witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

 0    16 fiszek    emilkapotasiewicz
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
inna nazwa witaminy A
rozpocznij naukę
RETINOL
funkcja biologiczna witaminy A
rozpocznij naukę
niezbędna do prawidłowego widzenia, niezbędna do prawidł. f. nabłonków, wpływa na wzrost i rozwój organizmu
skutki niedoboru witaminy A
rozpocznij naukę
kurza ślepota, łuszczenie się nabłonków, zaburzenia wzrostu
źródło witaminy A
rozpocznij naukę
jaja, tran, warzywa i owoce, ciemnozielone warzywa, nabiał, wątroba, pomarańcze
inna nazwa witaminy D3
rozpocznij naukę
CHOLEKALCYFEROL
funkcje biologiczne witaminy D3
rozpocznij naukę
nasila wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, powoduje odkładanie tych pierwiastków w kościach i zębach
skutki niedoboru witaminy D3
rozpocznij naukę
u dzieci - krzywica, u dorosłych - osteoporoza
źródła witaminy D3
rozpocznij naukę
tran, jaja, tłuste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory, wytwarzany w skórze
inna nazwa witaminy E
rozpocznij naukę
TOKOFEROL
funkcje biologiczne witaminy E
rozpocznij naukę
zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, chroni ściany naczyń krwionośnych, zapewnia prawidłową pracę mięśni, wpływa na płodność
skutki niedoboru witaminy E
rozpocznij naukę
wczesne starzenie się skóry, zaburzenia płodności, niedokrwistość, osłabienie, zanik mięśni
źródła witaminy E
rozpocznij naukę
oleje roślinne, jaja, awokado
inna nazwa witaminy K
rozpocznij naukę
FILOCHINON
funkcje biologiczne witaminy K
rozpocznij naukę
bierze udział w procesie krzepnięcia krwi (warunkuje syntezę protrombiny w wątrobie)
skutki niedoboru witaminy K
rozpocznij naukę
krwawienia np. z dziąseł, nosa, jelit
źródło witaminy K
rozpocznij naukę
wątroba, zielone warzywa, WYTWARZANE PRZEZ BAKTERIE JELITOWE

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.