gegra

 0    20 fiszek    majapomianek
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
jakie czynniki mają istotne znaczenia dla rozwoju
rozpocznij naukę
wywodzące sie z natury: czynniki przyrodnicze i zalezne od czlowieka: czynniki pozaprzyrodnicze
o czym decyduje klimat
rozpocznij naukę
klimat decyduje o dlugosci okresu wegetacyjnego
co nalezy do czynnikow przyrodniczych
rozpocznij naukę
klimat, warunki wodne, uksztaltowanie terenu i żyznosc gleby
co nalezy do czynnikow pozaprzyrodniczych
rozpocznij naukę
poziom rozwoju spoteczno-gospodarczego • poziom kultury rolnej * Caynniki polityczne (m.in. polityka rolna panstwal • struktura agrarna • zasoby pracy
na jakich terenach wystepuja nażyźniejsze gleby
rozpocznij naukę
czarnoziemy i mady i gleby płowe i brunatne i kasztanowe
najgorsze warunki wystepuja na glebach
rozpocznij naukę
belicowych tundrowych i pustynnych
co to poziom kultury rolnej
rozpocznij naukę
jest zwiazany z ksztalceniem rolników oraz ich umiejetnosciami
co to zbiór
rozpocznij naukę
calkowita masa uzyskanych płodów rolnych najczesciej wyrazana w tonach
w obrebie produktow rolnych wyroznia sie
rozpocznij naukę
grunty orne (pola uprawne) użytki trwale (plantacje roslin wieloletnich) uzytki zielone (łaki i pastwiska)
Strukture uzytkowania ziemi tworza naste- pujace formy uzytkowania:
rozpocznij naukę
uzytki rolne, lasy, pozostate grunty (np. obszary zabudowa- ne, drogi) i nieuzytki.
Elementy struktury uzytkowania ziemi
rozpocznij naukę
uzytki rolne (grunty orne, uzytki trwate, uzytki zielone) lasy i pozostale grunty i nieużytki
z ilu gatunkow sie uprawia a ile nadaje sie do spożycia
rozpocznij naukę
300 tys na 1000
ze wzgledu na cechy produkcyjne dziekimy na
rozpocznij naukę
alimentacyjne, pasterne, przemyslowe, używki
ze wzgledu na cechy biologiczne rosliny dzielimy na
rozpocznij naukę
przemyslowe, zboza, bulwiaste, strączkowe, warzywa i owoce, uzywki
zboza
rozpocznij naukę
pszenica, kukurydza, ryz, ¿yto, jeczmien, owies, sorgo, proso
rosliny przemyslowe
rozpocznij naukę
cukrodajne(burak cukrowy, trzcina cukrowa) włóknodaine (bawelna, len, konopie siewne, juta, agawa sizalowa) oleiste(soja, oliwka, rzepak, palma kokosowa, palma olejowa)
rośliny bulwiaste i korzeniowe
rozpocznij naukę
ziemniak, maniok, batat
rosliny straczkowe
rozpocznij naukę
fasola, groch, bób, soja
warzywa i owoce
rozpocznij naukę
marchew, cebula, kapusta, pomarancze, cytryny, banany, jabionie
uzywki
rozpocznij naukę
herbata, kawowiec, kakaowiec, tyton

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.