anatomia bł.śluzowej jamy ustnej

 0    25 fiszek    igasliw
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
rodzaje błony śluzowej
rozpocznij naukę
żująca, wyściełająca, specjalna
żująca = mastykacyjna, gdzie występuje
rozpocznij naukę
w obrębie dziąsła i podniebienia twardego, w których błona śluzowa jest narażona na działanie sił ucisku i tarcia w trakcie żucia
wyściełająca występowanie
rozpocznij naukę
w obrębie warg, policzków podniebienia miękkiego, dolnej powierzchni języka i dna jamy ustnej
specjalna występowanie
rozpocznij naukę
błona śluzowa grzbietu języka
warstwy nabłonka wielowarstwowego płaskiego rogowaciejącego (od najgłębiej położonej)
rozpocznij naukę
podstawna, kolczysta, ziarnista, rogowa
warstwę rozrodczą tworzą
rozpocznij naukę
warstwa podstawna + część warstwy kolczystej
ortokeratynizacja
rozpocznij naukę
płaskie komórki nie zawierają jąder (w pełni zrogowaciałe)
parakeratynizacja
rozpocznij naukę
keratynocyty zawierają obkurczone jądra o zbitej keratynie (zrogowaciałe)
nabłonek wielowarstwowy płaski nierogowaciejący występowanie
rozpocznij naukę
wargi, policzki, podniebienie miękkie, dolna powierzchnia języka, dno jamy ustnej
unaczynienie języka
rozpocznij naukę
t. głęboka języka, t. podjęzykowa, gałęzie grzbietowe języka
unerwienie języka
rozpocznij naukę
ruchowo: nerw podjęzykowy; czuciowo: żuchwowy, językowo-gardłowy, błędny, twarzowy
brodawki języka
rozpocznij naukę
nitkowate, grzybowate, liściaste, okolone
nitkowate
rozpocznij naukę
długość0,7-3mm, stanowią ok. 90% wszystkich brodawek języka, ścierają się w czasie aktu żucia, pokryte nabłonkiem rogowaciejącym, funkcja mechaniczna -> częściowe rozdrobnienie pokarmu
grzybowate
rozpocznij naukę
między brodawkami nitkowatymi języka, głownie w okolicy końca języka i na brzegach, wysokość 0,7-1,8mm, około 200, funkcja mechaniczna i smakowa
liściaste
rozpocznij naukę
na brzegach tylnej części trzonu języka, ułożone równolegle do siebie, prostopadle do trzonu języka, typu smakowego
okolone
rozpocznij naukę
największe, wysokość nie przekracza 1mm, 10-12, rozmieszczone przed rowkiem granicznym na granicy trzonu i nasady języka, smakowe
ślinianki jamy ustnej
rozpocznij naukę
podjęzykowa, podżuchwowa, przyuszna
ślinianka podjęzykowa
rozpocznij naukę
przewód Bartholiniego, przewody Riviniego, na mięsku podjęzykowym, śluzowo-surowicza
ślinianka przyuszna
rozpocznij naukę
przewód Stenona, ujście na brodawce przyuszniczejsurowicza
ślinianka podżuchwowa
rozpocznij naukę
przewodem Whartona, uchodzi na mięsku podjęzykowym, surowiczo-śluzowa, ale w większości surowicza
pH śliny
rozpocznij naukę
ślina naczczo jest hipotoniczna 4,5-8
składniki śliny
rozpocznij naukę
białka (albuminy, amylaza, lizozym, mucyny itd), małe organiczne molekuły (kreatynina, glukoza, lipidy, azot itd), elektolity, mikrobiota, krew i jej pochodne, komórki wyścielające, substancje zewnętrzne
funkcje śliny
rozpocznij naukę
ochronna, trawienna, udział w procesach gojenia, obronna, materiał diagnostyczny
gruczoły języka
rozpocznij naukę
gruczoły językowe przednie (dolna powierzchnia końca języka), gruczoły ebnera – poniżej podstawy brodawek okolonych, gruczoły językowe tylne i boczne
pierścień Waldeyera
rozpocznij naukę
grudki tk. limfoidalnej + migdałek podniebienny + brodawki liściaste języka

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.