Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
związki organiczne ktorych organizm nie jest w stanie utworzyc a sa potzrebne do roznych reakcji biochemicznych i procesach fizjologicznych
|
|
|
witaminy rozpuszczalne w tluszczach rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
witaminy rozpuszczalne w wodzie rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
stan w którym brakuje witamin w organiźmie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
- niewlaściwa dieta - większe zapotrzebowanie na witaminy - trdności w przyswajaniu witamin
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
- jest niezbędna do prawidłowego widzenia, właściwego funkcjonowania nabłonków, wzrostu i rozwoju organizmu
|
|
|
witamina A skutki niedoboru rozpocznij naukę
|
|
- kurza ślepota, łuszczenie się nabłonków - zabórzenia wzrostu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nabiał, pomarańczowe warzywa i owoce, ciemnozielone warzywa, tran
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
- zwiększa wchłanianie sie fosforu i wapnia z przewodu pokarmowego i powoduje odkładanie tych pierwiastków do kości i zębów
|
|
|
wiatmina D3 skutki niedoboru rozpocznij naukę
|
|
- u dzieci krzywica - u dorosłcyh osteoporoza
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
tran, jaja, tłuste ryby, wątroba, mleko i jego przetwory, wytwarzany w skórze
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory - zapewnia prawidłową prace mięśni, zwiększa płodność
|
|
|
witamina E skutki niedoboru rozpocznij naukę
|
|
- wczensie starzenie się skóry, problemy z płodnością, niedokrwistość, osłabienie i zanik mięśni
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
oleje roślinne, migdały, awokado, jaja, orzechy, nasiona
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
- bierze udział w procesie krzepnięcia krwi
|
|
|
witamina K skutki niedoboru rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
wątroba, zielone warzywa, WYTWARZANE PRZEZ BAKTERIE JELITOWE
|
|
|
witaminy z grupy B źródła rozpocznij naukę
|
|
produkty zbożowe, nasiona, drożdże, orzechy, rośliny strączkowe, jaja, mięso, wątroba
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
- bierze udział w oddychaniu tlenowym i syntezie hemoglobiny, poprawia stan skóry, przyspiesza gojenie się ran
|
|
|
witamina B2 skutki niedoboru rozpocznij naukę
|
|
zajady w kącikach ust, łysienie, łojotoki na skórze
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
warunkuje prawidłową pracę układu pokarmowego i nerwowego
|
|
|
witamina B3 skutki niedoboru rozpocznij naukę
|
|
pękanie i łuszczenie sie skóry, biegunka, otępienie
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
bierze udział w oddychaniu tlenowym, wpływa korzystnie na stan skóry i prawidłową prace tkanki nerwowej, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek
|
|
|
witamina B6-skutki niedoboru rozpocznij naukę
|
|
drgawki, apatia, obniżenie nastroju, anemia
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pierwiastki chemiczne niezbędne do do prawidłowego funkcjonowania organizmu
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pierwiastki które zajmują 0,01 lub więcej procent suchej masy ciała
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pierwiastki którycj ilość jest mniejsza niż 0,01
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
węgiel, wodór, tlen, azot, fosfor, siarka, wapń, magnez, potas, sądo, chlor
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
żelazo, miedź, jod, fluor, kobalt
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
buduje kości i zęby, potzrebny do skórczów mięśni i krzepnięcia krwi
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
próchnica, krzywica, oteoporoza, zaburzenie, zaburzenia krzepnięcia krwi, zaburzenia pracy serca i mięśni
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nabiał, ryby, migdały, fasola, zielona warzywa liściaste
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
niezbędny do prawidłowego działania komórek nerwowych i mięśniowych, aktywator wielu enzymów
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zaburzenia pracy serca, mięśni, układu nerwowego
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, kakao
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, regulowaniu ilości wody, ciśnienia krwi i pravy serca
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zaparcia, utrata apetytu, zmęcznie, skurzce jelit i mięśni, zaburzenia pracy serca
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
pomidory, orzechy, rośliny strączkowate, zmęczenie
|
|
|