Mięso

 0    6 fiszek    mmmlochowscy
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
W tkance łącznej włóknistej na pierwszy plan wysuwają się włókna kolagenowe, zaś w tkance łącznej sprężystej —
rozpocznij naukę
włókna elastynowe.
Temperatury stosowane podczas obróbki cieplnej mięsa powo­dują przemianę nierozpuszczalnego i trudno przyswajalnego przez organizm kolagenu w rozpuszczalną w wodzie i łatwo przyswa­jalną
rozpocznij naukę
glutynę.
Najmniej tkanki łącznej znajduje się w
rozpocznij naukę
mięśniach najdłuższych grzbietu i mięśniach biodrowych zewnętrznych.
Strawność mięsa polepsza się wraz z procento­wym wzrostem
rozpocznij naukę
Strawność mięsa polepsza się wraz z procento­wym wzrostem ilości tkanki łącznej luźnej w ogólnej ilości tkan­ki łącznej
Tkanka łączna włóknista zwiększa _______ mięsa, sprę­żysta — obniża ją.
rozpocznij naukę
Tkanka łączna włóknista zwiększa wodochłonność mięsa, sprę­żysta — obniża ją.
do produk­cji wędlin parzonych (o większej zawartości wody) nietrwałych, nadaje się mięso bardziej wodochłonne, poprzerastane ________, zaś do wędlin surowych — wymaga się mięsa _______, o możliwie małej wodochłonności.
rozpocznij naukę
do produk­cji wędlin parzonych (o większej zawartości wody) nietrwałych, nadaje się mięso bardziej wodochłonne, poprzerastane tkanką łączną włóknistą, zaś do wędlin surowych — wymaga się mięsa nieścięgnistego, o możliwie małej wodochłonności.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.