkty medyczne (cewniki, rurki intubacyjne, igły)
Jaka bakteria powoduje fontannowa wymioty?
rozpocznij naukę
vibrio cholerae
Bakterie wywołujące zakażenia endogenne
rozpocznij naukę
Streptococcus pneumoniae, Enterococcus fecalis, Propionibacterium, Klebsiella
Bakterie gram dodatnie
rozpocznij naukę
wiele warstw mureiny, nie ma LPS, ściana komórkowa nie jest wrażliwa na lizozym, barwią się na fioletowo
Bakterie gram ujemne
rozpocznij naukę
dwie błony wewnętrzna i zewnętrzna, LPS zakotwiczony w błonie zewnętrznej, 2-5 warstw mureiny, ściana komórkowa wrażliwa na lizozym
Wskaźnik pH podłoża MacConkeya
rozpocznij naukę
czerwień obojętna
Jakie bakterie powodują śluzowacenie mleka?
rozpocznij naukę
Klebsiella, Bacillus, Lactobacillus, Streptococcus cremoris
Jakimi bakteriami może być zarażone jajo kurze?
rozpocznij naukę
Salmonella, Mycobacterium avium
Jakiego układu zakażenia powoduje Proteus?
rozpocznij naukę
moczowego
Najczęstsze zakażenia szpitalne w Europie
rozpocznij naukę
Enterobacteriacae
Leczenie biegunek
rozpocznij naukę
dieta, równowaga wodno-elektrolitowa, leki zmniejszające motorykę jelit
Wody czyste norma
rozpocznij naukę
Do 10 000 komórek/ml
Woda pitną norma
rozpocznij naukę
do 10 jkt/ 100ml
Jakie bakterie powodują ropne zapalenia?
rozpocznij naukę
Staphylococcus aureus
Bakteria psychrofilna
rozpocznij naukę
Yersinia, lusterka monocytogenes
Z czego zbudowana jest otoczka?
rozpocznij naukę
z cukrów, rzadziej białek (laseczka wąglika)
Choroby przenoszone drogą kropelkową
rozpocznij naukę
gruźlica, zapalenie opon muzgowo-rdzeniowych meningokokami (Neissera meningitidis), trąd, zapalenia gardła bakterią Streptococcus, błonica
Escherichia coli - toksyna
rozpocznij naukę
werotoksyna
Rozmiar bakterii
rozpocznij naukę
0,2 mikrometra - 2 mm
Ryżowy stolec
rozpocznij naukę
vibrio cholerae
Bakterie odpowiadające za śluzowacenie pieczywa
rozpocznij naukę
bacillus subtilis, bacillus cereus (?)
Co należy do mikroflory wód?
rozpocznij naukę
bakterie autochtoniczne, allochtoniczne
Wirusy izolowane w ściekach
rozpocznij naukę
enterowirusy, WZW A (?)
Masło dobrej jakości
rozpocznij naukę
poniżej 1 tys bakterii i poniżej 100 pleśni lub drożdży w 1 g (?)
Jaki kształt, formę przyjmują paciorkowce?
rozpocznij naukę
ziarenka-łancuszki (?)
Bakteria znana z budowy śluzowatej otoczki
rozpocznij naukę
Pseudomonas aeruginosa (?)
Bakteria która najczęściej powoduje choroby układu moczowego?
rozpocznij naukę
Escherichia coli (też Proteus, Streptococcus agalactiae, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa)
Czym możemy zarazić się drogą kropelkową?
rozpocznij naukę
gruźlica i błonica
Szkarlatyna - jaka bakteria ją wywołuje?
rozpocznij naukę
Streptococcus pyogenes (wysypka na policzkach)
Jaka bakteria powoduje dur brzuszny?
rozpocznij naukę
Salmonella typhi
Gdzie stosuje się HACCP?
rozpocznij naukę
Mc Donalds
Co to HACCP?
rozpocznij naukę
analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli
Które bakterie powodują zatrucia pokarmowe?
rozpocznij naukę
Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens
Jaka jest minimalna temperatura pasteryzacji?
rozpocznij naukę
71 stopni przez 15 sek (?)
Zakażenia mikrobiologiczne ryb
rozpocznij naukę
Vibrio, Pseudomonas (?)
Co wywołuje czerwonkę bakteryjną?
rozpocznij naukę
Shigella
Co to są bakterie halofilne?
rozpocznij naukę
słonolubne
Co to są endospory bakteryjne?
rozpocznij naukę
Spoczynkowe, przetrwalnikowe formy bakterii z grubymi wielowarstwowymi osłonami i znacznym stopniu odwodnienia zawartej w nich cytoplazmy
Co to jest miano coli?
rozpocznij naukę
najmniejsza objętość wody w cm3, w której hodowli powstanie przynajmniej jedna Escherichia coli
Czynnik etiologiczny promienicy
rozpocznij naukę
Propionibacterium propionicum, Antinomyces
Drobnoustroje kolonizujące skórę
rozpocznij naukę
Staphylococcus aureus i epidermidis, Propionibacterium Agnes i propionicum
Bakterie którymi można zarazić się z mięsa
rozpocznij naukę
Campylobacter, Salmonella, Yersinia, Escherichia, Listeria
Kwaśnienie mleka
rozpocznij naukę
Lactobacillus
Gazowanie/pienienie mleka
rozpocznij naukę
Enterobacter, drożdże
Ciągliwość mleka
rozpocznij naukę
Bacillus
Zważenie śmietany
rozpocznij naukę
Bacillus cereus
Zapach karmelu w mleku
rozpocznij naukę
Lactococcus lactis
Antybiogram
rozpocznij naukę
Badanie mikrobiologiczne, na podstawie którego można dobrać antybiotyk, który będzie skuteczny w leczeniu infekcji bakteryjnej
Mechanizmy działania probiotyków
rozpocznij naukę
ochrona przed kolonizacją, wpływ na pasaż jelitowy (krotkolańcuchowe kwasy tłuszczowe), stabilizacja/normalizacja mikrobioty, przyspieszenie wymiany enterocytów, konkurencja z patogenami
Co to tyndalizacja?
rozpocznij naukę
sterylizacja bieżącą parą wodną
Bakterie zasiedlające glebę
rozpocznij naukę
Clostridium, Klebsiella, Serratia, Enterobacter, Proteus, Micrococcus, Bacillus, Corynobacterium
Jakie bakterie w wodzie?
rozpocznij naukę
Klebsiella, Legionella, Enterobacter, Serratia, Proteus, Vibrio choleare, Micrococcus, Corynobacterium
Mikroorganizmy stanowiące florę fizjologiczną przewodu pokarmowego
rozpocznij naukę
Enterococcus, Proteus
Bakterie występujące w jelicie grubym
rozpocznij naukę
Enterococcus fecalis, Bacillus cereus, Lactobacillus, Escherichia coli, Enterobacter, Streptococcus agalactiae, Bifidobacterium
Wirusy które wywołują biegunkę
rozpocznij naukę
HIV m. in
Bakterie wywołujące biegunki
rozpocznij naukę
Enterobacter, Shigella (wodnista, krwawy stolec), Yersinia (ostra wodnista lub przewlekła), Vibrio cholerae (ryżowy stolec), Campylobacter
Ziarenkowce katalazo dodatnie
rozpocznij naukę
gronkowce Micrococcus i Staphylococcus
Ziarenkowce katalazo ujemne
rozpocznij naukę
paciorkowce Streptococcus Enterococcus
Laseczki gram-dodatnie
rozpocznij naukę
Bacillus, Clostridium
Pałeczki gram-dodatnie
rozpocznij naukę
Corynobacterium, Listeria, Lactobacillus, Actinomyces, Propionibacterium (acnes)
Gram ujemne enterobacteriaceae
rozpocznij naukę
Salmonella, Shigella, Serratia, Enterobacter, Citrobacter, Yersinia, Escherichia, Proteus
Inne pałeczki gram ujemne
rozpocznij naukę
Vibrio (cholerae), Pseudomonas (aeruginosa), Helicobacter pylori, Legionella
Ziarenkowce gram-ujemne
rozpocznij naukę
Neisseria (meningitidis)
prątki gram-ujemne
rozpocznij naukę
Mycobacterium (tuberculosis)
Gruźlica
rozpocznij naukę
Mycobacterium tuberculosis
Dżuma
rozpocznij naukę
Yersinia pestis
wąglik
rozpocznij naukę
Bacillus anthracis
błonica
rozpocznij naukę
Corynobacterium diphtheriae
trądzik
rozpocznij naukę
Propionibacterium acnes
Jaką chorobę wywołuje Streptococcus pyogenes?
rozpocznij naukę
szkarlatyna, liszajec
Czym różnią się laseczki bacillus od clostridium?
rozpocznij naukę
bacillus są tlenowe a clostridium beztlenowe
Bakterie wytwarzające przetrwalniki
rozpocznij naukę
Laseczki bacillus, clostridium
W jakich produktach żywieniowych Bacillus cereus?
rozpocznij naukę
mleko, przyprawy, ryż (syndrom chińskich restauracji)
W jakiej temperaturze inaktywacja toksyny botulinowej?
rozpocznij naukę
80 stopni
Jak usuwać przetrwalniki?
rozpocznij naukę
dezynfekcja nieskuteczna, sterylizacja przemysłowa 121 stopni przez 15 min
Tworzenie się kamieni moczowych
rozpocznij naukę
Proteus (wytwarza ureazę która rozkłada mocznik do amoniaku i CO2, podnosi pH)
Czynniki wirulencji yersinia
rozpocznij naukę
oporność na fagocytozę, fibrynolizyna, koagulaza
Jaki grzyb najczęściej powoduje dermatofitozę? (na skórze)
rozpocznij naukę
Trichophyton
Keratomikoza co to
rozpocznij naukę
grzybica rogówki
Gorzki smak mleka jest spowodowany
rozpocznij naukę
turolopsis
Pijany chleb jest rezultatem obecności jakiego grzyba
rozpocznij naukę
Fusarium
Jaka bakteria najczęściej powoduje zatrucia pokarmowe w Polsce
rozpocznij naukę
Salmonella
intoksykacja
rozpocznij naukę
spożycie żywności zawierającej egzotoksyny bakteryjne lub grzybicze
źródła zakażenia Campylobacter jejuni
rozpocznij naukę
woda i drób
przykłady antagonizmów bakteryjnych
rozpocznij naukę
E. coli hamuje s. aureus, Enterococcus hamuje gronkowce
Bakterie gnilne wskaźnikowe
rozpocznij naukę
E. coli, Klebsiella, Serratia, Enterobcter
Określenie jakości mikrobiologicznej mleka za pomocą czego
rozpocznij naukę
próby reduktazowej z użyciem błękitu metylenowego
Gdzie występują dyfteroidy
rozpocznij naukę
górne drogi oddechowe?
Czynniki zjadliwości S. aureus
rozpocznij naukę
oporność na metycylinę - gen mecA, toksyny
Choroby podlegające rejestracji
rozpocznij naukę
mononukleoza zakaźna, różyczka, świnka, odra, grypa
Choroba weneryczną - jakie bakterie
rozpocznij naukę
chlamydia trachomatis
Główne przyczyny zakażeń u dzieci
rozpocznij naukę
Streptococcus pneumoniae (pneumokoki, płatowe zapalenie płuc), Neisseria meningitidis (meningokok, zapalenie opon mozgowo-rdzeniowych), Heamophilus influenze typu B (HIB, zakażenie opon mózgowych)
choroba chlamydia jakie objawy
rozpocznij naukę
zapalenie szyjki macicy, cewki moczowej, dróg oddechowych
Co niszczy tyndalizacja?
rozpocznij naukę
drobnoustroje na pożywkach mikrobiologicznych
Co wywołuje krwotoczne zapalenie węzłów śródpiersia?
rozpocznij naukę
Bacillus anthracis (wąglik)
Toksoid - szczepionka przeciwko jakiej bakterii?
rozpocznij naukę
Clostridium tetani (tężec)
Zjadliwość Helicobacter pylori
rozpocznij naukę
białka błony zewnętrznej, białko CsgA, toksyna VacA, ureaza
Co wytwarza salmonella
rozpocznij naukę
H2S siarkowodór
Miejscem docelowym aminoglikozydowe jest
rozpocznij naukę
podjednostka 30s rybosomu
Funkcje kapsydu
rozpocznij naukę
zapobiega inaktywacji i rozkładowi wirusa
W jakim celu stosuje się badania ASO?
rozpocznij naukę
wykrycie zakażenia paciorkowcem z grupy A (np. Streptococcus pyogenes)
Wirus HAV
rozpocznij naukę
ssRNA wirus, powoduje WZW typu A oraz żółtaczkę typu A, szczepienia zalecane dzieciom do 18 roku życia, personelowi medycznemu, osobom pracującym z żywnością
szczepionka BCG przeciwko czemu?
rozpocznij naukę
gruźlicy
Zoonozy
rozpocznij naukę
wąglik (Bacillus anthracis), dżuma (Yersinia pestis)
Yersinia pestis przez co jest przenoszona?
rozpocznij naukę
szczury, wiewiórki, króliki, pchły
Co zawierają ziarnistości?
rozpocznij naukę
cytokiny, czynniki pro- i przeciwzapalne, inne cząsteczki bioaktywne
Mycoplasma
rozpocznij naukę
najmniejsze bakterie, nie posiadają ściany komorkowej
Jakie bakterie są najbardziej odporne na antybiotyki?
rozpocznij naukę
Escherichia coli, staphylococcus aureus
na jakim podłożu się hoduje wirusy
rozpocznij naukę
z surowica (?)
jakie bakterie przenoszone są drogą kropelkową
rozpocznij naukę
streptococcus, Corynebacterium diphteriae (błonica), Neisseria meningitidis, Mycobacterium tuberculosis (gruźlica), Mycobacterium leprae (trąd)
Riketsje
rozpocznij naukę
wywołują riketsjozy, zakażenia uogólnione dotyczące płuc, nerek, wątroby, śledziony oraz OUN (grupa duru wysyłkowego i grupa gorączek plamistych), pasożyty ssaków oraz stawonogów
co powoduje otoczkowy typ e. coli K1
rozpocznij naukę
noworodkowe zapalenie opon mózgowych
leczenie w przeroście w jelicie clostridium defficile
rozpocznij naukę
antybiotyki (w lżejszych przypadkach metronidazol, w cięższych wankomycynę podczas leczenia szpitalnego)
czerwonka bakteryjną
rozpocznij naukę
Shigella dysenteriae
Bakteria która moze powodować próchnicę
rozpocznij naukę
Lactobacillus
ile ml moczu pobiera się do badań
rozpocznij naukę
5-20 ml
mocz - w jakim czasie przetransportować
rozpocznij naukę
w ciągu 2 H w temp pokojowe, do 4 h w temp 2-8 stopni, na podłożu w ciągu 24 h
kał - jak szybko przetransportować
rozpocznij naukę
w ciągu 2 H w ten pokojowej, w ciągu 24h w temp 2-8stopni, na podłożu do 72 h
wymaz z nosa, gardła jak szybko
rozpocznij naukę
w ciągu 24h w temp pokojowej
ile pobiera się płynu mózgowo-rdzeniowego i w czym transportuje
rozpocznij naukę
5-10 ml, jałowy pojemnik ogrzany do 37 stopni

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.