cukry proste/jednocukry, slodki smak, dobrze rozpuszczalne w wodzie, zawierają w cząsteczkach od 3,-8 atomów węgla dlatego nazywamy je kolejno triozami c3 tetrozami c4 pentozami c5 heksozami c6 itd
są produktami kondensacji dwóch cząsteczek cukrow prostych. Wśród dwucukrów najw. znaczenie mają -sacharoza(cukier buraczany), -laktoza(cukier mlekowy), -maltoza(cukier slodowy)
zawierają w cząsteczkach więcej niż 10 reszt cukrow prostych. powstają na wskutek łączenia się wielu cząsteczek cukrow prostych w jedną długa. nie rozpuszczalne w wodzie, lecz mogą być rozkładane za pomocą enzymów. nie wykazują właściwości redukujących
Nie wykazują właściwości redukujących jednak można je wykryć w materiale biologicznym innymi metodami np. POLISACHARYDY I FUNKCJI ZAPASOWEJ skrobia, glikogen, POLISACHARYDY O FUNKCJI BUDULCOWEJ celuloza, chityna