Jedzenie, gotowanie 1.

 0    82 fiszki    13Gabi
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
prezzemolo
rozpocznij naukę
pietruszka
al forno
rozpocznij naukę
w piekarniku
carne di manzo/bovina
rozpocznij naukę
wołowina / wołowina
cottura
rozpocznij naukę
Gotowanie, pieczenie
la carne
rozpocznij naukę
mięso
aromi
rozpocznij naukę
aromaty, przyprawy
in padella
rozpocznij naukę
na patelni
zafferano
rozpocznij naukę
szafran
origano
rozpocznij naukę
oregano
carne di vitello
rozpocznij naukę
mięso cielęce
in casseruola
rozpocznij naukę
w rondlu
rosmarino
rozpocznij naukę
rozmaryn
carne di pollo
rozpocznij naukę
mięso z kurczaka
assaggiare
rozpocznij naukę
próbować/ degustować
il ingrediente
rozpocznij naukę
składnik
la fetta / la fetta di pane
rozpocznij naukę
kromka, plaster, kawałek
la sale
rozpocznij naukę
Sól
scuro
rozpocznij naukę
ciemny
raffermo
rozpocznij naukę
czerstwy
il aceto
rozpocznij naukę
ocet
olio d'oliva
rozpocznij naukę
oliwa z oliwek
pomodoro
rozpocznij naukę
pomidor
cipolla
rozpocznij naukę
cebula
cetriolo – ogórek
rozpocznij naukę
ogórek - ogórek
basilico
rozpocznij naukę
bazylia
pepe
rozpocznij naukę
pieprz
aggiungere
rozpocznij naukę
dodawać
condire
rozpocznij naukę
przyprawiać
mettere
rozpocznij naukę
wkładać
Metti il pane a bagno
rozpocznij naukę
nasącz chleb
Strizzare
rozpocznij naukę
ukręcić, ścisnąć
Strizza il pane con i mani
rozpocznij naukę
Wyciskać chleb rękami.
tagliare
rozpocznij naukę
kroić, ciąć
Kroić na plastry pomidory, cebulę i ogórek.
rozpocznij naukę
Tagli a fette i pomodori, la cipolla e il cetriolo.
Mescolare
rozpocznij naukę
łaczyć, mieszać
Mescola tutti gli ingredienti.
rozpocznij naukę
Połącz/ wymieszaj wszystkie składniki.
in abbondanza
rozpocznij naukę
w obfitości, obficie
il frigorifero – lodówka
rozpocznij naukę
lodówka - lodówka
fresco
rozpocznij naukę
świeży
l'insalatiera
rozpocznij naukę
miska, salaterka
freddo
rozpocznij naukę
zimny
da ultimo
rozpocznij naukę
wreszcie, na koniec
maggiore
rozpocznij naukę
większy
maggioranza
rozpocznij naukę
większość
mantenere
rozpocznij naukę
utrzymać, zachować
mantenere una tradizione
rozpocznij naukę
zachowywać tradycję
pietanza
rozpocznij naukę
danie
assagiare una pietanza
rozpocznij naukę
próbować/ degustować danie
il pasto
rozpocznij naukę
posiłek
cucinare il pasto
rozpocznij naukę
gotować/ przygotowywać posiłek
occupare
rozpocznij naukę
zajmować coś, okupować
occupare un posto
rozpocznij naukę
zajmować/ okupować miejsce
fornello
rozpocznij naukę
zajmować coś, okupować
Stare davanti ai fornelli
rozpocznij naukę
Stać przed palnikami (kuchenką?)
fatto in casa
rozpocznij naukę
domowej roboty
parmigiano
rozpocznij naukę
Parmezan
carota
rozpocznij naukę
marchew
l'aglio
rozpocznij naukę
czosnek
sarde
rozpocznij naukę
sardynki
tagliare a fette sottili
rozpocznij naukę
pokroić w cienkie plasterki
il pezzetto
rozpocznij naukę
kawałek, fragment
spicchio di aglio
rozpocznij naukę
ząbek czosnku
sciacquare
rozpocznij naukę
przemyć, wypłukać, opłukać
sciogliere
rozpocznij naukę
topić, rozpuszczać, rozwiązać
dorato
rozpocznij naukę
złoty, złocisty
di colore dorato
rozpocznij naukę
w złotym kolorze
fiamma bassa
rozpocznij naukę
mały ogień
Cuocere per 10 minuti a fiamma bassa.
rozpocznij naukę
Gotować na małym ogniu przez 10 min.
scolare
rozpocznij naukę
odzedzać
versare – przelewać
rozpocznij naukę
wlać - przelewać
versare i soldi (sul conto corrente)
rozpocznij naukę
przelewać pieniądze (na konto)
forchetta – widelec
rozpocznij naukę
widelec - widelec
schiacciare
rozpocznij naukę
zmiażdżyć, zgniatać, rozgniatać
pulire
rozpocznij naukę
czyścić
rosolare
rozpocznij naukę
smażyć
nel frattempo, mentre
rozpocznij naukę
w międzyczasie
bollire
rozpocznij naukę
wrzeć, ugotować
bollire l'acqua
rozpocznij naukę
wrząca woda
a fuoco lento
rozpocznij naukę
na małym (wolnym) ogniu
lessare
rozpocznij naukę
zagotować, doprowadzić do wrzenia
morbido
rozpocznij naukę
miękki
asciugare
rozpocznij naukę
wycierać, wysuszyć

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.