Wykład 4 - Tkanka Tłuszczowa i Lipidy

 0    19 fiszek    milenamai333
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Co to znaczy Amfipatyczny?
rozpocznij naukę
amfipatyczny – posiadający zarówno rejon hydrofobowy, jak i hydrofilowy np fosfolipidy
Czym są lipoproteiny? Podział i funkcje
rozpocznij naukę
8,9,10
Opis LDL
rozpocznij naukę
12
Czym są apolipoproteiny?
rozpocznij naukę
15
Podział kwasów tłuszczowych, ich funkcje, rodzaje
rozpocznij naukę
17
Reakcje tłuszczów
rozpocznij naukę
21 - uwodorowanie, przeestryfikowanie, jełczenie, hydroliza (zasadowa- zmydlanie)
Trawienie lipidów
rozpocznij naukę
22,23,24
Jakie są produkty trawienia tłuszczów, wchłanianie
rozpocznij naukę
25
Etapy trawienia tłuszczów
rozpocznij naukę
26,27,28
Jakie czynniki stymullują i hamują lipolizę?
rozpocznij naukę
30,31
Anabolizm tłuszczów
rozpocznij naukę
32,33,34
Budowa i funkcje tkanki tłuszczowej
rozpocznij naukę
36,37
Rodzaje tkanki tłuszczowej, funkcje
rozpocznij naukę
39,40
Charakterystyka tkanki tłuszczowej brunatnej
rozpocznij naukę
41, 42-błąd, 43
Czym są batokiny?
rozpocznij naukę
46
Charakterystyka białej/żółtej tkanki tłuszczowej
rozpocznij naukę
47,48,49,50
Rodzaje adipokin
rozpocznij naukę
51- leptyna, adiponektyna, rezystyna
Zapotrzebowanie na tłuszcze
rozpocznij naukę
58
Niedobór i nadmiar tłuszczu
rozpocznij naukę
59,60

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.