Funkcje kuchnii I systemy

 0    37 fiszek    julkaxvs
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
funkcje osoby zatrudnione w gastronomii...
rozpocznij naukę
produkcyjna, administracyjna, usługowa
kształtuje praktykantów, reprezentuje kuchnie, z kierownikiem restauracji omawiają nowe przepisy i aktualizacje, odpowiada za całą kuchnie i rozkazuje pracownikom
rozpocznij naukę
chef de cuisine (szef kuchnii)
przyjmuje polecenia szefa i przekazuje pracownikom, za którym odpowiada, reprezentuje szefa kuchni gdy go nie ma
rozpocznij naukę
sous-chef de cuisine (zastępca szefa)
odpowiada za przygotowanie określonych składników i potraw
rozpocznij naukę
Chef de partie (Kucharz zespołu/ szef stacji)
Np. przystawki, desery
odpowiada za przyrządzenie potraw według sztuki kulinarnej
rozpocznij naukę
cuisinier (Kucharz)
wykwalifikowany Kucharz w mniejszym stopniu, który robi się lub więcej składników menu i podlega szefowi
rozpocznij naukę
commis (Młodszy kucharz)
przygotowuje pracę przygotowawcze i porządkowe
rozpocznij naukę
Praktykant
myje gary
rozpocznij naukę
pomywacz (plonguer)
Robi obróbke wstępną surowców i sprząta
rozpocznij naukę
pomoc kuchenna (steward)
te kurwy ukraińskie
robi sos (z ptaka)
rozpocznij naukę
saucier
Jak makłowicz
smaży frytki, piecze, grilluje
rozpocznij naukę
Rótisseur
Np. jak ten typek że scooby doo
Kucharz rybny
rozpocznij naukę
poissonnier
Jak Andrzejek
potrawy z warzyw, owoców, mączne, z jaj, sera i robi zupy
rozpocznij naukę
Entremetier
Jak Maja Staśko
odpowiada za zimną kuchnie
rozpocznij naukę
Garde
cukiernik to
rozpocznij naukę
patissier
boulanger to
rozpocznij naukę
piekarz
kuchnia molekularna...
rozpocznij naukę
jest droga, czas gotowania 4 razy dłuższy niż zwykle i wymaga dużej precyzji
urządzenie i technika miksowania produktów świeżych i zamrożonych beż rozmrażania
rozpocznij naukę
To pacojet
Potem wrzucamy to do paco-pojemnika i zalewam sokiem/syropem i zamykamy
kuchnia molekularna (co to?)
rozpocznij naukę
rodzaj kuchnii wykorzystany wiedzą naukową do gotowania, by próbować nietypowe sposoby
techniki kuchnii molekularnej:
rozpocznij naukę
PIANKOWANIE z udziałem lecytyny sojowej, PRZENOSZENIE smaków poprzez utradźwięki, SFERYFIKACJA (robienie kawioru ze wszystkiego) ŻELOWANIE do produkcji i ZAMRAŻANIE potraw azotem do (-196°C)
temp warzyw i owoców
rozpocznij naukę
80-85°
temp skorupiaków i ryb
rozpocznij naukę
60-90°
temp. białe mięso drób i niektóre ryby
rozpocznij naukę
60-90°
temp mięso czerwone
rozpocznij naukę
70°
zamykasz w folii, wkładasz do cyrkulatora, schładzasz, przechowujesz w 0-3° i odgrzewasz i wydajesz
rozpocznij naukę
To sous-vide
Rad
gotujesz, zamrażasz w 30 minut w temp (-10 do -28°) zamrażanie trwa tego 90 minut, magazynujesz na 3 miesiące, odgrzewasz
rozpocznij naukę
cook-freeze
mrożonki
schładzarka szokowa
rozpocznij naukę
szybko schładza
blast chill soft
rozpocznij naukę
obniżenie temperatury powietrza by obniżyć w potrawie
robisz potrawę, schładzasz nagle w 3° ale 90min, magazynujesz 0-3° w 5dni, odgrzewasz 5 minut
rozpocznij naukę
Cook chill
Dobra praktyka produkcyjna
rozpocznij naukę
GMP
Dobra Praktyka higieniczna
rozpocznij naukę
GHP
całkowite zarządzanie jakością
rozpocznij naukę
TQM
certyfikat jakości
rozpocznij naukę
ISO
analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli
rozpocznij naukę
HACCP
system punktów kontrolnych zapewnienia jakości
rozpocznij naukę
QACP
jakość
rozpocznij naukę
cechy decydujące o zdolności zaspakajania potrzeb
cechy jakości
rozpocznij naukę
atrakcyjność sensoryczna, dyspozycyjność, zdrowotność

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.