Moja lekcja

 0    72 fiszki    wesolowskakontakt
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
myć
rozpocznij naukę
wash
siekać
rozpocznij naukę
chop
obierać ze skórki
rozpocznij naukę
peel
ścierać na tarce
rozpocznij naukę
grate
kroić na plasterki
rozpocznij naukę
slice
kroić w kostkę
rozpocznij naukę
dice
piec (np. ciasto)
rozpocznij naukę
bake
piec (np. mięso)
rozpocznij naukę
roast
grilować
rozpocznij naukę
grill
smażyć
rozpocznij naukę
fry
gotować (doprowadzić do wrzenia)
rozpocznij naukę
boil
mieszać
rozpocznij naukę
stir
wyciskać (np. sok z cytryny)
rozpocznij naukę
squeeze
smakować, próbować
rozpocznij naukę
taste
zamrażać jedzenie, mrozić
rozpocznij naukę
freeze
wziąć (do ręki)
rozpocznij naukę
get, grab
obracać na drugą stronę
rozpocznij naukę
turn
ważyć
rozpocznij naukę
weigh
odmierzać
rozpocznij naukę
measure
ubijać (np. białka)
rozpocznij naukę
whisk/whip
rozbijać wbijać (np. jajka)
rozpocznij naukę
break/crack/smash
rozpuszczać
rozpocznij naukę
melt
łączyć ze sobą składniki
rozpocznij naukę
combine
miażdżyć
rozpocznij naukę
crush
rozgniatać (np. ziemniaki na puree)
rozpocznij naukę
mash
natłuszczać (np. patelnię)
rozpocznij naukę
grease
wlewać
rozpocznij naukę
pour
bełtać (np. jajka)
rozpocznij naukę
scramble
gotować na parze
rozpocznij naukę
steam
smarować (np. masłem)
rozpocznij naukę
spread
dusić na małym ogniu
rozpocznij naukę
simmer
mielić (np. mięso)
rozpocznij naukę
mince (BE), grind (AE), mill
układać warstwami
rozpocznij naukę
layer
wyrównywać wygładzać (np. krem na torcie)
rozpocznij naukę
level
blendować miksować na gładko
rozpocznij naukę
blend
maczać w sosie
rozpocznij naukę
dip
odcedzać (np. makaron)
rozpocznij naukę
strain
rozgotować
rozpocznij naukę
overcook
rozmrażać
rozpocznij naukę
defrost
przechowywać
rozpocznij naukę
store
wyjąć (np. z lodówki)
rozpocznij naukę
remove, take out
przerzucić na drugą stronę
rozpocznij naukę
flip
umieszczać (np. w brytfance)
rozpocznij naukę
place
marynować
rozpocznij naukę
marinate
przyprawiać
rozpocznij naukę
season
odciąć
rozpocznij naukę
cut
podzielić
rozpocznij naukę
divide
schłodzić
rozpocznij naukę
chill
przekroić na pół
rozpocznij naukę
halve
rozgrzać
rozpocznij naukę
warm
nabierać koloru
rozpocznij naukę
colour
przykryć
rozpocznij naukę
cover
opiekać
rozpocznij naukę
broil
kroić mięso na mniejsze kawałki
rozpocznij naukę
carve
zagniatać ciasto
rozpocznij naukę
knead
wrzucić na chwilę na gorący ogień
rozpocznij naukę
sauté
szybkie smażenie (mieszaj i smaż)
rozpocznij naukę
stir fry
karmelizować
rozpocznij naukę
caramelise
posypać (np. ciasto posypką)
rozpocznij naukę
sprinkle
odparować wodę
rozpocznij naukę
vaporize
zredukować (np. sos)
rozpocznij naukę
reduce
rozwałkować
rozpocznij naukę
roll out
kipieć (o mleku lub wodzie)
rozpocznij naukę
boil over
podlewać dodawać np. wody w trakcie duszenia
rozpocznij naukę
baste
blanszować (obgotowywać, schłodzić)
rozpocznij naukę
blanch
obtaczać w mące, jajku, bułce tartej
rozpocznij naukę
coat in flour, egg, breadcrumbs
wcinać, pałaszować
rozpocznij naukę
tuck in
osuszać z wody
rozpocznij naukę
drain
“chrzcić” np. jajka czyli wrzucać coś gorącego do zimnej wody albo lodu
rozpocznij naukę
plunge into
podrzucać (na patelni)
rozpocznij naukę
toss (BE), flip (AE)
patelnia
rozpocznij naukę
pen (BE), skillet (AE)
szczypta
rozpocznij naukę
pinch

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.