Zmysły

 0    96 fiszek    ostracyzm88
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Transdukcja
rozpocznij naukę
przetwarzanie energii bodźca w impuls, który następnie jest przetwarzany przez mózg i dzięki temu możemy interpretować, z jakim zjawiskiem mamy do czynienia
Wrażenie
rozpocznij naukę
proces, w którym pobudzony receptor wytwarza wzorzec informacji nerwowych reprezentujących bodziec w mózgu, dając początek wstępnemu doświadczeniu owego bodźca. Wrażenie obejmuje przekształcenie stymulacji do postaci zrozumiałej dla mózgu
Podobieństwo narządów zmysłów
rozpocznij naukę
Narządy zmysłów są do siebie podobne na podstawowym poziomie. Wszystkie przekształcają stymulację fizyczną w impulsy nerwowe, prowadzące do odbioru wrażeń.
Percepcja
rozpocznij naukę
proces umysłowy opracowujący i nadający znaczenie docierającym do nas wzorom sensorycznym, tworzy interpretację wrażenia.
na podstawie neuronalnych reprezentacji bodźców.
rozpocznij naukę
powstają wrażenia zmysłowe otaczającego nas świata
Transdukcja, adaptacja sensoryczna i progi
rozpocznij naukę
atrybuty wspólne wszystkim zmysłom. Determinują, które bodźce staną się wrażeniem, jakie będą właściwości i wpływ tego wrażenia i czy uda mu się wzbudzić nasze zainteresowanie.
stymulacja staje się percepcją-1.
rozpocznij naukę
Bodźce fizyczne przechodzą w oku transdukcję
stymulacja staje się percepcją-2.
rozpocznij naukę
Impulsy nerwowe przesyłane są do mózgowej kory sensorycznej, gdzie zmieniają się w widzenia barw, jasności, kształtów i ruchów
stymulacja staje się percepcją-3.
rozpocznij naukę
Proces percepcji dokonuje interpretacji wrażeń, łącząc je ze wspomnieniami, oczekiwaniami, emocjami i motywami w innych częściach mózgu
transdukcja
rozpocznij naukę
przekształcanie stymulacji we wrażenia
komunikacja sensoryczna z mózgiem
rozpocznij naukę
ma postać impulsów nerwowych, płynących przez neurony, które nie są w stanie przekazywać fal dźwiękowych czy świetlnych, ani żadnych innych zewnętrznych bodźców.
światło dociera do
rozpocznij naukę
tylnej części oka, gdzie informacje, jakie niesie, zostają przekształcone w impulsy nerwowe
substancje chemiczne, które składają się na smak docierają do
rozpocznij naukę
języka
receptory czuciowe
rozpocznij naukę
znajdują się w narządach zmysłów, ichktórych zadaniem jest przekształcenie docierających do nich bodźców w sygnały elektrochemiczne
sygnały elektrochemiczne
rozpocznij naukę
jedyny język rozumiany przez mózg
kiedy pojawiają się wrażenia?
rozpocznij naukę
Wrażenia pojawiają się, kiedy impuls nerwowy dotrze do kory mózgowej. Cały proces zachodzi natychmiastowo i bezpośrednio
fotopsje
rozpocznij naukę
wzrokowe obrazy wywołane oszukaniem zmysłu wzrokowego za pomocą ucisku stymulującego nerw wzrokowy w podobny sposób jak światło. Pokazuje to, że fale świetlne nie są warunkiem do powstania wrażenia światła.
gdzie żywot kończy bodziec?
rozpocznij naukę
w receptorze
progi
rozpocznij naukę
granice wrażeń
progi absolutne
rozpocznij naukę
rodzaje stymulacji, które są minimalną ilością energii fizycznej, konieczną do wywołania wrażenia zmysłowego, podlega zmianom wraz z czujnością umysłu i stanem fizycznym.
psychofizyka
rozpocznij naukę
badania polegające na eksperymentach zaplanowanych w celu ustalenia progów dla różnorodnych rodzajów stymulacji
próg różnicy
rozpocznij naukę
najmniejsza fizyczna różnica między dwoma bodźcami, którą człowiek jest w stanie wykryć w 50% prób.
Najmniejsza wykrywalna różnica w intensywności bodźca jest zawsze duża
rozpocznij naukę
gdy intensywność bodźca jest wysoka
Najmniejsza wykrywalna różnica w intensywności bodźca jest zawsze mała
rozpocznij naukę
gdy intensywność bodźca jest mała
prawo webera
rozpocznij naukę
- wielkość najmniejszej wykrywalnej różnicy w intensywności bodźca jest proporcjonalna do intensywności tego bodźca
Teoria detekcji sygnałów
rozpocznij naukę
wrażenie nie jest doświadczeniem zero-jedynkowym, ale prawdopodobieństwem, że sygnał zostanie wykryty i odpowiednio przetworzony
Teoria detekcji sygnałów 1.
rozpocznij naukę
Uwzględnia czynnik zmienności ludzkich sądów
teoria detekcji sygnałów 2.
rozpocznij naukę
Określa warunki, w których pojawia się sygnał
teoria detekcji sygnałów 3.
rozpocznij naukę
. Dostrzega, że obserwator, którego stan fizyczny i umysłowy podlega wahaniom, musi porównać doświadczenie zmysłowe ze zmieniającymi się oczekiwaniami i uwarunkowaniami biologicznymi
teoria detekcji sygnałów 4.
rozpocznij naukę
Dostarcza trafniejszego opisu wrażeń niż klasyczna psychofizyka
Narządy zmysłów są wykrywaczami zmiany
rozpocznij naukę
ich receptory specjalizują się w gromadzeniu informacji o nowych i zmiennych zdarzeniach.
Adaptacja sensoryczna
rozpocznij naukę
zjawisko zmniejszającej się wrażliwości narządów zmysłowych na przedłużającą się stymulację.
zmysły
rozpocznij naukę
Wzrok, słuch, węch, smak, dotyk, czucie bólu, określenie pozycji ciała
zmysły łączy
rozpocznij naukę
przekształcają energie bodźca w impulsy nerwowe, są bardziej wrażliwe na zmianę niż stałą stymulację, dostarczają informacji na temat świata
zmysły różnią się
rozpocznij naukę
: każdy wykorzystuje inną postać energii bodźców, pozyskane informacje przesyłają do odmiennych części mózgu, inaczej zbudowane, powodują różne doznania
wzrok
rozpocznij naukę
najbardziej złożony, najlepiej rozwinięty, najważniejszy zmysł, pozwala wykrywać pożądane cele, zagrożenia, zmiany w otoczeniu fizycznym
anatomia wrażeń wzrokowych
rozpocznij naukę
oko zbiera światło przez soczewkę, ogniskuje je i wytwarza obraz na siatkówce.
transdukcja zachodzi w
rozpocznij naukę
siatkówce
u osób krótkowzrocznych
rozpocznij naukę
soczewka ogniskuje światło przed siatkówką
u osób dalekowzrocznych
rozpocznij naukę
punkt skupienia fal świetlnych leży za siatkówką
fotoreceptory
rozpocznij naukę
światłoczułe komórki nerwowe, które wykonują pracę w siatkówce. Dzielą się na pręciki i czopki, które absorbują energię świetlną i regulują wytwarzanie impulsów nerwowych
pręciki
rozpocznij naukę
wykrywają małe ilości światła w nocy, nie potrafią dokonać różnicowania, które by pozwalało na powstawanie wrażeń barwnych
czopki
rozpocznij naukę
dokonywanie rozróżnień koniecznych do powstawania wrażeń barwnych, wykrywają fale świetlne, które są rozpoznawane jako niebieskie, czerwone, zielone. Koncentrują się w środku siatkówki.
komórki dwubiegunowe
rozpocznij naukę
zbieranie impulsów z fotoreceptorów i przesyłanie ich do komórek zwojowych
komórki zwojowe
rozpocznij naukę
- tworzą nerw wzrokowy, który przesyła informacje z oka do mózgu
ślepa plamka
rozpocznij naukę
w miejscu w którym nerw opuszcza oko, jej skutkiem jest przerwa w polu widzenia, to co nie jest rejestrowane przez jedno oko, jest rejestrowane przez drugie, a mózg uzupełnia obraz informacjami pasującymi
ślepota
rozpocznij naukę
Może być następstwem uszkodzenia siatkówki, zaćmy, uszkodzenia nerwu wzrokowego lub obszarów przetwarzających informacje wzrokowe w mózgu.
Wrażenie jasności
rozpocznij naukę
skutek intensywności czy amplitudy światła determinowany jego ilością trafiającą na siatkówkę oka. Jasne światło to bardziej intensywna fala światła, która powoduje dużą aktywność neuronów w siatkówce. Światło słabe nie wywołuje tak wzmożonej aktywności.
Barwy
rozpocznij naukę
są wrażeniami wytwarzanymi przez mózg na podstawie długości fal świetlnych wpadających do naszych oczu. Kolor jest psychologiczną właściwością naszych doznań zmysłowych.
kiedy powstaje wrażenie koloru
rozpocznij naukę
gdy długość fal w promieniu światła zostaje zakodowana w receptorze w postaci impulsów nerwowych i przesłania do obszarów mózgu, przetwarzających informacje sensoryczne.
długie fale
rozpocznij naukę
wywołują kolor czerwony
krótkie fale
rozpocznij naukę
wywołują kolor niebieski
średnie fale
rozpocznij naukę
wywołują kolory żółty i zielony
teoria trzech barw
rozpocznij naukę
wyjaśnia przetwarzanie barw w czopkach
teoria procesu przeciwstawnego
rozpocznij naukę
tłumaczy, co dzieje się w komórkach dwubiegunowych i na kolejnych piętrach układu wzrokowego
ślepota na barwy
rozpocznij naukę
deficyt w obszarze rozróżniania barw, częstość zaburzeń różna w grupach etnicznych.
trudności z rozpoznaniem kolorów
rozpocznij naukę
1. bladych 2. zielonego i czerwonego 3. niebieski i żółty (rzadko)
słuch
rozpocznij naukę
- umożliwia lokalizowanie obiektów w przestrzeni, w przypadku zdarzeń odległych może nawet stać się ważniejszy od wzroku, może nas powiadomić o zdarzeniach, których nie możemy zobaczyć.
kamerton
rozpocznij naukę
wydaje najczęstsze dźwięki na ziemi
częstotliwość
rozpocznij naukę
odnosi się do liczby drgań, cyklu wykonywanych przez fale w danym czasie, określa wysokość dźwięku, zazwyczaj wyrażana w cyklach na sekundę lub hercach
amplituda
rozpocznij naukę
miara fizycznej fali dźwiękowej, zdefiniowana w jednostkach ciśnienia czy energii dźwięku
ślimak
rozpocznij naukę
skupia drgania na błonie podstawnej.
błona podstawowa
rozpocznij naukę
przekształca drgania w impulsy nerwowe
informacja nerwowa
rozpocznij naukę
wędruje do kory słuchowej w mózgu
własności sensoryczne fal dźwiękowych
rozpocznij naukę
ton, głośność, barwa
wrażenia tonu
rozpocznij naukę
częstotliwość fali dźwiękowej określa wartość dźwięku czyli jego ton, wysokie częstotliwości dają dźwięki wysokie, a niskie- dźwięki niskie. Nasza wrażliwość obejmuje częstotliwości od 20 cykli na sekundę do 20000 cykli na sekundę.
Dźwięki między 1000 a 5000 herców
rozpocznij naukę
ponieważ jest to zakres częstotliwości mowy, a słuch wykształcił w procesie ewolucji wrażliwość na dźwięki w tym zakresie. Kanał słuchowy został ukształtowany tak, by wzmacniać dźwięki mowy.
wrażenia głośności
rozpocznij naukę
głośność determinowana jest amplitudą fali dźwiękowej. Bardziej intensywne fale dźwiękowe odczuwane są jakie dźwięki głośniejsze, a fale o małej amplitudzie są doświadczane jako dźwięki ciche.
wrażenia barwy
rozpocznij naukę
barwa jest właściwością, która umożliwia odróżnianie od siebie głosów Utrata słuchu
pogorszenie słuchu
rozpocznij naukę
) towarzyszy zazwyczaj starzeniu. Może być także skutkiem schorzeń np. świnki, które atakują nerwy słuchowe. Może wynikać także z narażenia na hałas, który niszczy komórki włoskowate w ślimaku.
Mechanizmy umożliwiające śledzenie pozycji ciała, ruchów i równowagi składają się z
rozpocznij naukę
zmysłu przedsionkowego i kinestetycznego.
zmysł przedsionkowy
rozpocznij naukę
- pozwala na określenie pozycji ciała względem grawitacji, dostarcza informacji o położeniu ciała, mówi nam czy się poruszamy i jak ten ruch się zmienia. Receptorami są włoski w kanałach półkolistych ucha wewnętrznego
zmysł kinestetyczny
rozpocznij naukę
- informujący nas o pozycji i ruchach ciała, śledzi położenie części ciała względem siebie, zapewnia stałą sensoryczną informację zwrotną na temat aktywności motorycznej mięśni.
węch
rozpocznij naukę
przekłada się na serie zdarzeń biochemicznych, ma ścisłe powiązanie z pamięcią, wykrywa potencjalne źródła zagrożenia i pomaga ich unikać.
Zwierzęta a węch
rozpocznij naukę
, porozumiewają się między sobą wydzielając i wykrywając sygnały węchowe zwane feromonami.
Ludzie a węch
rozpocznij naukę
posługują się powonieniem głównie w połączeniu ze smakiem, ale mogą także wykorzystywać feromony w celu identyfikowania członków rodziny czy partnerów seksualnych
Smak
rozpocznij naukę
zmysł o charakterze chemicznym, współpracuje z węchem, pozwala na rozpoznawanie czterech smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego
umami
rozpocznij naukę
piąty smak
odczuwanie smaku, ludzie:
rozpocznij naukę
różnią się właściwością na doznania smakowe, co wynika z gęstości rozmieszczenia kubków smakowych na języku
supertaster
rozpocznij naukę
osoby, które mają więcej kubków smakowych dla smaków gorzkich, są bardziej wrażliwi na smaki niż przeciętni ludzie, częściej mają awersję do określonych pokarmów
dlaczego supertaster ma większe szanse na przeżycie?
rozpocznij naukę
ponieważ większość trucizn jest gorzka
smak a receptory czuciowe
rozpocznij naukę
- różnią się u poszczególnych osób, więc różni się też nasze doświadczenie sensoryczne
gorąca linia
rozpocznij naukę
przekazuje informacje smakowe do wyspecjalizowanej kory, gdzie powstają smaki
utrata smaku
rozpocznij naukę
z powodu starości, z powodu niszczenia receptorów smakowych przez palenie papierosów, picie alkoholu i jedzenie ostrych potraw
wytrzymałość układu smakowego
rozpocznij naukę
wciąż się odnawia, jest wytrzymały na uszkodzenia, a całkowita utrata smaków jest niezwykle rzadka.
zmysły skórne
rozpocznij naukę
Skóra chroni nas przed uszkodzeniem powierzchni ciała, utrzymuje płyny ustrojowe, pomaga regulować temperaturę.
wrażliwość skóry
rozpocznij naukę
wrażliwość jest największa tam, gdzie jest najbardziej potrzebna- twarz, język, dłonie.
rola dotyku w relacjach międzyludzkich
rozpocznij naukę
Przez niego komunikujemy pragnienie otrzymania lub dania otuchy, wsparcia, miłości i namiętności. Jest głównym stymulatorem podniecenia seksualnego. Niezbędny dla zdrowego rozwoju
synestezja
rozpocznij naukę
pozwala na odczuwanie otaczającego świata między modalnościami zmysłowymi, może tłumaczyć aury rzekomo dostrzegane wokół ludzi przez mistyków
ból
rozpocznij naukę
może powstać wskutek różnego rodzaju intensywnej stymulacji. Na ból składają się stymulacje, nastroje i oczekiwania
kończyna fantomowa
rozpocznij naukę
stan, w którym osoba po amputacji doświadcza wrażeń, czasem bardzo bolesnych, które zdają się mieć źródło w brakującej części ciała.
teoria tamy
rozpocznij naukę
tłumaczy, dlaczego ból można czasem zablokować środkami przeciwbólowymi, innymi bodźcami czy oczekiwaniem skuteczności terapii
leki przeciwbólowe
rozpocznij naukę
mają one też niepożądane efekty np. uszkodzenie układu trawiennego, wątroby, uzależnienia
Techniki psychologiczne
rozpocznij naukę
na radzenie sobie z bólem, np. hipnoza czy relaksacja
efekt placebo
rozpocznij naukę
reakcja na placebo (imitację leku) wywołana przekonaniem, że podana substancja jest prawdziwym lekarstwem
tolerancja na ból
rozpocznij naukę
próg bólu różni się u poszczególnych osób. Skany mózgu ludzi bardzo wrażliwych na ból wskazują silniejszą aktywację wzgórza i kory przedniej

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.