biol kart

 0    57 fiszek    wiktoriaplatek
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
co tworzy bialka
rozpocznij naukę
aminokwasy
jak dzielimy pokarmy
rozpocznij naukę
pełnowartościowe (zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne pochodzenia zwierzęcego i) i nie pełno wartościowe (nie zawierają wszystkich wszystkich niezbędnych aminokwasów najczesciej pochodzenie roślinne
funkcje białek (komórce)
rozpocznij naukę
są podstawowym materiałem budkcowym, lrzyspieszają przebieg reakcji chemicznej, umożliwiają jej ruch, są w transporcie substancji, uczestniczą w obronie przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, przekazują informacje w komórce i pomiędzy komórkami,
na jakie grupy dzielimy białka
rozpocznij naukę
receptorowe, motoryczne, budulcowe, enzymatyczne, sygnałowe, trazsportowe, obronne
znaczenie białek
rozpocznij naukę
główny składnik budulcowy komórek i umożliwia przebieg wszystkich procesów zachodzących w naszym organizimie
białka receptorowe
rozpocznij naukę
odbieranie informacji ze środowiska
białka motoryczne
rozpocznij naukę
umożliwiają ruch
białka budulcowe
rozpocznij naukę
głowny składnik: skóry, włosów, kości i stawów
białka enzymatyczne
rozpocznij naukę
przyspieszają proces wszystkich reakcji zachodzących w organiźmie
białka sygnałowe
rozpocznij naukę
przenoszą informacje
białka transportowe
rozpocznij naukę
transportują substancje w organiźmie
białka obronne
rozpocznij naukę
unieszkodliwiają drobnoustroje chorobotwurcze
blonnik pokarmowy
rozpocznij naukę
głownie w owocach, warzywach, ziarnach zbóż. ułatwia przesuwanie pokarmu w jelitach
Tłuszcze
rozpocznij naukę
Bogaty źródło energii pełnią funkcje ochronne zapas są i termoregulacji cyjne
trawienie cukrów
rozpocznij naukę
najpierw ja ma ust na a następnie Jelito cienkie. Rzemy rozkładają cukry złożone na dworcu. Następnie na cukry proste
cukier złożony - dwucukry
rozpocznij naukę
amylazy
dwucukry- cukry proste
rozpocznij naukę
enzymy jelitowe
trawienie białek
rozpocznij naukę
Najpierw Żołądek potem Jelito cienkie
białko- krótkie łańcuchy aminokwasóe
rozpocznij naukę
pepsyna
krótkiw łańcuchy aminokwasów - aminokwasy
rozpocznij naukę
enzymy jelitowe
Zawinie tłuszczów
rozpocznij naukę
W jelicie cienkim enzymy rozkładają tłuszcze na Glicerol i kwasy Tłuszczowe
tłuszcze - Glicerol i kwasy Tłuszczowe
rozpocznij naukę
lipazy
Wszystkie produkty są wchłaniane do krwi jakie kwasy trafia ją najpierw do limfy a potem do krwi
rozpocznij naukę
All products are absorbed into the blood, which acids go first to the lymph and then to the blood
Wszystkie produkty wchłaniane są do krwi jakie jedyne kwasy trafią najpierw do limfy a potem do krwi
rozpocznij naukę
Kwasy Tłuszczowe
Błona Śluzowa czego tworzy fałdy pokryte licznymi kosmkami
rozpocznij naukę
Jelita cienkiego
co znajduje się w kosmkach
rozpocznij naukę
Naczynia krwionośne i naczynia limfatyczne
Gruczoły trawienne
rozpocznij naukę
Ślinianki Wątroba trzustka
Przewód pokarmowy
rozpocznij naukę
Ja ma ustne gardło Przełyk Żołądek Jelito cienkie Jelito Grube odbyt
Co robią ślinianki
rozpocznij naukę
Wytwarzają ślinę która nawilża i działa back Terrio bój co i zawiera enzymy trawiące cukry złożone
co robi Wątroba
rozpocznij naukę
Twarza ponad 90% Białek osocza krwi magazynuje glukozy uczestniczy w trawieniu tłuszczów i unieszkodliwia substancje toksyczne
co robi trzustka
rozpocznij naukę
Wydziela do dwunastnicy enzymy rozkładający białka cukry i tłuszcze wytwarza hormony które regulują stężenie glukozy we krwi
Co zachodzi w ja mnie ustnej
rozpocznij naukę
Rozdrabnianie pokarmu mieszanie go ze śliną oraz występne trawienie cukrów
gardlo
rozpocznij naukę
kieruje pokarm do przełyku
przełyk
rozpocznij naukę
przesuwa pokarm do żołądka
Żołądek
rozpocznij naukę
Pokarm zostaje wymieszane i zachodzi częściowe trawienie Białek
jelito cienkie
rozpocznij naukę
Trawienie Białek cukrów i tłuszczów oraz wchłania nie produktów trawienia do krwi i limfy
jelito Grube
rozpocznij naukę
Wchłania nie wody i formowanie się kału i usuwanie przez odbyt
Rozkład białka
rozpocznij naukę
Trypsyna
Trawienie cukrów złożonych
rozpocznij naukę
Amylaza trzustkowa
Rozkłada tłuszcze
rozpocznij naukę
Lipaza trzustkowa
Ile jest zębów mlecznych A ile stałych
rozpocznij naukę
20 mlecznych i 32 stale
po kolei zeby
rozpocznij naukę
Siekacze kły przed trzonowe trzonowe
Siekacze
rozpocznij naukę
Odgryzają mu kawałek jedzenia
kły
rozpocznij naukę
Pomagają w rose gryzieniu jedzenia
Przed trzonowe i trzonowe
rozpocznij naukę
Before the molars and molarsRozciera ją pokarm
Kie są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
rozpocznij naukę
a d e k
Są witaminy rozpuszczalne w wodzie
rozpocznij naukę
Grupy B I C
funkcje wody
rozpocznij naukę
Nowi źródło reakcji chemicznych i rozpuszczalnik różnych związków uczestniczy w termoregulacji umożliwia usuwanie zbędnych substancji
makroelementy
rozpocznij naukę
fosfor, wapń, magnez
mikroelementy
rozpocznij naukę
żelazo, jod, fluor
magnez
rozpocznij naukę
W czekoladzie i orzechach niedobór zła praca mięśni
wapń
rozpocznij naukę
Mleko ser jaja niedobór Próchnica zębów osłabienie kości
Fosfor
rozpocznij naukę
Występowanie większość produktów Spożywczych braki Krzywica Próchnica bóle mięśni
zelazo
rozpocznij naukę
Jaja ryby niedobory Niedokrwistość osłabienie za Zawroty głowy
jod
rozpocznij naukę
Ryby morskie owoce morza niedobór choroby układu nerwowego
fluor
rozpocznij naukę
ryby morskie Niedobór Próchnica zębów
jakie sa b
rozpocznij naukę
6,9,12

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.