biologia

 0    9 fiszek    guest2448996
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
monosacharydy
rozpocznij naukę
cukry proste/jednocukry, slodki smak, dobrze rozpuszczalne w wodzie, zawierają w cząsteczkach od 3,-8 atomów węgla dlatego nazywamy je kolejno triozami c3 tetrozami c4 pentozami c5 heksozami c6 itd
(monosacharydy) cukry proste
rozpocznij naukę
każdy z cukrow prostych ma kilka grup hydroksylowycy (-OH) i jedna grupe karbonylową Grupa Karbinylowa dzieli się na aldehydową u ketonowa
oligosacharydy
rozpocznij naukę
powstają przez połączenie się od 2-10 cząsteczek cukrow prostych wiazaniem o-glikozydowym. Należą do nich disacharydy(dwucukry)
disacharydy (dwucukry)
rozpocznij naukę
są produktami kondensacji dwóch cząsteczek cukrow prostych. Wśród dwucukrów najw. znaczenie mają -sacharoza(cukier buraczany), -laktoza(cukier mlekowy), -maltoza(cukier slodowy)
wiazanie o-glikozydowe
rozpocznij naukę
wiazanie między atomami węgla które należą do różnych cząsteczek monocukrow za pośrednictwem tlenu(mostka tlenowego)
mostek tlenowy
rozpocznij naukę
Mostek tlenowy to wiązanie pomiędzy atomami tlenu, które łatwo ulega rozerwaniu
polisacharydy(wielocukry)
rozpocznij naukę
zawierają w cząsteczkach więcej niż 10 reszt cukrow prostych. powstają na wskutek łączenia się wielu cząsteczek cukrow prostych w jedną długa. nie rozpuszczalne w wodzie, lecz mogą być rozkładane za pomocą enzymów. nie wykazują właściwości redukujących
polisacharydy 2
rozpocznij naukę
Nie wykazują właściwości redukujących jednak można je wykryć w materiale biologicznym innymi metodami np. POLISACHARYDY I FUNKCJI ZAPASOWEJ skrobia, glikogen, POLISACHARYDY O FUNKCJI BUDULCOWEJ celuloza, chityna
związki organiczne
rozpocznij naukę
tłuszcze, cukry, białka, witaminy

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.