receptura

 0    13 fiszek    klaudiasochacka3
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
stabilność substancji
rozpocznij naukę
stopien rozdrobienia czastek fazy wewnętrznej, malej roznicy gestosci miedzy faza wew. a zew, lepkość fazy wewnetrznej
emulsja olej w wodzie
rozpocznij naukę
niejonowe- trwalosc tym większa im mniejsze napiecie powierzchniowe, jonowe - stabilnosc tym wieksza im wieksze steżenie emulgatora
emulsja woda w oleju
rozpocznij naukę
stabilność tego rodzaju emulsji zależy od lepkości, utworzonego filmu na granicy faz, film ten musi byc obojetnye elektrycznie, wykazywać sztywność, powinien byc lepko-elastyczny
emulgator
rozpocznij naukę
związki powierzchniowo czynne, ktore obnizaja napiecie na granicy faz
budowa emulgatora
rozpocznij naukę
część niepolarna (lipofilowa) wykazuje powinowactwo do oleju
emulgator klasyfikacja
rozpocznij naukę
anionowe - w roztworze wodnym tworzą jony naładowane ujemnie, powierzchniowo czynne, niestabilne wobec elektrolitów i srodowisku kwaśnym
emulgator klasyfikacja
rozpocznij naukę
kationowe - w roztworze wodnym tworzą jony naładowane dodatnio
emulgator klasyfikacja
rozpocznij naukę
amfoteryczne - zawieraja aniony i kationy
emulgator
rozpocznij naukę
emulgatory niejonowe - w roztworach wodnych nie tworzą jonów
emulgatory pochodzenia naturalnego
rozpocznij naukę
steroidy, tłuszcze owczej wełny, wosk pszczeli, lecytyna
emulgatory syntetyczne
rozpocznij naukę
wysodzą się ze związków powierzchniowo czynnych zwanych TENZYNAMI
tenzyny
rozpocznij naukę
wykazują b. dobre właściwości myjące, emulgujące, zwilżające, dyspergujące, piorące, pianotwórcze
cechy charakterystyczne tenzynów
rozpocznij naukę
obecność grupy hydrofilowej

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.