technologia żywności

 0    10 fiszek    guest2798464
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
technologia żywności jest to?
rozpocznij naukę
dziedzina wiedzy o metodach wytwarzania żywności przez wytwarzanie rozumie się przetwarzanie utrwalanie przechowywanie i pakowanie
podział technologi żywności to
rozpocznij naukę
rodzaj przetwarzanych surowców (np. technologia mleka). rodzaj otrzymanego produktu (np. technologia sera). ze względu na zastosowana metodę (np. technologia chłodnicza żywności)
żywność to?
rozpocznij naukę
każda substancja, surowiec, polprzetwor lub przetwór który jest przeznaczony do spożycia przez człowieka
używki to?
rozpocznij naukę
substancje lub mieszaniny nie zawierające składników odżywczych
środki spożywcze
rozpocznij naukę
w przyrodzie występują w ograniczonym asortymencie np jagody, ryby, miód, mięsa zwierząt. większość środków spożywczych jest produkowana
składniki żywności to?
rozpocznij naukę
wszystkie substancje występujące w żywności
proces produkcyjny
rozpocznij naukę
jest to zbiór świadomych czynności produkcyjnych, powiązanych ze sobą i realizowanych w uporządkowanej kolejności, w celu przetwarzania surowca w porządny produkt spożywczy
Na co się dzieli czynności produkcyjne?
rozpocznij naukę
czynności zasadnicze: dokonywane bezpośrednio na surowcu i wpływające na zmianę jego właściwości i postaci. czynnosci pomocnicze: przemieszczanie, magazynowanie Czynności usługowe: dostarczanie czynnikow energetycznych, utrzymywanie higieny produkcji
proces produkcji
rozpocznij naukę
składa się z procesów: technologicznego, kontrolnego, transportowego, magazynowego
surowce podstawowe w procesie produkcji żywności są to:
rozpocznij naukę
-surowce pochodzenia roślinnego -surowce pochodzenia zwierzęcego

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.