Moja lekcja

 0    53 fiszki    yoxd
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
B1 skutki niedoboru
rozpocznij naukę
choroba beri- beri objawiająca się zaburzeniami w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego
B1 funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w oddychaniu tlenowym
B2 funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w oddychaniu tlenowym, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania oczu oraz układu nerwowego i odpornościowego
B2 skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zajady, łojotok, zapalenie języka, choroby oczu
np. zaćma
B3 funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w oddychaniu tlenowym oraz przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Odpowiada za prawidłowy stan skóry oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego
B3 skutki niedoboru
rozpocznij naukę
pelagra, objawiająca się zapaleniem skóry, zaburzeniami psychicznymi i biegunką
B6 funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest niezbędna do syntezy niektórych hormonów i neuroprzekaźników.
np. serotoniny i adrenaliny
B6 skutki niedoboru
rozpocznij naukę
nadpobudliwość nerwowa, zmiany skórne, wypadanie włosów, drętwienie kończyn, niedokrwistość
B12 funkcje
rozpocznij naukę
bierze udział w tworzeniu erytrocytów i leukocytów. Uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów j białek. Wplywa na prawidłowe działanie układu nerwowego i pokarmowego
B12 skutki niedoboru
rozpocznij naukę
niedokrwistość, zaburzeniach czynności układu pokarmowego, zwyrodnienia rdzenia kręgowego i nerwów obwodowych
H funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych i nukleotydów. Bierze udział w przemianach białek oraz węglowodanów. Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu.
H skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zmiany skórne, bóle mięśniowe, brakiem łaknienja, depresja, niedokrwistość
kwas foliowy funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w syntezie nukleotydów i kwasowy nukleinowych oraz w przemianach aminokwasów i białek Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju komórek, wytwarzania składników krwi oraz prawidłowego rozwoju cewki nerwowej płodu.
kwas foliowy skutek niedoboru
rozpocznij naukę
niedokrwistość, zaburzenia w działaniu układu pokarmowego i nerwowego, zaburzenia rozwoju płodu
kwas pantotenowy funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczy w przemianach węglowodanów i tłuszczów. Jest składnikiem koenzymu A, który bierze udział w wielu procesach metabolicznych
np. w oddychaniu tlenowym
kwas pantotenowy skutki niedoboru
rozpocznij naukę
uszkodzenia kory nadnerczy, zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego, zmiany skórne, wypadanie włosów
C funkcje
rozpocznij naukę
bierze udział w produkcji kolagenu dzięki czemu wzmacnia zęby, naczynia krwionośne, kości i chrząstki.
C skutki niedoboru
rozpocznij naukę
szybkie męczenie się, brak łaknienia, bóle stawowo-mięśniowe, krwawienie dziąseł, szkorbut, spadek odporności, niedokrwistość
A funkcje
rozpocznij naukę
jest niezbędna do prawidłowego widzenia oraz do funkcjonowania nabłonków. Wpływa na wzrost i rozwój organizmu
A skutki niedoboru
rozpocznij naukę
kurza ślepota, zaburzenia wzrostu, łuszczenie się nabłonków
A źródła
rozpocznij naukę
nabiał, marchew, brokuł, wątroba, tran
grupa B źródła
rozpocznij naukę
produkty zbożowe, nasiona, orzechy, drożdże, rośliny strączkowe, jaja, mięso, wątroba
D3 funkcje
rozpocznij naukę
nasila wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego powoduje odkładanie się tych pierwiastków w kościach i zębach
D3 skutki niedoboru
rozpocznij naukę
krzywica, osteoporoza
D3 źródła
rozpocznij naukę
tran, jaja, tłuste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory
E funkcje
rozpocznij naukę
zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, chroni ściany naczyń krwionośnych, zapewnia prawidłową pracę mięśni, wpływa na płodność
E skutki niedoboru
rozpocznij naukę
wczesne starzenie się skóry, zaburzenia płodności, niedokrwistość, osłabienie i zanik mięśni
E źródła
rozpocznij naukę
oleje roślinne, awokado, jaja, orzechy, nasiona
K funkcje
rozpocznij naukę
bierze udział w procesie krzepnięcia krwi
K skutki niedoboru
rozpocznij naukę
krwawienia
np. z dziąseł nosa i jelit
K źródła
rozpocznij naukę
wątroba, ogórek, brokuł, szparagi, papryka zielona
C źródła
rozpocznij naukę
nać pietruszki, kapusta, ziemniaki, chrzan, jagody, cytryna
wapń funkcje
rozpocznij naukę
buduje kości i zęby, jest potrzebny do skurczów mięśni przewodzenia impulsów nerwowych i krzepnięcia krwi
wapń skutki niedoboru
rozpocznij naukę
Próchnica zębów, krzywica, osteoporoza, zaburzenia krzepnięcia krwi
wapń źródła
rozpocznij naukę
nabiał, ryby, migdały, fasola
magnez funkcje
rozpocznij naukę
niezbędne do prawidłowego działania komórek nerwowych i mięśniowych, aktywator wielu enzymów
magnez skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zaburzenia pracy serca, mięśni i układu nerwowego
magnez źródła
rozpocznij naukę
produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, kakao
potas funkcje
rozpocznij naukę
bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, wpływa na stopień uwodnienia tkanek, ciśnienie krwi i pracę serca
potas skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zaparcia, utrata apetytu, zmęczenie, skurcze jelit i mięśni szkieletowych, zaburzenia pracy serca
potas źródła
rozpocznij naukę
pomidory, orzechy, rośliny strączkowe, suszone owoce, banany
sód i chlor funkcje
rozpocznij naukę
uczestniczą w regulowaniu stopnia uwodnienia tkanek oraz ciśnienia krwi, biorą udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
sód i chlor skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zazwyczaj nie występuje
sód i chlor źródła
rozpocznij naukę
sól kuchenna
żelazo funkcje
rozpocznij naukę
jest składnikiem hemoglobiny i wielu enzymów
żelazo skutki niedoboru
rozpocznij naukę
anemia, osłabienie, zawroty głowy
żelazo źródła
rozpocznij naukę
mięso, wątroba, zielone warzywa
jod funkcje
rozpocznij naukę
jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy
jod skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zaburzenia funkcjonowania tarczycy
jod źródła
rozpocznij naukę
ryby morskie, owoce morza, sól jodowana
fluor funkcje
rozpocznij naukę
buduje kości i zęby, chroni zęby przed próchnicą
fluor skutki niedoboru
rozpocznij naukę
zwiększona podatność zębów na próchnicę
fluor źródła
rozpocznij naukę
ryby, herbata, woda mineralna, produkty zbożowe

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.