chemia

 0    14 fiszek    mei_ku
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
co to są tłuszcze?
rozpocznij naukę
tłuszcze to estry wyższych kw. karboksylowych i glicerolu
Jak otrzymywać tłuszcze?
rozpocznij naukę
Mogę one powstawać w wyniku reakcji estryfikacji wyższych kwasów karboksylowych z glicerolem jednak nie produkuje się w ten sposób tłuszczów na skalę przemysłową
ogólny zapis równania otrzymywania tłuszczów w reakcji estryfikacji
rozpocznij naukę
Glicerol + kwasy tłuszczowe -> tłuszcz (ester) + woda
Jakie są rodzaje tłuszczów ze względu na pochodzenie lub występowanie
rozpocznij naukę
tłuszcze roślinne - np olej słonecznikowy olej sojowy oliwa z oliwek, zwierzęce na przykład smalec tran łój
Jakie są rodzaje tłuszczów ze względu na budowę cząsteczki
rozpocznij naukę
tłuszcze nienasycone (ciekłe) np oleje oliwy tran, nasycone (stałe) np masło smalec łój
zastosowanie tłuszczów
rozpocznij naukę
przemysł spożywczy, przemysł kosmetyczny - mydła to sole kwasów tłuszczowych funkcja nawilżająca, przemysł chemiczny produkcja farb olejnych
funkcje tłuszczów w organizmie
rozpocznij naukę
funkcje budulcowe (białka i sole mineralne) - energetyczne (głównie sacharydy i tłuszcze) -regulujące (głównie witaminy, woda i sole mineralne)
Pierwiastki chemiczne występujące w organizmie
rozpocznij naukę
makroelementy - inne - Mg, Ca, Cl, Na, K | stanowiące materiał budulcowy organizmów- C, H, O, N, P S | mikroelementy - F, I, Zn, Fe, B, Sa, Cu, Mn, Co
skład procentowy masowy organizmu człowieka
rozpocznij naukę
woda 60% Tłuszcze 20% białka 13% witaminy 6% sacharydy 1% Woda chroni organizm przed przegrzaniem. Warto spożywać tłuszcze nienasycone na przykład awokado
Co to są białka
rozpocznij naukę
białka wielkocząsteczkowe związki organiczne o bardzo skomplikowanej budowie; produkty reakcji łączenia się (kondensacji) aminokwasów
Jak powstają białka
rozpocznij naukę
białka powstają z aminokwasów zarówno z tych wytwarzanych przez sam organizm jak i tych pobieranych wraz z pokarmem
jak się rodzaje białek można wyróżnić
rozpocznij naukę
białka (proteiny) - PROSTE - są zbudowane wyłącznie z reszt aminokwasowych, ZŁOŻONE - oprócz części pochodzącej od aminokwasów zawierają pierwiastki chemiczne lub przyłączone cząsteczki innych związków chemicznych
jakim procesom odwracalnym ulegają białka?
rozpocznij naukę
Koagulacji odwracalnej, czyli wysalaniu i peptyzacji czyli procesie odwrotnym do wysalanja - żel rozp. się w wodzie i przechodzi ponownie w zol. ZOL + Na --(koagulacja odwracalna)--> żel. ŻEL + H20 --(peptyzacja)--> ZOL
Zol to roztwor widny białka, żel to zawiesina białka w wodzie
proces u nieodwracalny denaturacja
rozpocznij naukę
denaturacja zmiana struktury białka (koagulacja nieodwracalna) zachodząca pod wpływem: - podwyższonej temperatury, - roztworów kwasów zasad alkoholi oraz soli metali ciężkich
białko jaja kurzego na patelni

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.