Karta alkoholi

 0    23 fiszki    blazejstepien8
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
Bianco Frizante
rozpocznij naukę
szczep Glera białe wino nasycone dwutlenkiem węgla z nutą brzoskwiń
Bianco Verduzzo
rozpocznij naukę
szczep Verduzo białe wino o kwiatowo-owocowym zapachu z nutą słodyczy
Rosso Primitivo
rozpocznij naukę
szczep Primitivo wino czerwone o aromatycznym zapachu ciemnych owoców
Prosecco Mionetto
rozpocznij naukę
szczep Glera wino o słomkowym kolorze, wypłenione aromatem złocistych jabłek z nutą brzoskwiń
Gavi Conte Di Alari
rozpocznij naukę
szczep Cortese białe wino z włoskiego Piemontu, duża ilość intensywnych aromatów i smaków owoców cytrusowych
Rosso di Montalcino Campo ai Sassi Frescobaldi
rozpocznij naukę
szczep Rosso di Montalcino czerwone łagodne wino, które wcześnie dojrzewa, bogata struktura z dużą dawką wiśni i ciemnych śliwek oraz odrobiną nut przyprawowych
Valipocella Essere Cesari
rozpocznij naukę
szczep Corvina, Rondinella, Molinara czerwone wino z Wenecji o intensywnej i rubinowej barwie, charakteryzuje się dominującymi wiśniowymi nutami
Amarone della Valpolicella
rozpocznij naukę
szczep Corvina veronese, Rondinella wino powstaje z ręcznie zbieranych i starannie wyselekcjonowanych gron, mocno skoncentrowane, gęste. W zapachu czuć aromaty czerwonych owoców i wiśni z nutami wanilli oraz przypraw
Chcianti Castiglioni
rozpocznij naukę
szczep Chianti czerwone wino, które posiada aromaty ciemnych owoców, głównie wiśnia i śliwka węgierka, głębiej pojawia się żurawina, zioła oraz wanilia i kakao
Martini Fiero
rozpocznij naukę
koktaj z grupy aperitifow, oparty na słodko-gorzkim wermucie martini z nutą pomarańczy i mandarynek Martini Fiero, Tonic schweeps, lód
Hugo
rozpocznij naukę
Koktaj z płn Włoch oparty na winie musującym, syrop z czarnego bzu nadaje mu posmak słodyczy, którą przełamuje kwaskowa limonka i świeża mięta Frizante, syrop eldeflower, limonka, mięta, lód
Aperol Spritz
rozpocznij naukę
Aperol, frizante, woda gazowana, lód
Bellini
rozpocznij naukę
koktajl stworzony w latach 40 w Wenecji, lekkii mix białego wina musującego i musu z przoskwiń Puree brzoskiwniowe, Frizante, lód
Limoncello Spritz
rozpocznij naukę
Frizante, Limoncello, woda gazowana, lód
Mojito
rozpocznij naukę
słodko-kwaśny drink, bacardi, cukier trzcinowy, limonka, mięta, woda gazowana, kruszony lód
Bombay Tonic
rozpocznij naukę
Gin z tonikiem, którego bazą jest bombay Sapphire, tworzony z 10-ciu wyselekcjonowanych ziół. Podkręcmy go plasterkiem cytryny i gałązką aromatycznego tymianku. Gin bombay sapphire, tonic ginger, tymianek, cytryna, lód w kościach.
Dewar's 12 YO
rozpocznij naukę
Mieszanka najlepszych rodzajów whisky dojrzewających co najmniej 12 lat. Charakteryzuje się głęboko bursztynową barwą, owocową nutą zapachową, oraz bogatym, delikatnym smakiem.
Jack Daniel's Tennessee
rozpocznij naukę
każda kropla jest filtrowana przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego przez ok. 10 dni i nadaje jej charakterysztyczny łagodny smak Tennessee Whiskey.
Glenmorangie Ten Years
rozpocznij naukę
Słynna szkocka destylarnia tworzy doskonałą 10-letnią whisky typu Single Malt (whisky destylowane w jednej destylarni i wytwarzany z jednego rodzaju słodu jęczmiennego) o wspaniałym owocowo-kwiatowym aromacie i przyjemnym słodkim owocowym smaku.
Wermut Martini Bianco
rozpocznij naukę
Delikatny Wermut na bazie białego włoskiego wina z dodatkiem ziół i wanilii.
Rum Bacardi Carta Blanca
rozpocznij naukę
Klarowny, przejrzysty biały rum o subtelnym zapachu. Stanowi podstawę dla najpopularniejszych drinków świata - Mojito i Cuba Libre.
Gin Bombay Sapphire
rozpocznij naukę
Jest to wysokiej jakości Gin, wyróżniający się subtelnym smakiem i szczególnym procesem produkcji. Ma niepowtarzalny smak, na który składa się bukiet 10-ciu starannie wyselekcjonowanych ziół.
Grappa Via Moscato
rozpocznij naukę
Grappa di Moscato to destylat z wytłoczyn winogron szczepu Moscato, starzony przez co najmniej 18 miesięcy w beczkach ze slawońskiego dębu. W smaku łagodny, z delikatną słodyczą specyficzną dla gron Moscato.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.