Pytanie |
Odpowiedź |
co dzieje się z glukozą pod wpływem oksydazy glukozowej? rozpocznij naukę
|
|
rozpada się na glukolakton i kwas glukonowy
|
|
|
za pomocą jakich reakcji oznacza się poziom glukozy w produktach? rozpocznij naukę
|
|
właściwości redukcyjne lub kwaśna hydroliza w podwyższonej temperaturze
|
|
|
jaki % energii pochodzącej z cukrów należy dostarczyć niemowlętom do 11 miesiąca życia? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki % energii pochodzącej z cukrów należy dostarczyć niemowlętom do 6 miesiąca życia? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
czym są węglowodany przyswajalne? rozpocznij naukę
|
|
związki, z których organizm otrzymuje energię w procesie utleniania
|
|
|
jaki hormon odpowiada za obniżenie glukozy we krwi? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie hormony wpływają na podniesienie glukozy we krwi? rozpocznij naukę
|
|
noradrenalina (miejscowo), adrenalina, glukagon, ACTH, kortyzol, tyroksyna
|
|
|
jaki % glukozy we krwi stanowi ta uwolniona z glikogenu wątrobowego? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki zapas glikogenu wątroba upłynnia w ciągu godziny? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaka jest funkcja glukozo-6-fosfatazy? rozpocznij naukę
|
|
usuwa fosforan z glukozo-6-fosforanu uwolnionego z glikogenu w procesie glikogenolizy i warunkuje dyfuzję glukozy do krwi
|
|
|
co to jest kwasowość związana? rozpocznij naukę
|
|
stężenie jonów H+, pochodzących z dysocjacji słabych kwasów
|
|
|
czym jest kwasowość wolna? rozpocznij naukę
|
|
stężenie wolnych jonów H+ zrównoważonych przez jony C-
|
|
|
ile % wody ma żółć w pcherzyku żółciowym? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
ile % wody ma żółć wytwarzana przez hepatocyty? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
woda, pierwotne kwasy żółciowe, barwniki żółciowe, kwasy tłuszczowe, cholesterol, fosfolipidy, związki nieorganiczne
|
|
|
co promuje wytwarzanie żółci, ale zmniejsza perystaltykę? rozpocznij naukę
|
|
sekretyna i cholecystokinina
|
|
|
jakie enzymy są wydzielane w postaci zymogenu? rozpocznij naukę
|
|
pepsyna, fosfolipaza A2, trypsyna, chymotrypsyna, karboksylopeptydaza A i B, elastaza
|
|
|
co inaczej nazywane jest acylohydrolazą sekrecyjną? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie jest optimum działania lipazy trzustkowej? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki jest najważniejszy enzym lipolityczny? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie optimum pH wykazuje deoksyrybonukleaza trzustkowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie optimum pH wykazuje rybonukleaza trzustkowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie optimum pH wykazuje alfaamylaza trzustkowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie aminokwasy odcina karboksylopeptydaza B? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie aminokwasy odcina karboksylopeptydaza A? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jak inaczej nazywa się elastaza trzustkowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaka jest funkcja chymotrypsyny? rozpocznij naukę
|
|
endopeptydaza rozkładająca białka z grupami karboksylowymi fenyloalaniny trypsyny, tyrozyny i leucyny
|
|
|
jakie optimum pH wykazuje elastaza trzustkowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie optimum pH wykazuje chymotrypsyna? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaka jest funkcja trypsyny? rozpocznij naukę
|
|
endopeptydaza rozkładająca peptydy z lizyną i argininą
|
|
|
jakie optimum pH wykazuje trypsyna? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie pH ma sok trzustkowy? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
ile dm3 żółci jest wydzielana na dobę? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
ile dm3 soku trzustkowego jest wydzielana na dobę? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie optimum pH wykazuje renina? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
co robi renina w obecności jonów wapnia? rozpocznij naukę
|
|
zmienia kazeinę z mleka w parakazeinian wapnia
|
|
|
jak inaczej nazywana jest renina? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie enzymy występują tylko u niemowląt? rozpocznij naukę
|
|
lipaza językowa-ślina/żołądek, renina- sok żołądkowy, lipaza żołądkowa- sok żołądkowy
|
|
|
w jakim pH pepsyna jest dezaktywowana? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie optimum pH wykazuje pepsyna? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
ile dm3 soku żołądkowego jest wydzielane na dobę? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie pH ma sok żołądkowy rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
co wydzielają komórki główne? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
co wydzielają komórki okładzinowe? rozpocznij naukę
|
|
HCl i czynnik wewnętrzny Castle'a, który odpowiada za wchłanianie witaminy B12
|
|
|
jakie optimum pH wykazuje lizozym? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jak inaczej nazywa się lizozym? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaką specyficzność ma lipaza językowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakich jonów potrzebuje alfa-amylaza ślinowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie optimum pH ma lipaza językowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie optimum pH ma alfa-amylaza ślinowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaką formę izoenzymu ma alfa-amylaza ślinowa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie związki pełnią funkcję buforową w ślinie? rozpocznij naukę
|
|
fosforany i wodorowęglany
|
|
|
jakie jony występują w ślinie? rozpocznij naukę
|
|
wapniowe, rodankowe, fluorkowe
|
|
|
przy jakim pH występuje demineralizacja szkliwa? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
ile dm3 śliny produkowanych jest na dobę? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
w jakim pH alfa-amylaza ulega inaktywacji? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zdolność zmiany kierunku skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego
|
|
|
czemu fruktoza ma właściwości redukujące? rozpocznij naukę
|
|
bo w środowisku zasadowym ulega przemianie tautomerycznej do glukozy
|
|
|
bo w środowisku zasadowym ulega przemianie tautomerycznej do glukozy rozpocznij naukę
|
|
wiązanie jest nietrwałe, formy pierścieniowe cukrów przechodza w formy łańcuchowe z wolną grupą adlehydową- mają właściwości redukujące
|
|
|
czym jest aktywność właściwa enzymu? rozpocznij naukę
|
|
stopień oczyszczenia preparatu enzymatycznego wyraża liczbę (U) enzymu w 1mg białka preparatu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
jednostka aktywności katalitycznej enyzmów, 1kat to aktywność katalityczna powodująca zwiększenie szybkości reakcji o 1mol/min
|
|
|
czym jest międzynarodowa jednostka aktywności enzymu (U)? rozpocznij naukę
|
|
jednostka określająca przekształcenie 1 mmol substratu w ciągu 1 minuty w temp. 30 stopni
|
|
|
od czego zależy aktywnośc enzymu? rozpocznij naukę
|
|
liczb uszkodzonych komórek, stopnia uszkodzenia i ilości enzymu
|
|
|
przez co jest określana aktywność enzymu? rozpocznij naukę
|
|
szybkość katalizowanej reakcji, gdy jest ona proporcjonalna do ilości enzymu (początkowy okres reakcji), stężeniu substratu zapewniającym całkowite wysycenie enzymu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
powinowactwo enzymu do substratu
|
|
|
czym jest stała Michaelisa? rozpocznij naukę
|
|
to takie stężenie substratu, przy którym prędkość osiąga 1/2 prędkości max
|
|
|
co się dzieje, gdy stężenie substratu jest równe Km? rozpocznij naukę
|
|
to prędkość reakcji V=1/2Vmax
|
|
|
kiedy prędkość max jest niezależna od wzrostu substratu, a proporcjonalna do stężenia enzymu? rozpocznij naukę
|
|
gdy jest duże stężenie substratu i S jest większe niż Km
|
|
|
kiedy szybkość reakcji jest wprost proporcjonalna do stężenia substratu i przebiega liniowo? rozpocznij naukę
|
|
przy małym stężeniu substratu, kiedy stężenie S jest znacznie mniejsze od Km
|
|
|
jak zachowuje się reakcja przy stałym stężeniu enzymu? rozpocznij naukę
|
|
szybkość reakcji zwiększa się wraz ze wzrostem stężenia substratu, aż do osiągnięcia prędkości max
|
|
|
kiedy reakcja osiąga prędkość max? rozpocznij naukę
|
|
jeśli substratu jest o tyle więcej od enzymu, a ten znajduje się tylko w kompleksie ES
|
|
|
swoistość jakiego procesu decyduje o specyficzności enzymów? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
kwas nukleinowy o aktywności katalitycznej
|
|
|
jaką funkcję mają katalizatory? rozpocznij naukę
|
|
obniżają energię aktywacj katalizowanej reakcji i przyspieszają osiągnięcie stanu równowagi
|
|
|
jak określa się szybkość reakcji? rozpocznij naukę
|
|
zmiana stężenia molowego produktu lub substratu w jednostce czasu
|
|
|
jakie jest podstawowe pojęcie kinetyki chemicznej? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
czym zajmuje się kinetyka chemiczna? rozpocznij naukę
|
|
badaniem przebiegu reakcji chemicznej w danym czasie
|
|
|
brakiem jakiego fosfolipidu charakteryzuje się dziecięcy zespół niewydolności oddechowej? rozpocznij naukę
|
|
dipalmitoilofosfatodylocholina
|
|
|
brakiem jakiego enzymu i gromadzeniem się drugiego charakteryzuje się choroba Farbera? rozpocznij naukę
|
|
brak- ceramidaza, gromadzi się- ceramid
|
|
|
brakiem jakiego enzymu i gromadzeniem się drugiego charakteryzuje się choroba Niemanna-Picka? rozpocznij naukę
|
|
brak- sfingomielinaza, gromadzi się- sfingomielina
|
|
|
brakiem jakiego enzymu i gromadzeniem się drugiego charakteryzuje się choroba Gauchera? rozpocznij naukę
|
|
brak- betaglukozydaza, gromadzi się- glukozyloceramid
|
|
|
brakiem jakiego enzymu i gromadzeniem się drugiego charakteryzuje się choroba Krabbego? rozpocznij naukę
|
|
brak- betagalktozydaza, gromadzi się- galaktozyloceramid
|
|
|
brakiem jakiego enzymu i gromadzeniem się drugiego charakteryzuje się choroba leukodystrofia metachromatyczna? rozpocznij naukę
|
|
brak- arylosulfataza, gromadzi się- 3-sulfogalaktoceramid
|
|
|
brakiem jakiego enzymu i gromadzeniem się drugiego charakteryzuje się choroba Fabriego? rozpocznij naukę
|
|
brak- alfagalaktozydaza; gromadzi się- globotriaozyloceramid
|
|
|
brakiem jakiego enzymu i gromadzeniem się drugiego charakteryzuje się chorobaTaya-Sachsa? rozpocznij naukę
|
|
brak- heksoaminidaza A; gromadzi się w komókach nerwowych- gangliozyd G
|
|
|
jakie skutki sfingolipidozy wyróżniamy? rozpocznij naukę
|
|
defekt lizosomalnego szlaku degeneracji sfingolipidów, gromadzenie lipidów w komórkach, zwyrodnienie nerwów, skrócenie długości życia
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
defekt w katabolizmie lipidów, które zawierają sfingolizynę- choroby spichrzania lipidów
|
|
|
jaka jest rola lipidów w patogenezie stwardnienia rozsianego? rozpocznij naukę
|
|
upośledzenie przewodzenia impulsów nerwowych na skutek choroby demielinizacyjnej, ubytek fosfolipidów glicerynowych, ubytek fosfolipidów substancji białej
|
|
|
jaki % dostarczanych kwasów tłuszczowych powinny stanowić kwasy trans? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki % dostarczanych kwasów tłuszczowych powinny stanowić kwasy wielonienasycone? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki % dostarczanych kwasów tłuszczowych powinny stanowić kwasy jednonienasycone? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki % dostarczanych kwasów tłuszczowych powinny stanowić kwasy nasycone? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jakie kryteria muszą być spełnione aby mówić o syndromie metabolicznym? rozpocznij naukę
|
|
zwiększony obwód talii (kobiety ponad 80, men-ponad 94), stężenie triglicerydów ponad 1,7 mmol/l, stężenie HDL mniejsze niż 1 mmol/l, ciśnienie tętnicze skurczowe ponad 130, glikemia na czczo ponad 100 mg/dl
|
|
|
jaka wartość WHR świadczy o otyłości androidalnej? rozpocznij naukę
|
|
u kobiet- ponad 0,85, u mężczyzn- ponad 1
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
stosunek obwodu talii do obwodu bioder- wskaźnik dystrybucji tkanki tłuszczowej w ciele
|
|
|
jaki wskaźnik BMI świadczy o otyłości III stopnia? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki wskaźnik BMI świadczy o otyłości I stopnia? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki wskaźnik BMI świadczy o otyłości II stopnia? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki wskaźnik BMI świadczy o nadwadze? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
jaki wskaźnik BMI świadczy o niedożywieniu? rozpocznij naukę
|
|
|
|
|