Pytanie |
Odpowiedź |
Definicja Mikrobiologii Przemysłowej rozpocznij naukę
|
|
wiedza mikrobiologiczna i inżynieryjna, zastosowanie mikroorganizmów, monitorowanie mikroflory szkodliwej
|
|
|
Mikrobiologia przemysłowa w przemyśle farmaceutycznym rozpocznij naukę
|
|
Produkcja antybiotyków, leków steroidowych i witamin
|
|
|
Etapy projektowania procesu biotechnologicznego rozpocznij naukę
|
|
Proces produkcji dóbr konsumpcyjnych; 1. Pomysł; 2. Analiza; 3. Poszukiwanie; 4. Opracowanie; 5. Analiza; 6. Ochrona...
|
|
|
W jaki sposób poszukiwane są organizmy producenckie? rozpocznij naukę
|
|
skrining, selektywne zabiegi, ocena przydatności
|
|
|
Idealny organizm producencki rozpocznij naukę
|
|
nie może być patogenn, łatwy w hodowli, w przechowywaniu, dostępny, najszybsza i najprostsza produkcja
|
|
|
Jakie warunki powinny być zapewnione podczas pobierania i transportu prób mikrobiologicznych? rozpocznij naukę
|
|
zasada aseptyki, zachowania warunków istniejących w środowisku, odpowiednich przyrządów, maksymalne skrócenie czasu, sterylizacja
|
|
|
Na czym polega skrining losowy? rozpocznij naukę
|
|
Wyizolowanie populacji w warunkach typowych dla jej wzrostu i biosyntezy
|
|
|
Bezpośredni racjonalny skrining rozpocznij naukę
|
|
hodowla w warunkach chemostatu, st. substratu ograniczającym wydzielanie produktu lub dodatkiem substancji determinujących proces biosyntezy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Mutanty z deficytem enzymu uczestniczącym w biosyntezie czynnika wzrostowego
|
|
|
Izolacja auksotrofów przy pomocy stempla rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Selekcja mutantów konstytutywnych rozpocznij naukę
|
|
szczepy, u których mutacja wywołała ekspresję genów kodujących enzymy, niezależna od induktora lub represora
|
|
|
Metody pośrednie racjonalnego skriningu rozpocznij naukę
|
|
detekcja i rewersja auksotrofi, selekcja mutantów o korzystnej morfologii, selekcja mutantów konstytutywnych, selekcja mutantów o wł, detoksykacyjnych
|
|
|
Ksantan - rola fizjologiczna i otrzymywanie rozpocznij naukę
|
|
chroni kolonie przed wyschnięciem oraz czynnikami bakteriobójczymi, otrzymywany jest w kadziach fermentacyjnych
|
|
|