Pytanie |
Odpowiedź |
Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r jak rozumiane jest "Bezpieczeństwo żywności"? rozpocznij naukę
|
|
Rozumiane jest jako ogół warunków, które muszą być spełnione i działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności i obrotu w celu zapewnienia zdrowia lub życia konsumenta
|
|
|
Jak Codex Alimentarius definiuje "Higienę żywności"? rozpocznij naukę
|
|
Definiowane jest jako wszystkie warunki i pomiary niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiednich właściwości żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego
|
|
|
Jakie wyróżniamy podstawowe systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo w przetwórstwie żywności? rozpocznij naukę
|
|
Dobra Praktyka Produkcyjna GMP, Dobra Praktyka Higieniczna GHP, System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli HACCP
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
Jest to narzędzie zarządzania bezpieczeństwa żywności i uniwersalna metoda systematycznej oceny możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określenia metod ich eliminacji podczas produkcji żywności
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
1. Analiza zagrożeń-zidentyfikowanie i ocena zagrożeń oraz ryzyka ich wystąpienia, a także ustalenie środków kontroli i metod przeciwdziałania tym zagrożeniom
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
2. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontroli- KPK (CCP), w celu wyeliminowania lub zminimalizowania występowania zagrożeń
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
3. Ustalenie dla każdego krytycznego punktu kontroli wymagań (parametrów), jakie powinien spełniać i określenie granic tolerancji (limitów krytycznych),
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
4. Ustalenie i wprowadzenie systemu monitorowania krytycznych punktów kontroli,
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
5. Ustalenie działań korygujących, jeśli krytyczny punkt kontroli nie spełnia ustalonych wymagań,
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
6. Ustalenie procedur weryfikacji w celu potwierdzenia, że system jest skuteczny i zgodny z planem,
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
7. Opracowanie i prowadzenie dokumentacji systemu HACCP dotyczącej etapów jego wprowadzania oraz ustalenia sposobu rejestrowania i przechowywania danych oraz archiwizowania dokumentacji systemu.
|
|
|
5 Etapów wdrażania systemu HACCP przed zasadami rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
Czym jest Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)? rozpocznij naukę
|
|
zbiór działań zdefiniowanych w celu zapewnienia prawidłowego procesu wytwarzania produktu. Ma na celu zapewnienie powtarzalności i jednorodności wyrobów poprzez ścisły nadzór nad całym procesem produkcji
|
|
|
Czym jest Dobra Praktyka Higieniczna? rozpocznij naukę
|
|
to działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
|
|
|