Moja lekcja

 0    20 fiszek    guest2578231
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
po angielsku
rozpocznij naukę
herbata z mlekiem, mocna
doppio
rozpocznij naukę
podwójna ilość kawy i wody
lungo
rozpocznij naukę
więcej wodny niż w expresso (przełużenie expresso)
americano
rozpocznij naukę
rozcieczone wodą expresso
ristretto
rozpocznij naukę
połowa mniej wody niż w expresso
corretto
rozpocznij naukę
expresso z koniakiem, alkoholem
romano
rozpocznij naukę
expresso z plasterkiem cytryny
con panna
rozpocznij naukę
klasyczne espresso z łyżką zimnej bitej śmietanki
expresso
rozpocznij naukę
ma kremową konsystencję i gęstą piankę o grubości 2-4 mm
mocha
rozpocznij naukę
napój w skład którego wchodzi espresso, gorąca czekolada i gorące mleko
machiato
rozpocznij naukę
ma trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso, na górze mleczna piana
cappuccino
rozpocznij naukę
włoski specjał kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao d
cafe late
rozpocznij naukę
espresso z dodatkiem gorącego mleka podawane w wysokich szklankach lub dużych filiżankach.
tygiel
rozpocznij naukę
Do wrzącej wody dodaje się cukier i zmieloną kawę. Wszystko razem doprowadza się 3-krotnie do wrzenia
kawiarka mokka
rozpocznij naukę
Dolna część naczynia wypełniona jest wodą, filtr kawą, a całość naczynia zamyka się hermetyczną pokrywą. Para z podgrzewacza wody przechodzi pod ciśnieniem przez filtr ze zmieloną kawą i skrapla się w postaci naparu w górnej części „garnka”.
po chińsku
rozpocznij naukę
czarka z przykrywką, parzenie 2 min
po japońsku
rozpocznij naukę
rocieranie herbaty moździerzem na proszek
po wiedeńsku
rozpocznij naukę
dwa dzbanki - jeden z wodą gorąca a drugi z naparem
po rosyjsku
rozpocznij naukę
herbata z samowara, z cytryną
po marokańsku
rozpocznij naukę
herbata parzona w imbrykach, dużo cukru, mięta, ma się spienić

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.