Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Czesc ośrodkowego układu nerwowego.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Element strukturalny tkanki mięśniowej.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Podstawowa jednostka strukturalna i funkcjonalna
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Funkcjonalne i dynamiczne połączenie między filamentami.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zmniejszenie ujemnego potencjału elektrycznego.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Retikulum Sarkoplazmatyczne rozpocznij naukę
|
|
reguluje stężenie wapnia w cytozolu komórek mięśniowych.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zasada azotowa, składnik ATP.
|
|
|
z czego składa się cząsteczka ATP? rozpocznij naukę
|
|
zasada azotowa, cukier ryboza i trzy reszty kwasu ortofosforowego.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
takie, przy powstawaniu których, zostaje wytworzona woda.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
przeniesienie na związki grupy fosforanowej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
magazynuje energię niezbędna do skurczu mięśni.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
efekt wzrost szybkości reakcji chemicznej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Enzym, Występuje przede wszystkim w tkankach i komórkach o dużym zapotrzebowaniu na energię.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
cytoplazma komórki mięśniowej.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
jeden ze składników mineralnych występujący w organizmie człowieka.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
białko fibrylarne (wlokienkowe)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
białka kurczliwe mięśni poprzecznie prążkowanych.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
jest to białko kurczliwe mięśni, stanowiące 25% masy białek mięśnia.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Jest wykorzystywana przez komórki mięśni do produkcji i magazynowania związków wysokoenergetycznych.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
To pojedyncze cząsteczki, które nie ulegają rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
cukier prosty, który jest podstawowym źródłem energii w organizmie człowieka.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
występują naturalnie jako składniki tłuszczów lub też występują w tak zwanej postaci "wolnej", jako wolne kwasy tłuszczowe.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
jest to najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
białko wchodzące w skład kurczliwych włókien grubych w komórkach, zwłaszcza w mięśniach.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
powoduje przesunięcie filamentów aktynowych i skrócenie sarkomeru.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
grupka białek wlokienkowych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
reakcja podwójnej wymiany (często odwracalna), która przebiega między wodą i rozpuszczoną w niej substancją.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
atom lub grupa atomów połączonych wiązaniami chemicznymi, która ma niedomiar lub nadmiar elektronów w stosunku do protonów.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
"wyłapanie" (związanie) substancji w środowisku przez inną substancję
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
enzymy, wyróżniane ze względu na funkcję, katalizujące hydrolizę adenozyno-5′-trifosforanu i wykorzystujący energię z tej hydrolizy.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
enzym białkowy uczestniczący w aktywnym transporcie kationów sodu (Na+) i potasu (K+)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
ufosforylowana postać kreatyny. Bierze udział w produkcji energii zachodzącym w komórkach mięśniowych,
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pirogronian zostaje zamieniony w mleczan w trakcie dehydrogenazy mleczanowej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
to zapasowy polisacharyd (wielocukier) zwierzęcy podobny do skrobi, który składa się z połączonych ze sobą wielu cząsteczek glukozy. Jest magazynowany głównie w mięśniach i wątrobie.
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
to jonowa forma kwasu mlekowego i końcowy produkt glikolizy beztlenowej
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
uwalnianie glukozy do układu krążenia.
|
|
|