Główne źródło w pożywieniu (pierwiastki) #4

 0    15 fiszek    guest2508422
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
C, H, O (węgiel, wodór, tlen)
rozpocznij naukę
wszystkie produkty pokarmowe
N (azot)
rozpocznij naukę
produkty białkowe zwierzęce (mięso, nabiał, ryby, owoce morza) i białkowe roślinne (rośliny strączkowe, orzechy, pestki, pełne nasiona zbóż)
S (siarka)
rozpocznij naukę
Jaja, mleko i jego Przetwory, mięso, rośliny strączkowe, Czosnek, Cebula, kapusta, papryka oraz niektóre owoce (truskawki, awokado, Morele)
P (fosfor)
rozpocznij naukę
O Tręby pszenne, Sery, mleko, orzechy, pełne nasiona zbóż, Wątroba wieprzowa
Ca (wapń)
rozpocznij naukę
Mleko i produkty mleczne, ryby, orzechy, natka pietruszki, Szpinak, orzechy
Mg (magnez)
rozpocznij naukę
Szpinak, Kasza gryczana, ciemne pieczywo, warzywa strączkowe, owoce morza, kakao, gorzka czekolada
Na (sód)
rozpocznij naukę
Sól Kuchenna, ryby, owoce morza
K (potas)
rozpocznij naukę
Nasiona roślin strączkowych, kakao, orzechy, suszone owoce, niektóre warzywa (np. pomidory, ziemniaki, brokuły, buraki, seler) i owoce (np. banany, brzoskwinie, morele, owoce cytrusowe)
Cl (chlor)
rozpocznij naukę
Sól Kuchenna, owoce morza, ryby, wędlinę, wszystkie produkty do których dodawana jest sól
Cu (miedź)
rozpocznij naukę
Wątroba, za rodki i o Tręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika, zielone warzywa liściaste, ostrygi, nasiona roślin strączkowych
Zn (cynk)
rozpocznij naukę
mięso, ostrygi, ryby, orzechy, produkty Zbożowe, nasiona słonecznika, Pestki dyni, o Tręby, rośliny strączkowe, zioła: Pokrzywa, Szałwia, Rumianek, Mniszek lekarski
Co (kobalt)
rozpocznij naukę
Wątroba, Nerki, mięso, niektóre owoce morza, np. ostrygi, mleko, Szpinak, Sałata, ziarna zbóż
F (fluor)
rozpocznij naukę
Woda Wodociągowa, herbata, ryby, produkty pełnoziarniste, Sery żółte, pleśniowe i topione
I (Jod)
rozpocznij naukę
sól Jodowana, Owoce morza, Glony, niektóre ryby np. Dorsz, Fasola, Borówki, ziemniaki, truskawki
Fe (żelazo)
rozpocznij naukę
Podroby (Wątroba, Nerki), mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych (Soja, Fasola), korzeń pietruszki, niektóre suszone owoce (Morele, śliwki, Figi), prażone nasiona sezamu, dyni i słonecznika

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.