egzamin

 0    135 fiszek    aniul3k
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
stanowic ryzko
rozpocznij naukę
pase a risk
przechować
rozpocznij naukę
to store
przechowywanie
rozpocznij naukę
storage
minimalizowac ryzyko
rozpocznij naukę
minimize the risk
zatrucie pokarmowe
rozpocznij naukę
food poisoning
zmniejszyć ryzyko
rozpocznij naukę
lessen the risk
choroby przenoszone przez żywność
rozpocznij naukę
foodborne illnes
wskazać
rozpocznij naukę
indicate
szkodliwe bakterie
rozpocznij naukę
harmful bacteria
dobre warunki do wzrosru baktrii
rozpocznij naukę
hospitable for bacteria
artykuły spożywcze/żywnościowe
rozpocznij naukę
food items
psujące się jedzenie
rozpocznij naukę
perishable food
wędliny
rozpocznij naukę
deli meats
na zimo
rozpocznij naukę
cold cuts
wyroby piekarnicze
rozpocznij naukę
bakery items
surowe mięsa
rozpocznij naukę
raw meats
pleśń
rozpocznij naukę
mold
niezmienny
rozpocznij naukę
regadless
mnożyć/namnażać się
rozpocznij naukę
multiply
temperatura pokojowa
rozpocznij naukę
room teperature
podejrzane miejsca/plamy
rozpocznij naukę
suspicious spots
błędne oznakowanie
rozpocznij naukę
mislabeling
barwniki
rozpocznij naukę
color additres
emulgatory
rozpocznij naukę
emulsifiers
konserwanty
rozpocznij naukę
preservatives
środki nadające strukturę
rozpocznij naukę
firming agents
Środki przeciwzbrylające
rozpocznij naukę
Anti-caking agents
słodziki/srodki słodzące
rozpocznij naukę
sweetenetrs
środki spulchniające
rozpocznij naukę
leavening agents
wzmacniacze smaku
rozpocznij naukę
flaver enhancers
zagęszczacze
rozpocznij naukę
thickeners
wchłaniać
rozpocznij naukę
absorb
chrupiący
rozpocznij naukę
crisp
wzbogacać
rozpocznij naukę
enrich
odsłaniać, odkrywać/uwidocznić
rozpocznij naukę
expose
wzrastać
rozpocznij naukę
firm
świeży
rozpocznij naukę
fresh
wilgotny
rozpocznij naukę
moist
zjełczały
rozpocznij naukę
rancid
zastąpić/wymienic
rozpocznij naukę
replace
zepsuć
rozpocznij naukę
spoil
lepki
rozpocznij naukę
sticky
sklep/magazynowac
rozpocznij naukę
store
słodki
rozpocznij naukę
sweet
propionian wapnia
rozpocznij naukę
calcium propionate
azotyn sodu
rozpocznij naukę
Sodium Nitrite
sorbinian wapnia
rozpocznij naukę
calcium sorbate
sacharyna
rozpocznij naukę
saccharin
sacharoza
rozpocznij naukę
saccharose
glukoza
rozpocznij naukę
glucose
fruktoza
rozpocznij naukę
fructose
wyciąg ze skórki winogron
rozpocznij naukę
grape skin extract
ekstrakt karminu
rozpocznij naukę
carmine extract
szafran
rozpocznij naukę
saffron
sztuczne substancje smamkowe
rozpocznij naukę
artificial flavors
kwas foliowy
rozpocznij naukę
folic acid
jodek potasu
rozpocznij naukę
potassium iodide
siarczan żelaza
rozpocznij naukę
iron sulfate
żółtko
rozpocznij naukę
yolk
guma guar
rozpocznij naukę
guar gum
serwatka
rozpocznij naukę
whey
soda spożywcza
rozpocznij naukę
food soda
fosforan jednowapniowy
rozpocznij naukę
monocalcium phosphate
węglan wapnia
rozpocznij naukę
calcium carbonate
dwutlenek krzemu
rozpocznij naukę
silicon dioxide
chlorek wapnia
rozpocznij naukę
calcium chloride
mleczan wapnia
rozpocznij naukę
calcium lactate
laktaza
rozpocznij naukę
lactase
podpuszczka
rozpocznij naukę
rennet
tlenek azotu
rozpocznij naukę
nitric oxide
glutaminian sodu
rozpocznij naukę
monosodium glutamate
magnez
rozpocznij naukę
magnesium
czynnik
rozpocznij naukę
factor
wilgotność
rozpocznij naukę
humidity
wilgoć
rozpocznij naukę
moisture
glikemiczny
rozpocznij naukę
glycemic
związek chemiczny
rozpocznij naukę
compound
sztuczne składniki
rozpocznij naukę
artificial ingredients
okres trwałości
rozpocznij naukę
shelf life
właściwości odżywcze
rozpocznij naukę
nutritional properties
gwarancja
rozpocznij naukę
guarantee
przylegać
rozpocznij naukę
adhere
wzrost bakterii
rozpocznij naukę
growth of bacteria
zdrowy rozsądek
rozpocznij naukę
common sense
bardzo gorący
rozpocznij naukę
piping hot
strefa niebezpieczna
rozpocznij naukę
danger zone
zanieczyszczenie
rozpocznij naukę
contamination
zanieczyścić/czynnik zanieczyszczajacy
rozpocznij naukę
contaminate
szkodliwe bakterie
rozpocznij naukę
harmful bacteria
szczerze/dokładnie
rozpocznij naukę
throughly
obrobka surowego mięsa
rozpocznij naukę
handling raw meat
radzić sobie
rozpocznij naukę
to handle
środki do czyszczenia
rozpocznij naukę
chemicals
kichanie
rozpocznij naukę
sneezing
kaszel
rozpocznij naukę
kaszel
plucie
rozpocznij naukę
spetting
ścierać/szorowac
rozpocznij naukę
to scrub
szczypce
rozpocznij naukę
tongs
sztućce
rozpocznij naukę
cutlery
marka
rozpocznij naukę
brand
termin przydatności do użycia
rozpocznij naukę
use-by-date
data przydatności do spożycia
rozpocznij naukę
best-before date
skażenie biologiczne
rozpocznij naukę
biological contamination
zarazki/drobnoustroje
rozpocznij naukę
germs
okrycie glowy
rozpocznij naukę
hair restraints
siatki do włosów
rozpocznij naukę
hair nets
czepek
rozpocznij naukę
berets
rękawiczki
rozpocznij naukę
gloves
przycięte paznokcie
rozpocznij naukę
fingernails trimmed
ustawienia fabryczne
rozpocznij naukę
factory settings
surowe mięso
rozpocznij naukę
raw meat
bezpieczny przed
rozpocznij naukę
safe prior
najwyższa jakość
rozpocznij naukę
peak quality
składniki odżywcze
rozpocznij naukę
nutrients
Nazwa produktu
rozpocznij naukę
product name
instrukcja przechowywania
rozpocznij naukę
storage instructions
alergeny
rozpocznij naukę
allergens
śladowe ilości
rozpocznij naukę
trace amounts
sposób przygotowania
rozpocznij naukę
method of the preparing
wprowadzić w błąd
rozpocznij naukę
misleod
partia
rozpocznij naukę
batch
chleb pełnoziarnisty
rozpocznij naukę
whole grain bread
prawdziwy
rozpocznij naukę
genuine
pochodzenie produktu
rozpocznij naukę
orgin of the product
masa
rozpocznij naukę
mass
ziarno nienaruszone
rozpocznij naukę
inract grain
pozbawiony
rozpocznij naukę
strupped of
rafinowany na mąkę
rozpocznij naukę
refined into flour
zrobione z (materiał)
rozpocznij naukę
made of
zrobiony z (z jakieś części)
rozpocznij naukę
made from
Kontener/pudełko
rozpocznij naukę
conteinr
zamrażarka
rozpocznij naukę
a freezer
lodówka
rozpocznij naukę
a fridge
urządzenie
rozpocznij naukę
applicanes
ustawienia
rozpocznij naukę
settings

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.