Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
związki organiczne, ich cząsteczki zawierają conajmniej 2 rodzaje grup funkcyjnych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
dodatkowe kwasy funkcyjne aminokwasów rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
ze wzgledu na charakter podstawników wyrózniamy aminokwasy rozpocznij naukę
|
|
kwasowe, obojętne, zasadowe
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
2 karboksylowe, 1 aminowa. kwas glutaminowy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
1 karboksylowa, 1 aminowa. alanina, glicyna
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
2 aminowe 1 karboksylowa. lizyna
|
|
|
naturalne bialka stworzone są z rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
dzielimy 20 rodzajow aminokwasow na 2 grupy rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
(wewnątrz) sam wytwarza je ogranizm
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
ogranizm ich nie wytwarza, pobierane z pokarmem. zrodlem: bialka pelnowartosciowe np mieso ryby mleko jaja
|
|
|
w rosworach wodnych wystepuja w 3 formach jonowych rozpocznij naukę
|
|
srodowisko kwasowe, obojetne, zasadowe
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
do powstania peptydow prowadzi rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oligopeptydy, polipeptydy, makropeptydy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
aminokwasy polaczone sa ze soba wiazaniem rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
wiazanie peptydowe powstaje w wyniku: rozpocznij naukę
|
|
w wyniku reakcji miedzy grupą karboksylową jednego aminokwasu a grupą aminową drugiego aminokawasu
|
|
|
zbudowane tylko z aminokwasow(proste) rozpocznij naukę
|
|
albominy, globuliny, histony
|
|
|
(złożone) oprocz amino zawieraja tez grupe niebialkowa rozpocznij naukę
|
|
chromoproteiny, glikoproteiny, lipoproteiny, fosfoproteiny
|
|
|
podzial bialek ze wzgledu na rozpuszczalnosc rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nie rozpuszczaja sie w wodzie(wlokienkowe) keratyna kolagen
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
rozpuszczaja sie w wodzie (klebuszkowe) hemoglobina, enzymy trawienne
|
|
|
struktura bialek 1 rzedowa rozpocznij naukę
|
|
okresla kolejnosc amino w bialku
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wynika z wiazan wodorowych
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wynika z oddzialywania bocznych grup i innych dodatkowych wiazan
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
dotyczby bialek z kilku lancochow zbudowanych, polozenie wzgledem siebie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nieodwracalne uszkodzenie struktury przestrennej bialka
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wysoka temp, sole metali ciezkich, mocne kwasy, reaktywne zwiazki organiczne
|
|
|