Biologia-wit.

 0    65 fiszek    kingabujalska5
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
rozpocznij naukę
ADEK
witaminy rozpuszczalne w wodzie
rozpocznij naukę
BC
awitaminoza
rozpocznij naukę
brak witamin w organizmie
hipowitaminoza
rozpocznij naukę
niedobór witamin
przyczyny braku witamin w organizmie
rozpocznij naukę
trudności z przyswajaniem, niewłaściwe dieta, zwiększone zapotrzebowanie na witaminy
hiperwitaminoza
rozpocznij naukę
nadmiar witamin
witaminy B, występowanie i funkcja
rozpocznij naukę
wpływają na działanie układu nerwowego, produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drożdże, jaja, mięso, rośliny strączkowe, wątroba.
witamina B1-funkcja
rozpocznij naukę
tiamina, uczestniczy w oddychaniu tlenowym
witamina B1-skutki niedoboru
rozpocznij naukę
beri-beri objawiająca się zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego
Witamina B2-funkcja
rozpocznij naukę
ryboflawina, uczestniczy w oddychaniu tlenowym, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania oczu oraz układu nerwowego i odpornościowego
Witamina B2-skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zajady w kącikach ust, łojotok, zapalenie języka, choroby oczu między innymi zaćma
witamina B3-funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w oddychaniu tlenowym oraz przemiany białek tłuszczów i węglowodanów odpowiada za właściwy stan skóry oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego
witamina B3-skutki niedoboru
rozpocznij naukę
pelagra objawiająca się zapaleniem skóry, zaburzeniami psychicznymi i biegunką
witamina B6-funkcje
rozpocznij naukę
pirydoksyna, uczestniczy w przemianach białek tłuszczów oraz węglowodanów jest niezbędna do syntezy niektórych hormonów i neuroprzekaźników na przykład serotoniny adrenaliny i prostaglandyn
witamina B6-skutki niedoboru
rozpocznij naukę
nadpobudliwość nerwowa, zmiany skórne, wypadanie włosów, drętwienie kończyn, niedokrwistość
witamina B12-funkcje
rozpocznij naukę
kobalamina, bierze udział w tworzeniu erytrocytów i leukocytów, uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów i białek wpływa prawidłowe działanie układu nerwowego i pokarmowego
witamina B12-skutki niedoboru
rozpocznij naukę
niedokrwistość, zaburzenia czynności układu pokarmowego, zwyrodnienia rdzenia kręgowego i nerwów obwodowych
kwas foliowy-funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w syntezie nukleotydów i kwasów nukleinowych oraz przemianach aminokwasów i białek, jest niezbędne do prawidłowego rozwoju komórek, wytwarzania składników krwi oraz prawidłowego rozwoju cewki nerwowej u płodu
kwas foliowy-skutki niedoboru
rozpocznij naukę
niedokrwistość, zaburzenia w działaniu układu pokarmowego i nerwowego, zaburzenia w rozwoju płodu
witamina H-funkcje
rozpocznij naukę
biotyna, uczestniczy w syntezie nukleotydów i kwasów nukleinowych, bierze udział w przemianach białek oraz węglowodanów jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu
witamina H skutki- niedoboru
rozpocznij naukę
zmiany skórne, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresja, niedokrwistość
kwas pantotenowy- funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w przemianach węglowodanów i tłuszczów, jest składnikiem koenzymu A który bierze udział w wielu procesach metabolicznych między innymi w oddychaniu tlenowym
kwas pantotenowy-skutki niedoboru
rozpocznij naukę
uszkadza korony nadnerczy, zaburzenia funkcjonowania układów mięśniowego i nerwowego, zmiany skórne, wypadanie włosów
witamina C-funkcje
rozpocznij naukę
kwas askorbinowy, przemiany aminokwasów, wchłanianie żelaza, synteza hormonów steroidowych oraz melanin, udział w produkcji kolagenu-> wzmacnia zęby naczynia krwionośne kości, odporność organizmu oraz chroni przed działaniem substancji toksycznych
witamina C- występowanie
rozpocznij naukę
witamina c występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego, owoce cytrusowe i jagodowe, nać pietruszki, warzywa kapustne, ziemniaki i chrzan
witamina C-skutki niedoboru
rozpocznij naukę
szybkie męczenie się, brak łaknienia, bóle stawowo-mięśniowe, krwawienie dziąseł, niedokrwistość spadek odporności oraz szkorbut- choroby objawiającej się wypadaniem zębów oraz krwawienie i zapalenie dziąseł
witamina A- występowanie funkcje
rozpocznij naukę
nabiał, pomarańczowe warzywa i owoce ciemnozielone warzywa wątroba, tran. Jest niezbędna do prawidłowego widzenia oraz do funkcjonowania nabłonków, wpływa na wzrost i rozwój organizmu
witamina A-skutki niedoboru
rozpocznij naukę
kurza ślepota niedowidzenie o zmierzchu i przy słabym oświetleniu, łuszczenie się nabłonków, zaburzenia wzrostu
witamina D3- źródła, funkcje
rozpocznij naukę
tran, jaja, tłuste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory, jest również wytwarzana w organizmie człowieka, nasila wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego powoduje odkładanie się tych pierwiastków w kościach i zębach
witamina D3 skutki niedoboru
rozpocznij naukę
u dzieci krzywica u dorosłych osteoporoza demineralizacja kości
witamina E źródła funkcje
rozpocznij naukę
oleje roślinne, awokado jaja, orzechy, nasiona, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, chroni ściany naczyń krwionośnych, zapewnia prawidłową pracę mięśni, wpływa na płodność
witamina E skutki niedoboru
rozpocznij naukę
wczesne starzenie się skóry, zaburzenia płodności, niedokrwistość, osłabienie i zanik mięśni,
witamina K źródła, funkcje
rozpocznij naukę
wątroba, zielone warzywa, jest wytwarzana przez bakterie jelitowe żyjące w organizmie człowieka, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi
witamina K skutki niedoboru
rozpocznij naukę
krwawienia, np. z dziąseł nosa i jelit
funkcja wody w organizmie
rozpocznij naukę
strukturalny składnik wszystkich komórek i tkanek, jest doskonałym rozpuszczalnikiem związków hydrofilowych, bierze udział w niektórych reakcjach biochemicznych, zapobiega akumulacji ciepła, chroni organizm przed przegrzaniem, ułatwia krążenie krwi
makroelementy
rozpocznij naukę
wapń, magnez, potas, sód i chlor, wodór, tlen, węgiel, azot, fosfor, siarka
mikroelementy
rozpocznij naukę
żelazo, jod, fluor, miedź, kobalt
wapń źródła, funkcje
rozpocznij naukę
nabiał, ryby, migdały, fasola, zielone warzywa liściaste, buduje kości i zęby, jest potrzebne do skurczów mięśni, przewodzenie impulsów nerwowych i krzepnięcie krwi
wapń skutki niedoboru
rozpocznij naukę
Próchnica zębów, krzywica, osteoporoza, zaburzenia krzepnięcia krwi, zaburzenia pracy układu mięśniowego i nerwowego
magnez źródła, funkcje
rozpocznij naukę
produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, kakao, jest niezbędny do prawidłowego działania komórek nerwowych i mięśniowych, jest aktywatorem wielu enzymów
magnez skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zaburzenia pracy serca, mięśni i układu nerwowego
potas źródła, funkcje
rozpocznij naukę
pomidory, orzechy, rośliny strączkowe, suszone owoce banany, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, wpływa na stopień uwodnienia tkanek, ciśnienie krwi i pracę serca
potas skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zaparcia, utrata apetytu, zmęczenie, skurcze jelit i mięśni szkieletowych, zaburzenia pracy serca
sód i chlor źródła, funkcje
rozpocznij naukę
sól kuchenna, uczestniczą w regulowaniu stopnia uwodnienia tkanek oraz ciśnienia krwi, biorą udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, chlor występuje w soku żołądkowym
sód i chlor skutki niedoboru
rozpocznij naukę
niedobór zwykle nie występuje
żelazo źródła, funkcji
rozpocznij naukę
mięso, wątroba, zielone warzywa, jest składnikiem hemoglobiny i wielu enzymów
żelazo skutki niedoboru
rozpocznij naukę
anemia, osłabienie, zawroty głowy
Jod źródła, funkcje
rozpocznij naukę
ryby morskie, owoce morza, sól jodowana, jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy
jod skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zaburzenia funkcjonowania tarczycy
fluor źródła, funkcje
rozpocznij naukę
ryby, herbata, woda mineralna, produkty zbożowe, buduje kości i zęby, chroni zęby przed próchnicą
fluor skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zwiększona podatność zębów na próchnicę
w jaki sposób woda jest usuwana z organizmu
rozpocznij naukę
jako składnik moczu, jako składnik kału, jako składnik wydychanego powietrza, jako składnik potu
monosacharydy
rozpocznij naukę
Glukoza fruktoza i Galaktoza występują głównie w owocach słodyczach oraz miodzie stanowią bezpośrednie źródło energii dla komórek
disacharydy
rozpocznij naukę
sacharoza laktoza i maltoza występują głównie w słodyczach i nabiale rozkładane szybko do cukrów prostych dostarczają energii które wystarcza na krótki czas
polisacharydy
rozpocznij naukę
glikogen i skrobia skrobia znajduje się w ziemniakach i produktach zbożowych, glikogen w mięśniach i wątrobie glukoza jest z nich uwalniana powoli dlatego stanowił źródło energii na dłuższy czas
błonnik pokarmowy skład
rozpocznij naukę
polisacharydy budujący ściany komórkowe roślin celuloza, pektyny, lignina
błonnik pokarmowy. fukcje
rozpocznij naukę
wzmaga ruchy jelit, spowalnia trawienie polisacharydów, wspomaga rozwój mikrobiomu jelit, przyczynia się do obniżenia stęż. cholesterolu we krwi, wiąże jony sodu- wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego
białka
rozpocznij naukę
odpowiadają za przyspieszenie przebiegu reakcji biochemicznych, przekazują informacje w obrębie komórki i między komórkami, transportują substancje do wnętrza i na zewnątrz komórki oraz w obrębie całego organizmu, uczestniczą w procesach odpornościowych
źródła białek
rozpocznij naukę
orzechy, nasiona roślin strączkowych, nabiał, mięso, ryby, jaja
lipidy funkcje
rozpocznij naukę
pełnią funkcję strukturalne źródło energii, źródło nośników wielu substancji biologicznie czynnych witamin ADEK, synteza niektórych hormonów (prostaglandyn), skład tkanki tłuszczowej
kwas omega 6 linolowy, funkcja, występowanie
rozpocznij naukę
występują w olejach roślinnych, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi
kwas omega-3 linolenowy występowanie funkcji
rozpocznij naukę
zmniejsza stężenie triglicerydów, hamuje powstawanie zakrzepów, obniża ciśnienie krwi, zapobiega arytmii serca, występuje w tłuszczu ryb i ssaków morskich, jajach, orzechach, olejach roślinnych,
cholesterol występowanie
rozpocznij naukę
produkty pochodzenia zwierzęcego, część jest wytwarzana w wątrobie z acetylo-CoA
transport cholesterolu lipoproteiny LDL
rozpocznij naukę
transportują około 65% cholesterolu, który w połączeniu z innymi związkami może odkładać się w ścianach tętnic, prowadzi to do miażdżycy, choroby serca, udar mózgu
transport cholesterolu lipoproteiny HDL
rozpocznij naukę
transportują około 20% cholesterolu w ich skład wchodzi również lecytyna, fosfolipid który rozpuszcza cholesterol odłożone w ścianach tętnic i transportuje go do wątroby, spowalnia zmiany miażdżycowe i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.