Białka

 0    24 fiszki    martinaglowacz
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
białka to związki
rozpocznij naukę
organiczne
białka budują
rozpocznij naukę
wszytskie komórki
polimery to cząsteczki zbudowne z
rozpocznij naukę
monomerów
każdy aminokwas posiada atom węgla który tworzy
rozpocznij naukę
3 wiązania
aminokwasy dzielimy na
rozpocznij naukę
hydrofilowe i hydrofobowe, zasadowe i kwasowe, białkowe i niebiałkowe
uczestniczy w nim grupa aminowa jednego aminokwasu i grupa karboksylowa drugiego aminokwasu
rozpocznij naukę
wiązanie peptydowe
dwa aminokwasy tworzą
rozpocznij naukę
dipeptydy
łańcuchy aminkowasów dzielimy na
rozpocznij naukę
peptydy (2 do 50 aminokwasów), polipeptydy (więcej niż 50 aminokwasów)
strukturę pierwszorzędową utrzymują wiązania
rozpocznij naukę
peptydowe
struktura pierwszorzędowa zależy od
rozpocznij naukę
sekwencji aminokwasów
strukturę drugorzędową stanowią
rozpocznij naukę
pofałdowane łańcuchy polipeptydowe
struktura drugorzędowa powstaje na skutek
rozpocznij naukę
tworzenia się wiązań wodorowych
strukturę drugorzędową dzielimy na
rozpocznij naukę
strukturę alfa (helisa), strukturę beta (harmonijka)
struktura trzeciorzędowa utrzymuje się dzięki
rozpocznij naukę
podstawnikami aminokwasów
struktura trzeciorzędowa jest zbudowana z
rozpocznij naukę
helisy i harmonijki
znisczenie struktury trzeciorzędowej powoduje
rozpocznij naukę
utratę właściwości białka
struktura czwartorzędowa utrzymuje się dzięki
rozpocznij naukę
oddziaływaniem podstawników aminokwasów
struktura czwartorzędowa składa się z
rozpocznij naukę
4 pojednostek
białka proste są zbudowane wyłącznie z
rozpocznij naukę
aminokwasów
białka złożone są zbudowane z
rozpocznij naukę
aminokwasów i części niebiałkowej
większość białek rozpuczcza się we
rozpocznij naukę
wodzie
po dodaniu soli i metali lekkich do roztworu białka zachodzi do
rozpocznij naukę
kogulacji białka (które jest procesem odwracalnym)
do nieodwracalnego naruszenia białek dochodzi podczas
rozpocznij naukę
denaturacji
denaturacja zachodzi pod wpływem
rozpocznij naukę
naturalnych czynników (np. temperatura) lub chemicznych (np. kwasy)

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.