ksiazka

 0    40 fiszek    paginobwolut
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Kora ruchowa mózgu
rozpocznij naukę
obszar kory mózgu.
Rdzeń Kręgowy
rozpocznij naukę
Czesc ośrodkowego układu nerwowego.
Miocyt, Włókna Mięśniowe
rozpocznij naukę
Element strukturalny tkanki mięśniowej.
Sarkomer
rozpocznij naukę
Podstawowa jednostka strukturalna i funkcjonalna
Neuron
rozpocznij naukę
Komórka nerwowa
Mostek poprzeczny
rozpocznij naukę
Funkcjonalne i dynamiczne połączenie między filamentami.
Depolaryzacja
rozpocznij naukę
zmniejszenie ujemnego potencjału elektrycznego.
Sarkolemma
rozpocznij naukę
Błona komórkowa miocytu.
Retikulum Sarkoplazmatyczne
rozpocznij naukę
reguluje stężenie wapnia w cytozolu komórek mięśniowych.
Adenina
rozpocznij naukę
zasada azotowa, składnik ATP.
z czego składa się cząsteczka ATP?
rozpocznij naukę
zasada azotowa, cukier ryboza i trzy reszty kwasu ortofosforowego.
wiązania bezwodnikowe
rozpocznij naukę
takie, przy powstawaniu których, zostaje wytworzona woda.
Fosforylacja
rozpocznij naukę
przeniesienie na związki grupy fosforanowej
Fosfokreatyna
rozpocznij naukę
magazynuje energię niezbędna do skurczu mięśni.
reakcja katalizowana
rozpocznij naukę
efekt wzrost szybkości reakcji chemicznej
kinaza kreatynowa
rozpocznij naukę
Enzym, Występuje przede wszystkim w tkankach i komórkach o dużym zapotrzebowaniu na energię.
sarkoplazma
rozpocznij naukę
cytoplazma komórki mięśniowej.
wapn
rozpocznij naukę
jeden ze składników mineralnych występujący w organizmie człowieka.
Tropiomiozyna
rozpocznij naukę
białko fibrylarne (wlokienkowe)
troponina
rozpocznij naukę
białka kurczliwe mięśni poprzecznie prążkowanych.
aktyna
rozpocznij naukę
jest to białko kurczliwe mięśni, stanowiące 25% masy białek mięśnia.
kreatyna
rozpocznij naukę
Jest wykorzystywana przez komórki mięśni do produkcji i magazynowania związków wysokoenergetycznych.
Cukry proste
rozpocznij naukę
To pojedyncze cząsteczki, które nie ulegają rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych.
Glukoza
rozpocznij naukę
cukier prosty, który jest podstawowym źródłem energii w organizmie człowieka.
kwasy tłuszczowe
rozpocznij naukę
występują naturalnie jako składniki tłuszczów lub też występują w tak zwanej postaci "wolnej", jako wolne kwasy tłuszczowe.
Glicerol
rozpocznij naukę
jest to najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).
Miozyna
rozpocznij naukę
białko wchodzące w skład kurczliwych włókien grubych w komórkach, zwłaszcza w mięśniach.
Główka miozyny
rozpocznij naukę
powoduje przesunięcie filamentów aktynowych i skrócenie sarkomeru.
Fosfor
rozpocznij naukę
Uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego.
filament
rozpocznij naukę
grupka białek wlokienkowych
hydroliza
rozpocznij naukę
reakcja podwójnej wymiany (często odwracalna), która przebiega między wodą i rozpuszczoną w niej substancją.
jon
rozpocznij naukę
atom lub grupa atomów połączonych wiązaniami chemicznymi, która ma niedomiar lub nadmiar elektronów w stosunku do protonów.
sekwestracja
rozpocznij naukę
"wyłapanie" (związanie) substancji w środowisku przez inną substancję
ATPaza
rozpocznij naukę
enzymy, wyróżniane ze względu na funkcję, katalizujące hydrolizę adenozyno-5′-trifosforanu i wykorzystujący energię z tej hydrolizy.
pompa sodowo-potasowa
rozpocznij naukę
enzym białkowy uczestniczący w aktywnym transporcie kationów sodu (Na+) i potasu (K+)
fosforany kreatyny
rozpocznij naukę
ufosforylowana postać kreatyny. Bierze udział w produkcji energii zachodzącym w komórkach mięśniowych,
glikoliza beztlenowa
rozpocznij naukę
pirogronian zostaje zamieniony w mleczan w trakcie dehydrogenazy mleczanowej
glikogen mięśniowy
rozpocznij naukę
to zapasowy polisacharyd (wielocukier) zwierzęcy podobny do skrobi, który składa się z połączonych ze sobą wielu cząsteczek glukozy. Jest magazynowany głównie w mięśniach i wątrobie.
Mleczan, kwas mlekowy
rozpocznij naukę
to jonowa forma kwasu mlekowego i końcowy produkt glikolizy beztlenowej
Glikogenoliza
rozpocznij naukę
uwalnianie glukozy do układu krążenia.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.