Food processing

 0    42 fiszki    JuliaFra
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
blacha do bieczenia
rozpocznij naukę
baking tray
ubijać za pomocą miksera lub trzepaczki
rozpocznij naukę
beat
blanszować
rozpocznij naukę
blanch
wymieszać, zmiksować
rozpocznij naukę
blend
dusić (b)
rozpocznij naukę
braise
moczyć w solance
rozpocznij naukę
brine
u/piec, przypiec (mięso na ruszcie)
rozpocznij naukę
broil
z puszki, konserwowy
rozpocznij naukę
canned
potrawa duszona na małym ogniu
rozpocznij naukę
casserrole
siekać, krajać, szatkować; kotlet
rozpocznij naukę
chop
konserwować, solić, wędzić
rozpocznij naukę
cure
smażenie w głębokim tłuszczu
rozpocznij naukę
deep frying
polukrować
rozpocznij naukę
frost
ozdobić, przybrać
rozpocznij naukę
garnish
trzeć na tarce
rozpocznij naukę
grate
natłuszczać, smarować tłuszczem
rozpocznij naukę
grease
ze/mleć
rozpocznij naukę
grind
ziemniak pieczony w mundurku
rozpocznij naukę
jacket potato
pociąć w drobne paseczki
rozpocznij naukę
julienne
gnieść, zagniatać ciasto
rozpocznij naukę
knead (dough, pastry)
potrawka/gulasz z jagnięciny
rozpocznij naukę
lamb stew
koktajl mleczny
rozpocznij naukę
milk shake
mleć np. ziarno (rozcierać na mąkę)
rozpocznij naukę
mill
mleć (rozdrabniać na miazgę, np. mięso)
rozpocznij naukę
mince
marynata, marynować, kisić, peklować
rozpocznij naukę
pickle
marynowany
rozpocznij naukę
pickled
gotować jajko bez skorupki (w koszulce)
rozpocznij naukę
poach
konserwować, robić przetwory
rozpocznij naukę
preserve
u/piec, zapiekać
rozpocznij naukę
roast
podsmażać mięso do zbrązowienia na wysokim ogniu
rozpocznij naukę
sear
przyprawiać
rozpocznij naukę
season
szatkować
rozpocznij naukę
shred
gotować na wolnym ogniu
rozpocznij naukę
simmer
ciąć na plasterki; kromka, plaster
rozpocznij naukę
slice
wędzić
rozpocznij naukę
smoke
wędzony
rozpocznij naukę
smoky
zaparzyć
rozpocznij naukę
steep
dusić
rozpocznij naukę
stew
smażyć mieszając na dużym ogniu
rozpocznij naukę
stir-fry
rozmrozić, odmrażać
rozpocznij naukę
thaw
ubijać (śmietanę, jajka)
rozpocznij naukę
whip
ubijać (trzepaczką, np. pianę)
rozpocznij naukę
whisk

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.