Leçon 2

 0    90 fiszek    Priviera
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
kałamarnica
rozpocznij naukę
le calamar
krab
rozpocznij naukę
le crabe
przegrzebek
rozpocznij naukę
la coquille Saint-Jacques
krewetka
rozpocznij naukę
la crevette
rak
rozpocznij naukę
l'écrevisse (f)
homar
rozpocznij naukę
le homard
pstrąg
rozpocznij naukę
la truite
śledź
rozpocznij naukę
le hareng
makrela
rozpocznij naukę
le maquereau
owoce morza
rozpocznij naukę
les fruits de mer
ostryga
rozpocznij naukę
l'huître (f)
omułek
rozpocznij naukę
la moule
małż
rozpocznij naukę
la palourde
ośmiornica
rozpocznij naukę
le poulpe
okoń
rozpocznij naukę
le bar
dorsz
rozpocznij naukę
le cabillaud
leszcz morski
rozpocznij naukę
la dorade
płaszczka
rozpocznij naukę
la raie
sardynka
rozpocznij naukę
la sardine
łosoś
rozpocznij naukę
le saumon
tuńczyk
rozpocznij naukę
le thon
szkielet ryby/ości
rozpocznij naukę
l'arête (f)
muszla
rozpocznij naukę
la coquille
ikra
rozpocznij naukę
les œufs de poisson
szynka
rozpocznij naukę
le jambon
boczek w plasterkach
rozpocznij naukę
le lard
boczek w kostkach
rozpocznij naukę
le lardons
pasztet
rozpocznij naukę
le pâté
pieczeń
rozpocznij naukę
le rôti
Kiełbasy (f.pl)
rozpocznij naukę
Les saucisses (f.pl)
kiełbasa
rozpocznij naukę
la saucisson
stek
rozpocznij naukę
le steak
kotlet mielony
rozpocznij naukę
le steak haché
białe mięso
rozpocznij naukę
la viande blanche
Mięso mielone
rozpocznij naukę
la viande hachée
czerwone mięso
rozpocznij naukę
la viande rouge
pierś z kurczaka
rozpocznij naukę
le blanc de poulet
kotlet
rozpocznij naukę
la côtelette
żeberka (f)
rozpocznij naukę
les côtes (f)
mrożony
rozpocznij naukę
congelé
sezon
rozpocznij naukę
le saison
który
rozpocznij naukę
lequel
Kiedy złowiono tę rybę?
rozpocznij naukę
Quand est-ce que ce poisson a été pêché?
Proszę o podniesienie siatki.
rozpocznij naukę
Je voudrais que vous leviez les filets, s'il vous plaît.
Czy możesz usunąć grzbiety?
rozpocznij naukę
Est-ce que vous pouvez enlever les arêtes?
Ta ryba została złapana...
rozpocznij naukę
Ce poisson a été pris...
Chcesz, żebyśmy podnieśli sieci?
rozpocznij naukę
Est-ce que vous voulez qu'on lève les filets?
sprzedawca ryb
rozpocznij naukę
poissonnier/ère
sieć
rozpocznij naukę
le filet
łuski
rozpocznij naukę
Les écailles (f)
świeża woda
rozpocznij naukę
l'eau douce
hodowla
rozpocznij naukę
d'élevage
dziki
rozpocznij naukę
sauvage
słony
rozpocznij naukę
salé(e)
wędzony
rozpocznij naukę
fumé(e)
pokrój w filety
rozpocznij naukę
découpé(e) en filets
oszalały
rozpocznij naukę
désarêté(e)
Czy wiedziałeś?
rozpocznij naukę
Le saviez-vous?
ślimaki
rozpocznij naukę
les escargots (m)
żaba
rozpocznij naukę
le grenouille
rzeźnictwo
rozpocznij naukę
la boucherie
radzić
rozpocznij naukę
conseiller
kawałki
rozpocznij naukę
les morceaux
przepis
rozpocznij naukę
le recette
Kilo...
rozpocznij naukę
Un kilo de...
Kawałek ... poproszę
rozpocznij naukę
Une tranche de..., s'il vous plaît
Czy możesz to dla mnie pokroić?
rozpocznij naukę
Est-ce que vous pouvez me le trancher, s'il vous plaît?
Jaki jest najlepszy kawałek z...?
rozpocznij naukę
Quel est le meilleur morceau pour...?
Tak proszę pana / pani
rozpocznij naukę
Oui monsieur/madame
Jak dużo chcesz?
rozpocznij naukę
Vous en voulez combien?
Radziłbym ci...
rozpocznij naukę
Je vous conseillerais...
Rzeźnik
rozpocznij naukę
boucher/ère
mięso
rozpocznij naukę
la viande
wędliny
rozpocznij naukę
la charcuterie
kawałek (mięsa)
rozpocznij naukę
le morceau (de viande)
wołowina
rozpocznij naukę
le boeuf
kurczak
rozpocznij naukę
le poulet
wieprzowina
rozpocznij naukę
le porc
owieczka (
rozpocznij naukę
l'agneau (m)
dziczyzna
rozpocznij naukę
le gibier
cielęcina
rozpocznij naukę
le veau
drób
rozpocznij naukę
la volaille
kaczka
rozpocznij naukę
le canard
gęś
rozpocznij naukę
l'oie (f)
indyk
rozpocznij naukę
la dinde
baranina
rozpocznij naukę
le mouton
podroby
rozpocznij naukę
Les abats
gotowany
rozpocznij naukę
cuit(e)
surowy
rozpocznij naukę
cru(e)
chowany na świeżym powietrzu
rozpocznij naukę
élevé(e) en plein air

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.