Pytanie |
Odpowiedź |
Aspiryna popita mlekiem lub wodą rozpocznij naukę
|
|
zmiana pH. Mleko ma pH lekko kwaśne/obojętne, tzn. podwyższy pH żołądka. Kwaśny lek się gorzej wchłonie w bardziej zasadowym środowisku, bo powstanie więcej form zjonizowanych. doraźnie, nie przewlekle.
|
|
|
Lewodopa z błonnikiem nierozpuszczalnym rozpocznij naukę
|
|
skrócenie pasażu, ograniczenie metabolizmu leku na obwodzie, dobra rzecz, bo zależy nam żeby metabolizm był w OUN, dodatkowo mniej zaparć
|
|
|
Antydepresanty, paracetamol rozpocznij naukę
|
|
pektyny z jabłek (adsorbcja)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
błonnik nierozp: wzrost perystaltyki, spadek kontaktu ze śluzówką
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
błonnik nierozp: wzrost perystaltyki, spadek kontaktu ze śluzówką
|
|
|
Lewostatyna, leki przeciwcukrzycowe (metformina, gibenklamid) rozpocznij naukę
|
|
błonnik nierozp: wzrost perystaltyki, spadek kontaktu ze śluzówką
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
błonnik rozp (pektyny): dłużej w żołądku, póżniej dotrze do miejsca wchłaniania, tez błonnik może go absorbować: spadek Cmax i chyba wzrost Tmax. Tylko doraźnie ma to znaczenie.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
minerały (wapń, magnez, żelazo, glin)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
kompleksowanie i adsorbcja innych leków, np. antybiotyków, przez to że są tlenkami, wodorotlenkami, spadek wchłaniania
|
|
|
Antybiotyk np. tetracykliny rozpocznij naukę
|
|
interakcje z antaacida, bo jony kompleksują i też produkty bogate w wapń, spadek wchłaniania
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
kompleksowanie, wapń, spadek wchłaniania
|
|
|
B adrenolityki, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, TLDP metyloksantyny rozpocznij naukę
|
|
tłuszcze: wzrost wchłaniania przez lipofilność leku, żółć, wzrost rozpuszczalności, wzrost wchłaniania
|
|
|
Loperamid, przeciwbiegunkowy rozpocznij naukę
|
|
opioid, dzięki glikoproteinie p działa tylko w jelicie i nie dostaje się do mózgu. Gdy inhibitor glikoproteiny p: wchłania się do mózgu i depresja oddechowa
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Cyklosporyna, immunosupresyjna i sok grejpfrutowy rozpocznij naukę
|
|
sok hamuje glikoproteinę P przez co więcej się wchłonie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|